Felmentették a vörösiszapper összes vádlottját

A több mint öt évvel ezelőtti katasztrófa tíz ember halálát okozta, és további 150-en sérültek meg.
 
 

Felmentették a vörösiszapper összes vádlottját

A több mint öt évvel ezelőtti katasztrófa tíz ember halálát okozta, és további 150-en sérültek meg.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Felmentették a vörösiszapper összes vádlottját

A több mint öt évvel ezelőtti katasztrófa tíz ember halálát okozta, és további 150-en sérültek meg.

A három települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt elöntő vörösiszap tíz ember halálát okozta 2010-ben, százötvenen megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Ma az ügy mind a tizenöt vádlottját felmentették.

A különböző vádpontok közt szerepelt halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése is. Közveszélyokozással mindenkit megvádoltak és mindekit felmentettek az összes vádpont alól.

A lúgos vörösiszap 2010. október 4-én déli tizenkettő után pár perccel ömlött ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából. Az ügyben a cég vezetői és több alkalmazottja ellen emeltek vádat, valamint számos polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.

A negyven hónapos tárgyalássorozat számokban:

- 248 tárgyalási napot tűztek ki,
- 123 napon át a különféle igazságügyi szakértők ismertették a véleményeiket,
- a jegyzőkönyv 7176 oldalas lett,
- az üggyel kapcsolatos adminisztratív feladatok 10250 jegyzői és 375 informatikusi munkaórát emésztettek fel,
- legalább két bírósági jegyző és egy titkár folyamatosan dolgozott,
- a tárgyalások hanganyagát 752 óra alatt lehetne ismét végighallgatni,
- összesen 127 bizonyítási indítvány volt: 49 az ügyészé és 78 a vádlottaké és védőiké,
- a perköltség eddig összesen 36 millió 213 ezer 409 forint, ennyit előlegeztek meg a Veszprémi Törvényszéknek.

A büntetőper kezdetén a katasztrófa idején a Mal Zr.-nél dolgozót vádlottakra letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, igaz, később változtak a vádpontok: például bizonyos szabályszegéseket az ügyész már nem rótt vel a vádlottaknak, viszont bekerült a vádpontok közé a kötelezettségek megszegése, ami eredetileg nem szerepelt a vádban és a gátszakadás fő okában is volt változás.

Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója ártatlannak vallotta magát az utolsó szó jogán, ahogy korábban is. „Vannak olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végi a dolgát” - idézte B. Zoltánt az Index.hu.

A büntetőügy mellett százával indultak az egyéb eljárások a céggel szemben, a polgári, a közigazgatási, a munkaügyi és a felszámolási ügyek többsége már lezárult, kivéve a Mal Zrt.-vel szembeni felszámolási eljárás, ez még mindig tart.

A vörösiszap kiömlése miatt a környezetvédelmi hatóság 137 milliárd forint bírság megfizetésére akarta kötelezni a Mal Zrt.-t, de a bíróság ezt hatályon kívül helyezte, mert a bíróság szerint a Mal Zrt. ugyan felelős a katasztrófáért, de a kiömlött vörösiszap mennyiségét csak becsléssel állapították meg a büntetési tétel viszont a pontos érték függvénye. A következő eljárás során szakértőket fognak kirendelni a kiömlött vörösiszap mennyiségének megállapítására.

Az ítéletről szóló közleményben a Veszprémi Törvényszék megemlíti, hogy a károsultak többsége a per során nem tett megfelelő bizonyítási indítványt, aminek alapján megállapítást nyerhetett volna a kár összegét és az okozati összefüggéseket. Ez az oka annak is, hogy a felperesek közül csak néhányan tudták megnyerni a céggel szembeni pereiket.

Január 19-én volt egy első fokú ítélethirdetés egy olyan ügyben, ahol a Devecseren élő felperesek fejenkét 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést és további 4 millió 225 ezer forintot kaptak a házuk elvesztése miatt. Ebben az esetben a kártérítés alapja az volt, hogy a katasztrófa az egész életüket megváltoztatta és a kényszerű költözések miatt a baráti és családi kapcsolataik is meglazultak.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés