A tudomány üzeni: jó hatással van a testre és lélekre, ha az ember néha halálra ijed

Horrorfilmek rajongói, szevasztok, ti csináljátok igazán jól!
 
 

A tudomány üzeni: jó hatással van a testre és lélekre, ha az ember néha halálra ijed

Horrorfilmek rajongói, szevasztok, ti csináljátok igazán jól!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A tudomány üzeni: jó hatással van a testre és lélekre, ha az ember néha halálra ijed

Horrorfilmek rajongói, szevasztok, ti csináljátok igazán jól!

Ugye mindenkinek van legalább egy ismerőse, akiről tudja, hogy ha egy utcasarok mögül eléugrik rémületes arckifejezéssel, akkor kishíján szívinfarktust kap? De lehet, hogy éppen Ön az, akire a legkisebb váratlan dolgokkal is rá lehet hozni a frászt. A legtöbb ilyen ember ezért messze kerüli ezeket a szituációkat, pedig ha tudnák, hogy milyen jót tesz olykor a szellemnek és a léleknek egy kiadós szétparázás, akkor talán újragondolnák rettegéseik megélését.

Az élet minél hatékonyabb megélésének blogja, a Lifehacker cikke alapján mondunk pár tudományos tényt, ami azt igazolja, hogy az ijedelemnek számos szuper előnye létezik.

Úgynevezett fight or flight üzemmódba helyezi az agyunkat

Ez az az állapot, amibe minden vészhelyzet esetén átkapcsol az elménk. Akár egy húzósabb horrorfilm, akár egy könnyed délutáni ejtőernyőzés is előidézheti ezt, ilyenkor a szívünk szapora tempóra vált, a tenyerünkön verejtékcseppek jelentkeznek, és elönt minket az adrenalin. Dr. John Mayer pszichológus szerint a félelem izgalma belekatapultál minket az adott pillanat hevébe, ami miatt elfelejtük a bajainkat, ha csak egy időre is. Nem egy egetverő felfedezés, viszont annál jelentősebb.

Katarzist okoz a kontrollált horror

Milyen volt, amikor legutóbb megnéztél egy paráztatós mozit? Milyen volt utána? Úgy érezted, mintha lecsapoltak volna? Vagy hirtelen köszönetet mondtál az életednek, pedig korábban azt gondoltad róla, hogy mennyire hétköznapi? A legtöbb ilyen film feloldozással ér véget, ami olyan, mint egy hosszan visszafojtott lélegzetvétel kiengedése. Mint a tisztítótűz. Kilépsz a filmszínházból, és tiszta érzelmi lappal indítod az estét!

Kalóriákat éget, de még az immunrendszer szekerét is megtolja

Azt írja egy témában fogant tanulmány, hogy egy 90 perces horrorfilm során akár 113 plusz kalóriát füstölhetünk el az agyunkat egymás után többször átjáró, intenzív stressz-kisülések miatt. Ez kábé egy harminc perces sétával egyenértékű. Ráadásul az olyan igazán velőtrázó darabok során, mint a Ragyogás, az Ördögűző, a Cápa vagy az Alien akár 150-nél is többet égethetünk el.

Egy másik kísérlet pedig azt is kimutatta, hogy akik megnézték A texasi láncfűrészes mészárlás című klasszikust, több fehérvérsejtet termeltek, ami növeli a szervezet ellenállóképességét. Hoppácska!

Megszilárdítja az emberi kapcsolatokat. Tényleg!

Semmi sem köti össze jobban az embereket, mint egy velőtrázó élmény. Ez az oxitocin nevű alapvető hormonnak köszönhető, ami előmozdítja a szociálisabb viselkedést. Kristina Kendall szakember szerint a megijedés aktiválja a túlélőreflexeket, az meg az oxitocint, mert túlélni párban vagy többen sokkal esélyesebb. Ezért van az, hogy egymásba kapaszkodunk, amikor egy szellemjárta házban járunk, vagy összébb bújunk otthon a kanapén Jack Nicholson baltasuhintásai közben.

Vagyis, mondjuk úgy, abban a pillanatban semmi sem lesz fontosabb, mint az a valaki, akivel éppen vagyunk. Úgyhogy bátran lehet akár már egy második randin vérfagyasztó filmre bökni a moziműsorújságban, biztosan másképp jövünk ki a moziból, mint egy gügye vígjáték után. A közelebbség-érzés ugyanis fennmarad az élmény után is.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés