Trump kiverte a biztosítékot a Charlottesville-el kapcsolatban tett nyilatkozatával

Sorra jönnek az elnök szavait elítélő közlemények.
 
 

Trump kiverte a biztosítékot a Charlottesville-el kapcsolatban tett nyilatkozatával

Sorra jönnek az elnök szavait elítélő közlemények.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Trump kiverte a biztosítékot a Charlottesville-el kapcsolatban tett nyilatkozatával

Sorra jönnek az elnök szavait elítélő közlemények.

Befolyásos republikánus politikusok utasították vissza Donald Trump elnök kijelentéseit a Charlottesville-ben történtekről, miközben a városban megemlékezést tartottak a szombati zavargások halálos áldozatának tiszteletére.

Két korábbi amerikai elnök, idősebb George H. Bush és George W. Bush együttesen lépett fel a fajgyűlölet ellen.

A két volt elnök közös közleményt tett közzé, amelyben leszögezte: "Amerikának mindig vissza kell utasítania a rasszista vakhitet, az antiszemitizmust és a gyűlölet minden formáját". Emlékeztettek egyúttal arra, amit éppen Charlottesville legkiválóbb és legismertebb politikusa, az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike, Thomas Jefferson rögzített a Függetlenségi Nyilatkozatban: "mindannyian egyenlők vagyunk és Teremtőnk elidegeníthetetlen jogokkal ruházott fel bennünket".

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Twitter-bejegyzésben szögezte le: "a fehér fajgyűlölet visszataszító". Donald Trump keddi sajtótájékoztatóján a szombati tüntetés kapcsán nem csak a szélsőjobboldal, de az ellentüntetők felelősségét is hangsúlyozta.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor szintén közleményt tett közzé, amelyben - reagálva a Donald Trump keddi sajtóértekezletén elhangzottakra - hangsúlyozta, hogy Trump szavai megosztják és nem gyógyítják az amerikaiakat. A politikus közölte: sok más amerikai polgárral együtt elutasítja, hogy az elnök kedden "morális egyenlőségjelet tett a Charlottesville-i rendezvényen megjelent, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető neonácik és Ku Klux Klan-tagok és a halálos áldozat, Heather Heyer személye között".

A politikusok nyilatkozataival egy időben tartották Charlottesville egyik színházi épületében a megemlékezést a szombati tüntetések halálos áldozata, a 32 éves Heather Heyer tiszteletére. A megemlékezésen beszédet mondtak Heather Heyer szülei. Édesanyja a többi között így fogalmazott:

"Meggyilkolásával megpróbálták elhallgattatni a gyermekemet. De tudják mit? Csak nagyobbá tették őt". Mondatait hosszú taps fogadta.

A megemlékezésen jelen volt Terry McAuliffe, Virginia állam demokrata párti kormányzója, valamint Mike Signer, Charlottesville szintén demokrata párti polgármestere is. Donald Trump Twitter-üzenetben méltatta Heather Heyert. "Különleges fiatal nő volt. Sokáig emlékezünk rá, mindannyian" - fogalmazott.

Az Egyesült Államokban több településen lépéseket tettek a polgárháborús időszakra emlékeztető emlékművek és szobrok eltávolítása érdekében. Baltimore-ban szerda reggelre virradóra távolítottak el szobrokat. Maryland állam kormányzója, a republikánus Larry Hogan bejelentette: az állam fővárosában, Annapolisban a törvényhozás épülete elől eltávolítják annak a Roger Brook Taney főbírónak a szobrát, aki 1857-ben határozatot írt a rabszolgaság fenntartásáról és a fekete amerikaiaknak járó állampolgárság megtagadásáról.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés