Színészképzés indul Szombathelyen - A színházra még várni kell

A Berzsenyi főiskola Gór Nagy Mária Színitanodájával karöltve Színházművészeti Tanszéket alapít.

2004. február 16-án prof. dr. Gadányi Károly, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektorának szavaival élve a Berzsenyi Dániel Főiskola történelmi lépésre szánta el magát: Színházművészeti Tanszéket alapított. A Főiskolai Tanács délután rendkívüli tanácskozásra ült össze, ahol a színészképzés terveire vita nélkül minden jelenlévő tanácstag rábólintott (A színészképzést hónapok óta rebesgették már, ám hivatalos bejelentés csak most történt meg. Így már biztos, ősztől a város anyagi támogatása mellett (?), költségtérítéses formában, majd huszonöt színésztanonc kezdheti meg a főiskola falai között tanulmányait.

Jövőre már a BDF saját hallgatói fognak ilyen produkcióval előrukkolni
A Tanács ülése előtt, 13 órakor a Gór Nagy Mária Színitanoda I. éves növendékei mutatkoztak be. Prof. Dr. Gadányi Károly a tanácsülés nyitányaként abbéli reményét fejezte ki, hogy jövőre már a BDF saját hallgatói fognak ilyen produkcióval előrukkolni. Terjedelmes bevezetőjében többek között elmondta még, hogy mennyire fontos a színészképzés és vele egy eljövendő színház a városnak, és hogy régi vágyunk válhat most valóra. A művészeti oktatás pedig már eddig is (gondoljunk csak az ének-zene vagy a rajzszakosok munkájára) fajsúlyos szerepet kapott a BDF profiljában. A főiskolának és a városnak pedig minden lehetőséget meg kell ragadnia, mert a jövő...

Ünnepi pillanatban anyagi kérdésekről nem ildomos beszélni
A szónoklatok sorában a város polgármestere, Ipkovich György is leszögezte, ez a képzés az utolsó lépcsőfokok egyike lehet ahhoz, hogy a színház-kultúra gyökeret eresszen Szombathelyen. A döntés előtt, a beszédek után, a tanács tagjai közül csupán egy oktató, Murai András adjunktus tett fel egy kérdést: vajon milyen anyagi kondíciókkal bír majd a tanszék? Erről a rektor csupán szűkszavún annyit közölt, ilyen ünnepi pillanatban az anyagi kérdésekről nem ildomos beszélni. Azért megtudtuk, hogy mivel költségtérítéses formában fog működni a szak, mindenképpen önfenntartónak kell lennie, egyébként pedig a város is ígéretet tett arra, hogy a képzést támogatni fogja. A tanszék alapítását aztán a Főiskolai Tanács egyöntetűen megszavazta.

Színészképzés egy színház nélküli városban?
Eztán a főiskolai színészképzésről prof. dr. Gadányi Károly, és Gór Nagy Mária színművész, a város polgármesterével közös sajtótájékoztatót is tartott.
A képzésről megtudtuk, hogy előreláthatólag három éves lesz, a konkrétumokat ez után fogják kidolgozni, az ideiglenesen kinevezett tanszékvezető Gór Nagy Mária lesz (a posztot később pályázat útján töltik majd be).
Hogy kik fognak majd oktatni? A kérdésre a színművésznő elmondta, most próbálja meggyőzni többek között Zsurzs Kati színművésznőt. Természetesen a GNM Színitanoda továbbra is Budapesten fog működni, az itteni színészképzés nem annak kihelyezett tagozata lesz, hanem egy önálló tanszék. Reményeik szerint idővel főiskolai diplomát is adnak. A hallgatók egyelőre középfokú végzettséget kapnak majd, OKJ-s színész 2 képesítést.

Arra a kérdésre, miszerint nem hátrány-e, hogy épp egy színház nélküli városban indul színházképzés, azt a választ kaptuk, hogy nem, hiszen talán előbb-utóbb Szombathelyen is lesz színház, addig is a környező teátrumokban, és Budapesten is felléphetnek majd. Ám itt Szombathelyen, ha nem is épül a közeljövőben színház, találni lehet alkalmas színpadot, ott van például a főiskola díszterme, ami szerintük kiválóan alkalmas gyakorló-terep lehet.
Arra a kérdésre, hogy miként fognak tudni elhelyezkedni a Szombathelyen végzett színészek, Gór Nagy Mária elmondta, hallgatóik népszerűek, a vizsgaelőadásaikra a színházi és filmes szakemberek bejárnak, és körülbelül hetven százalékuk el is tud helyezkedni. Igaz, többen később rendezők vagy operatőrök lesznek...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kultúra