Termőföld 

A szó elszáll, csak a papír marad: így ne adja bérbe Vas megyében a földjét!

A perenyei Flór család pereskedése az ezerhektáros vasi agrárgazdálkodóval persze egyedi eset, de azért sokféle tanulsággal bír. Legfőképp azzal, hogy a szó tényleg elszáll, de a papír marad!
 
 

A szó elszáll, csak a papír marad: így ne adja bérbe Vas megyében a földjét!

A perenyei Flór család pereskedése az ezerhektáros vasi agrárgazdálkodóval persze egyedi eset, de azért sokféle tanulsággal bír. Legfőképp azzal, hogy a szó tényleg elszáll, de a papír marad!
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

A szó elszáll, csak a papír marad: így ne adja bérbe Vas megyében a földjét!

A perenyei Flór család pereskedése az ezerhektáros vasi agrárgazdálkodóval persze egyedi eset, de azért sokféle tanulsággal bír. Legfőképp azzal, hogy a szó tényleg elszáll, de a papír marad!

Miközben a központi propaganda egy időben még másról sem szólt, minthogy „Magyarország Kormánya folytatja a magyar gazdák érdekeiért vívott küzdelmet”, üldözni kezdték a zsebszerződéseket, nekimentek a külföldieknek, és közben azt is látni lehet, hogy a kormányhoz közel állók tendenciózusan használták ki az önmaguk által teremtett joghézagokat, hatalmas földbirtokokat ügyeskednek ki maguknak. (Lásd Ángyán József munkásságát.) Egyre többen vették észre, hogy a földből bizony extraprofit nyerhető, elképesztő mértékben kezdtek emelkedni a termőterületek hektáronkénti árai.

És közben itt van egy Vas megyei család, Flórék, akiknek mindössze tizenkét hektár föld kellene, ráadásul a sajátjuk. Bérelni a környéken már nincs nagyon mit, de gazdálkodni szeretnének – legalábbis ezt panaszolták el szerkesztőségünknek. Mi pedig megpróbáltunk utánajárni:

Dermesztő hideg, az százéves istállóban borjút, a szénában kergetőző kismacskákat simogatunk

A Flór család 125 éve gazdálkodik Perenyén, a falu szélén. Mint egy skanzenben, olyan ez a háztáji porta, még a szekér is megvan, ahogy a hagyományos állatgondozás eszközei mind, ezekkel dolgoznak, nem kótyavetyéltek el semmit. Igaz, a színben azért áll két régi traktor is. Az istállókban tizennégy tehenet tartanak, napi 30-40 liter tejet adnak le. A házhoz másfél-két hektárnyi föld tartozik, meséli Horváth Tamás, Flór József nevelt fia. Már eltervezte, bekerítené és egy félig nyitott színt építene a mostani helyett, kint a szabadban tartaná az állatokat, ha végre visszakapnák saját földjeiket.

Jelenleg alkalmazottként dolgozik, egy éve vár arra, hogy pont kerüljön az ügyükre

Flór József, a nevelőapa lassan 25 éve viszi ezt a háztáji gazdaságot. Ő most 60 éves és szerette volna nevelt fiának, Tamásnak átadni a gazdaságot, hogy előnyugdíjba mehessen. A takarmány nagyobbik részét most úgy kell megvenniük, ugyan van pár hektár földjük, de arra az kevés, hogy a szükséges takarmánymennyiséget meg tudják termelni, ezért lenne szükségük arra, hogy művelésbe vegyék a család tizenkét hektár földjét. Csakhogy ez nem olyan egyszerű.

A szó elszáll, a szerződés marad

Az ominózus tizenkét hektáros földterületet (Flór Józsefné, Flór György és Flór József tulajdonát) a kilencvenes évek eleje óta béreli Schmalzel Antal, aki a Savaria Agrár KFt ügyvezetője, a Mezőgazdasági termelők Vas megyei szövetségének elnöke is, és több mint ezer hektárt művel, ami korábban nagyrészt a Gencsapáti TSZ-hez tartozott. Legutóbb 2014-ben hosszabbította meg Flórékkal a bérleti szerződést. Elbeszélésük szerint háromszor jött el a családhoz Schmalzel Antal, mindig más szerződéssel, mivel a család már akkor sem akarta újbóli 10 évre aláírni. Már akkoriban tervezték a háztáji gazdaság fejlesztését:

- A 2014. márciusi haszonbérleti szerződés aláírását megelőzően már szó volt róla, hogy én művelném ezeket a területeket, ehhez azonban a jogszabályi feltételeknek akkor még nem tudtam megfelelni. Ezért 2016. márciusában letettem az aranykalászos vizsgát, ami szükséges a gazdaság átvételéhez. – teszi hozzá Tamás.

Állítják, Schmalzel Antal akkor szavát adta a három bérbeadónak, hogy amikor csak kell nekik a föld, a 10 éves szerződés lejárta előtt is visszakaphatják saját művelésre. A haszonbérleti szerződést végül a bérbeadók abban a tudatban írták alá, hogy rögzítették, hogy bármikor ha úgy gondolják, akkor 30 napon belül a betakarítás előtt, ha ki akarják bérbeadásból venni a földet, megtehetik. Schmalzel Antal – állítja Flór József, erre a szavát adta, emlékszik rá, hiszen ő is jelen volt.

2016. májusában aztán személyesen találkoztak Schmalzel Antallal a Kft. irodájában, ahol először szóban közölték vele, hogy szükségük van a tizenkét hektár földre és a szerződést felbontanák. Ekkor Schmalzel kijelentette, sajnos a szó elszáll, ne is reménykedjenek a szerződés felbontásában:

- Elhangzottak "fenyegetések" is a szájából. Például, hogy a Földhivatal által anno kimért földeket, nekik saját pénzből újra ki kell mérettetni. A földtulajdonos család ezzel szemben úgy tudja, hogy miután ki lett mérve a föld, annak kell a kimérés költségeit viselni, aki azt akkor művelte. Flórék szerint azzal is fenyegetőzött, hogy a földhöz vezető utat fel fogja szántatni (mivel Schmalzel Antal ebben a parcellában az első tulajdonos), így nem tudják majd megközelíteni a területet.

Ezt követően 2016. 06. 06-án írásban mondták fel a szerződést mindhárom fél részéről, mivel a szerződésben szó szerint ez szerepel: „A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a haszonbérleti szerződés a meghatározott időn belül, a betakarítást megelőző 30 nappal közös megegyezéssel felmondható:

- „Később tudtuk meg, hogy a szerződést mi egyoldalúan nem mondhatjuk fel, ahhoz a Földhivatalnál kell Schmalzel Antal hozzájárulása is! A családom soha nem írta volna alá a szerződést, ha ennek tudatában lett volna.” –közli Flór József, aki saját fülével is hallotta, amikor Schmalzel az ellenkezőjéről győzködte a családját.

Ennek ellenére is próbáltak közös megoldást keresni

Nem is ragaszkodtak ahhoz a földterülethez, amit papíron bérelt tőlük Schmalzel, bárhol Perenye közelében művelésre elfogadtak volna 12 hektár földet. „Viszont ezer hektár közt egyetlen szabad 12 hektáros terület nem akadt. Ezért bírósághoz kellett fordulnunk, ráadásul nyáron az is tudomásunkra jutott, hogy ezeknek a földterületeknek, amik tőlük Schmalzel bérelt, egy részét közben átadta más gazdának művelésre. Úgy, hogy arról minket, tulajdonosokat előzetesen nem tájékoztatott.

- Elmentem egy ügyvédhez, aki mint kiderült Schmalzel Antalnak jó barátja, így az ügyet nem vállalta, de megpróbált egy találkozót összehozni, hogy kompromisszumot kössünk Oda Schmalzel Antal nem volt képes eljönni, így keresnem kellett egy másik ügyvédet, Szendrő-Németh Tamást.”

Aztán lezajlott az első tárgyalás ahol a család állítása szerint Schmalzel Antal több a korábbiaktól eltérő nyilatkozatot tett.

Schmalzel Antal állítása szerint ő nem három szerződést hozott, hanem három napra hagyta azt ott, és azt ígérte, ha lejár a mezei leltár (3-4 év), akkor visszakapja a család a földet. A bíróságon ezt már úgy mondta, hogy „Ha már nekem nincs szükségem erre a földre, akkor ők vihetik”, és ami a szerződésben van írva, hogy „A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a haszonbérleti szerződés a meghatározott időn belül, a betakarítást megelőző 30 nappal közös megegyezéssel felmondható.” Azaz Schmalzel Antal állítása szerint:

„Én ezzel így nem foglalkoztam, mivel nem jogász vagyok, hanem agrár szakember”

- A bíróságon felperesi jogi képviselő kérdésére, hogy 2018-ban, amikor elmondása szerint már megtérülnek a földbe invesztált befektetései, hajlandó e visszaadni a területeket, Schmalzel Antal reakciója az volt: ,,Ez provokatív kérdés, erre nem kívánok válaszolni.”

Mint ahogy megtudtuk Szendrő-Németh Tamás ügyvédtől, nem létezik olyan konstrukció, hogy egy haszonbérleti szerződést a felek, közös megegyezéssel felmondjanak”, amit a jogi végzettséggel nem rendelkező 1000 hektáron gazdálkodó szakembernek is tudnia kellett.

Eddig a család 5,5-6 millió forinttól esett el

Horváth Tamás közben elvégezte az Aranykalászos tanfolyamot, hogy a gazdaságot átvehesse nevelőapjától, de állítása szerint Schmalzel miatt elesett a tavalyi és az idei földalapú és egyéb támogatásoktól, és nem tudta beadni pályázatot sem, mint 40 év alatti fiatal gazda.

- Ha 2016.-ban visszakaptuk volna ezeket a földterületeket, akkor az állami támogatást igénybe tudtam volna venni, illetve a 40 év alattiak kedvezményét is. Így számításaim szerint 5,5-6 millió forinttól estem el, és még a nevelőapám Flór József sem tudott előnyugdíjba menni.

Vártuk hát, mi lesz az ügy vége

A következő bírósági tárgyalás időpontját január 09-ére, azaz hétfőn tíz órára tűzték ki, addig, bár a cikk elkészült, de nem szerettük volna megjelentetni. Még a tárgyalás előtt megkerestük Schmalzel Antalt, aki a tárgyalásig nem kívánt nyilatkozni, de elmondta, bárhogy is alakuljon, ő elfogadja a bíróság döntését, de neki személyesen rengeteg pénze és energiája áll a kérdéses földekben, és annak feljavításában. A tárgyalás után is felhívtuk az agrárvállalkozót, aki betegségre hivatkozva, valamint arra, hogy folyamatban lévő ügyről nem beszél, nem kívánt nyilatkozni.

A hétfői tárgyaláson egyébként Schmalzel Antal betegség miatt nem jelent meg, a céget fia képviselte, aki a felperesi képviselő egyezségi ajánlatára, miszerint Flórék máshol is elfogadnának a faluban nekik megfelelő ugyanakkora területet, csak annyit mondott, hogy ő nem jogosult nyilatkozni ebben a kérdésben. A tárgyaláson tanúként meghallgatott földhivatali tisztségviselő külön felhívta a figyelmet arra, is, hogy a terület alapú támogatások igénylése szempontjából is jogszabályba ütközik, ha valamelyik gazdálkodó a Földhivatalba bejelentettektől eltérően műveli a földet és vesz fel arra uniós támogatást. A bíróság határidőt adott Schmalzeléknak arra, hogy válaszoljanak az egyezségi ajánlatra.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés