Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?

Mészáros Lőrinc újdonsült menyasszonya tipikus női szerepet vállalt azzal, hogy jótékonysági programot menedzsel frissen alapított cégével. Miért lóg ki mégis a lóláb?

Talán nincsen olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna Mészáros Lőrinc tetemes vagyonáról. Egy korábbi Mészáros Lőrinc sokkal gazdagabb, mint az angol királynő 2018. June 26. 11:49 cikkünkben már megpróbáltuk illusztrálni, hogy mennyire tehetős Magyarország leggazdagabb embere. Igaz, akkor még csak "csupán" 300 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett, de már akkor is gazdagabb volt, mint Christiano Ronaldo vagy az angol királynő. A Forbes listája szerint Mit gondol, ki lett idén a leggazdagabb magyar? Nem fog meglepődni February 03. 07:46 azonban a tehetséges gázszerelő azóta tovább gyarapította vagyonát, ami jelenleg meghaladja a 479 milliárd forintot. Van miből adakozni.

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc eljegyzésének a híre Összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc April 21. 20:10 is bejárta már a sajtót. Sőt azt is tudjuk Külföldön tarthatják Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc esküvőjét April 24. 07:46 már, hogy az álomesküvőjüket nem Felcsúton, hanem külföldön tervezi a nem is olyan ifjú pár. Sőt kiderült Megvan, melyik luxusingatlanba költözik be Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc May 01. 12:47 az is, hogy a nászút után egy több milliárd értékű budai luxus palotába költöznek majd be a friss házasok.

Arról azonban még kevés szó esett, hogy mit fog csinálni a televíziós bemondóként dolgozó Várkonyi Andrea egy multimillárdos feleségeként, akihez persze nem a pénzéért, hanem az eszéért ment hozzá – ahogy legutóbb ezt ő is elmondta. Most kiderült, hogy az újdonsült ara jótékonykodni fog. Miután azt már tudjuk, hogy miből, érdemes lehet azon is elgondolkozni, hogy vajon miért és hogyan? (Bár utóbbi kérdés leginkább majd a gyakorlatból fog kiderülni, így most érdemes inkább a motiváció keresésre koncentrálnunk.)

Mióta divat a jótékonykodás a tehetős nők körében?

A jótékonykodás nagyon tipikus női szerep: a tehetős feleségek életének szerves része volt már a 17. században is. Az arisztokrata és a nagypolgári nők mind jótékonysági alapítványokban dolgoztak és élték meg a kreativitásukat.

A jótékonykodás 19. században érte virágkorát, ekkor rengeteg olyan nők által alapított és irányított jótékonykodó egylet működött, melyek árváknak és szegényeknek valódi segítséget nyújtottak. (Például nem 3D-s nyomtatót vittek el egy iskolába, ahogy azt a High-Tech Suli nevet viselő, Mészároshoz köthető program teszi.)

Vas megyében két ilyen híres jótékonykodó nagyasszony volt: Szegedy Györgyné és a lánya, Pethő Ernőné . De híres jótevő hírében állt például Batthyány Lajos özvegye és több aradi vértanú-özvegy is. Valamint a gyártulajdonosok és a gyári tisztviselők feleségei is alapítványban dolgoztak valamely nagyüzemben. Így történt ez a híres a Weiss Manfréd gyárnál vagy a Rimamurányi Acélgyárnál is.

Jelenkorukban is számtalan példát találunk arra, hogy vezető politikusok feleségei gyakran vállalják ezt a szerepet. Nem is kell külföldre mennünk, elég Áder János feleségére gondolnunk. Herczeg Anita már évek óta jótékonykodik, és most alapított még egy, Regőczi István Alapítvány névre hallgató szervezetet, a koronavírusban szüleiket vesztett árva gyerekek megsegítésére.

Mi az üzenete Várkonyi Andrea szerepvállalásának?

Várkonyi Andrea által tavaly megalapított cég, a Whitedog Media Kft. feladata lett menedzselni a Mészáros-csoport jótékonysági programját, például a High-Tech Suli nevet viselő programnak a keretében öt általános iskolában felszereltek egy-egy digitális tantermet. A Whitedog szerepe most még elenyésző a Mészáros-csoport jótékonysági akcióiban, ám a vállalkozás dinamikusan bővül.

Várkonyi Andrea polgári és nemesi jótékonykodó nők körében. Forrás: Fortepan
Nyugat.hu

A társadalmi hasznosság több száz éven keresztül nagyon fontos volt a művelt rétegeknél, és a jótékonykodás egy bizonyos társadalmi csoportnak elvárás is volt. Kérdés, hogy mit akar azzal üzenni Várkonyi Andrea, hogy tudatos felvállalja ő is ezt a szerepet. Talán jelezni egy nem is olyan új gazdasági NERelit születését? De lehet, hogy az igazi kérdés inkább az, hogy attól lepődünk-e meg, hogy egy milliárdos vissza akar forgatni valamit a társadalom számára, vagy csak azt nem hisszük el, hogy egy Mészároshoz köthető jótékonykodás valóban az önzetlenségről, semmint a további haszonszerzésről szól?

Teljesen önzetlen?

Utóbbi kérdésnek próbált meg utána járni a hvg.hu is. Ők arra jutottak, hogy Mészáros nagyvonalúságából azért egy rész visszacsurog hozzá is, így az adakozás az adakozónak a piaci pozícióit is javítja.

De valószínűleg akkor járunk közelebb az igazsághoz, ha azt feltétezzük, hogy a haszon ebben az esetben nem is annyira anyagi, mintsem etikai természetű lehet. Egy látványos jótékonykodás segíthet tompíthatni a Mészáros-vagyon körül kialakult vádakat és ellenérzéseket, amelyek egy része nemcsak az ellenzéki szavazókban fogalmazódott meg. Afféle konszolidáció és legalizáció indulhat el Várkonyi Andrea jótékonyságának álarcában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra