Újabb emberéletet követelt a 112 segélyhívó központ hibája?

Olvasónk szerint rossz helyre küldte a mentőket a segélyhívó operátora.
 
 

Újabb emberéletet követelt a 112 segélyhívó központ hibája?

Olvasónk szerint rossz helyre küldte a mentőket a segélyhívó operátora.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Újabb emberéletet követelt a 112 segélyhívó központ hibája?

Olvasónk szerint rossz helyre küldte a mentőket a segélyhívó operátora.

Egy olvasónk keresett meg minket azzal az információival, miszerint a 112-es segélyhívó központ hibája miatt meghalt egy ember. Olvasónk úgy tudja, hogy a szombathelyi központba Bajáról érkezett a segélyhívás, viszont az operátor rosszul hallotta a segélykérőt, ezért Vajára küldte a mentőt.

A segítség tehát rossz helyre érkezett, amibe olvasónk szerint belehalt egy ember. Ezen nagyon felháborodott, nem érti, hogy miért kellett megszüntetni az eddig hatékonyan működő 104-es segélyhívót, ami egyenesen a mentőkhöz érkezett be. Ezek a legközelebbi központok voltak, így nem jelentett gondot a helyismeret. Az országban azonban most csak kettő 112-es segélyhívó központ van, az egyik nálunk, Szombathelyen, a másik Miskolcon.

Olvasónk információival megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, tőlük ezt a választ kaptuk:

„Az ORFK Kommunikációs Szolgálathoz elektronikus úton küldött megkeresésével kapcsolatban az alábbiak szerint tájékoztatjuk. ”

„A 112 segélyhívó számra 2017. szeptember 6-án 8 óra 28 perc 08 másodperckor bejelentés érkezett Vajáról, egy háziorvosi rendelőből. A bejelentő rohamkocsit kért egy válságos állapotban lévő beteghez. A hívásfogadó a megadott címet poligon adatok alapján ellenőrizte. Az adatrögzítés 36 másodpercet vett igénybe, ezt követően a hívó bontotta a vonalat.”

„Az operátor megkísérelte visszahívni a bejelentőt, annak érdekében, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a mentésirányítók és a bejelentő között. A hívás sikertelen volt, a bejelentőt nem érte el. ”

„Az operátor az eseményről szóló adatlapot 8 óra 29 perc 43 másodperckor elektronikusan továbbította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központba.”

„Figyelemmel arra, hogy sürgősségi intézkedést igényelt a bejelentett esemény, az operátor 8 óra 31 perc 39 másodperckor telefonon hívta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mentésirányítási Központot. ”

„Mindezek után a mentőszolgálat munkatársai 8 óra 41 perckor megérkeztek Vajára, a bejelentés szerinti címre. Ugyanezzel az esettel kapcsolatban az elsőként érkezett, fent részletezett hívást követően további három hívás érkezett a Hívásfogadó Központba. Ezen későbbi hívások közül kettőben hibát követett el az operátor, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása. ”

Nem is olyan régen, júliusban történt tragédia, miután a segélyhívó operátora rossz megyébe küldte a mentőket. Az akkori haláleset után a pomázi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy nem a diszpécser hibája, hogy meghalt valaki, hanem maga a rendszer a hibás.

A parancsnok szerint szerint a szombathelyi és a miskolci segélyközpontból képtelenség irányítani az egész országot, szerinte az lenne a megoldás, ha a hívások a legközelebbi ügyeletre futnának be, mert az ott élő és dolgozók helyismeretével nem tudják felvenni a versenyt Szombathelyen és Miskolcon sem.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés