Enni hízás nélkül? Mérlegen a fogyókúrák (II. rész)

Mit mivel együnk, hogy fogyjunk? Ezúttal a 90 napos, a léböjtkúrák és a vércsoportdiéták hatásfokát kutatjuk.

Ne dőljünk be minden új hóbortnak, hiszen mint az életben (szinte) mindent, a fogyókúrát is megfontoltan érdemes elkezdeni. Számba vettük hát hazánk jelenlegi öt, legnépszerűbb diétáját, utánajártunk, melyik miért jó vagy miért nem, és kinek ajánlható. Sorozatunk első részében a Schobert Norbi-féle diéta mellett az Atkins-féle fehérjediétát vettük górcső alá, most a 90 napos (vagy más néven szétválasztó diéta), valamint a vércsoportdiéta, illetve a különböző léböjtkúrák következnek…

90 napos, úgynevezett szétválasztó diéta

A következő diétát állítólag amerikai sportorvosok dolgozták ki. Veszélye nincs, és még a természetgyógyász is javasolja – úgy hírlik! Az eredmény a 90 nap után 15-20 kg mínusz (magas súlyfeleslegnél), és még a magas vérnyomást is megszünteti. A fogyókúra a felesleges kilók leadása mellett megváltoztatja a szervezet működését, amivel garantálja, hogy a leadott kilók nem jönnek vissza. A diéta lényege a szétválasztás. Ez azt jelenti, hogy a gyomorba mindig egyféle táplálék jut, amit így könnyebben lebont. A napok sorrendjét mindenképpen be kell tartani. A diéta a fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, így követi egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani.

A dietetikus válaszol

Tudományosan működőképesnek tekinthető, az elmélete nagyon jó. Mivel egyszerre csak egyféle táplálék kerül a gyomorba, így tényleg gyorsabban égeti el a szervezet, amit kap. Gyorsan beindul a fogyás, sőt a diéta befejezése után is folytatódik egy darabig a súlyvesztés. Hosszú távon, tehát évekig viszont egyszerűen tarthatatlan az unalmassága és egysíkúsága miatt, és ha valaki visszatér a korábbi életviteléhez, akkor sajnos ugyanúgy visszahízza a leadott kilóit (ha ugyanazt eszi, mint a diéta előtt, és továbbra sem építi be az életvitelébe a rendszeres mozgást), de diétaként kétségtelenül ez jelenleg az egyik legjobb.

Vércsoportdiéták

A vércsoport diéta az egyik legmeglepőbb ötlet, napjainkban különös népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a helyes táplálékösszetételt az illető vércsoportjától teszi függővé. Ezt ugyan tudományosan még nem, de tapasztalati úton már többen alátámasztották. Abból indul ki, hogy szervezetünk az őseink vércsoportja által előnyben részesített élelmiszerekhez vonzódik, és a vércsoport határozza meg, hogy mely betegségekre leszünk fogékonyabbak, és melyek a számunkra legmegfelelőbb mozgásformák.

Az elmélet szerint a nullás vércsoport a legrégebbi valamennyi közül, és a "vadászok korából" származik, ezért, akinek nullás a vércsoportja, annak elsősorban hússal kell táplálkoznia. A fejődés során a nullás után az ’A’ vércsoport alakult ki, ők a mezőgazdálkodók, akiknek főként növényi táplálékra van szükségük. A ’B’ vércsoportúak a nomádok, akik húst és tejtermékeket esznek. Az ’AB’ vércsoporttól kezdve azután meglehetősen komplikálttá válik az ajánlás.

A dietetikus válaszol

Az Országos Dietetikai Intézet hivatalos állásfoglalása szerint orvosilag nem bizonyítható a hatásossága, nincs egyöntetű vélemény az eredményességéről. Egysíkú, és még maga a diétát kidolgozó orvos is nagyon óvatosan fogalmaz az ételek „megengedhetőségével” és „fogyaszthatóságával” kapcsolatban, de mivel káros mellékhatása nincs, bátran ki lehet próbálni, hiszen mindenkinek más válik be igazán.

Léböjtkúrák

Ez valójában nem is fogyókúra, hanem tisztítókúra, amitől fogyni is lehet, illetve elősegíti a későbbi hatékonyabb fogyást a szervezet salaktalanításával. A szakszerű léböjt állítólag csodákat művel, és képes olyan mértékben megtisztítani a szervezetet, hogy a már meglévő betegségek is elmúlhatnak tőle. A léböjt során meghatározott ideig lemondunk a szilárd ételekről, és csak frissen csavart gyümölcs- és zöldségleveket, ásványvizet, gyógyteát fogyasztunk. A kúra lehet egy- vagy kétnapos, illetve egy- vagy kéthetes is, ez utóbbi esetben a levek mellett könnyű, zöldséges ételeket is fogyasszunk. Nagyon fontos, hogy mielőtt belekezd a kúrába, kérje ki háziorvosa tanácsát (a böjtöt nem ajánlják kisgyermekeknek, terhes nőknek, éppen gyógyulófélben lévőknek, cukorbetegeknek).

A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek segítenek kiüríteni szervezetünkből a felhalmozódott méreganyagokat, ezért a léböjt után frissebbnek, erősebbnek érezzük magunkat. Évente legalább kétszer mindenkinek szüksége volna egy alapos tisztítókúrára, hiszen rengeteg méreganyag jut a szervezetünkbe nap mint nap. Ne csak a káros ételekre gondoljunk, hanem a levegőből és a vízből a szervezetünkbe kerülő egyéb mérgekre is. Ezért mindenkinek ajánlják a léböjtkúrát, de különösen azoknak, akik fáradékonyak, nehezen tudnak koncentrálni, gyakoriak a visszatérő allergiás vagy emésztőszervi panaszaik, gyakran fáj a fejük, vagy vérnyomásproblémáik vannak. A kúra alatt – természetesen – tilos a dohányzás, a kávé, a fekete tea, a tejtermékek, a cukor és a hús.

A dietetikus válaszol

Ez az egyetlen tisztító folyamat – tehát hangsúlyozzuk, nem diéta! – aminek csak pozitív hatásai vannak! Egy szakember által jól megtervezett, ésszerű léböjt megőrzi a testi-lelki-szellemi fiatalságot, súlycsökkenést okoz, szebb lesz a bőrünk, a hajunk, megtisztul a szervezetünk a méreganyagoktól, de fontos, hogy mindenki konzultáljon táplálkozási-tanácsadóval, dietetikussal, vagy orvossal, mielőtt nekifog egy ilyen tisztítókúrának.

Végezetül, a Takácsné Kádár Sarolta általános konklúziója a népszerű fogyókúrákról a következő. Mindegyikben találhatók pozitívumok és negatívumok egyaránt, ezen kívül gyakran szélsőséges vélemények is, ezért fontos hangsúlyozni a bölcs középút betartását a fogyókúrában is. Ne akarjunk 10 nap alatt 10 kilót fogyni! Teljes életmódváltás szükséges; együnk mindent, de kevesebbet és többször; mozogjunk, és egyszer-egyszer tegyünk be egy böjtnapot, mert a szélsőségek sosem vezetnek eredményre!

És végül…

Van azonban egy módszer, ami eddig még mindenkinél bevált… Ez pedig – igen, kedves fogynivágyók – a mozgás. Bármennyire vonakodunk is, húzzuk a szánkat, és álmodozunk a csodabogyóról, amit este bekapunk, befekszünk a tévé elé, és reggelre tíz kiló leröppen rólunk, ezt még mindig nem találták fel. Amíg a tudósok ezen törik a fejüket, addig inkább menjünk el egy nagyot sétálni, esetleg kocogni, de választhatjuk a videókazettán vagy dvd-nn megjelenő fitnessórákat is, és ha nem üres a pénztárcánk, akkor beiratkozhatunk valamelyik helyi konditerembe is.
Sok fogyókúrázó panaszkodik arról, hogy hiába a kitartó edzés, a heti többszöri torna, és az étrend bizonyos mértékű megváltoztatása nagyon lassan indul el a kívánt változás. Éppen azok a zsírpárnák ragaszkodnak eredeti helyükhöz, amelyektől leginkább szeretnének megszabadulni, ahelyett hogy megadnák magukat és izommá alakulnának. A zsírégetés nem olyan egyszerű, de néhány módszerrel jól befolyásolható. Ebben szeretnénk segíteni olvasóinkat edzők tanácsaival, jöjjön tehát a fogyózók 7 pontja:

Az edzésben fő a fokozatosság!

1. Torna előtti utolsó evés
Ha edzés előtt másfél órával megeszünk egy alacsony szénhidráttartalmú, fehérjében gazdag kisebb adag ételt (zsírszegény joghurt, pulykasonkás kis szendvics vagy 1 töltött tojás), sokkal jobban és tovább bírjuk majd az edzést, mit egyébként és sokkal több kalóriát tudunk elégetni, de figyelem, a másfél óra szigorúan betartandó!

2. Lélegezzünk orron át!
Ha megtanulunk az orrunkon keresztül lélegezni - be- és kilélegezni is! -, képesek leszünk szívritmusunkat stabilizálni, kontrollálni, és ez ugyanúgy kitartóbbá tesz bennünket az edzés alatt, mint az első pontban említett energiapótlás.

3. A kardióedzést hagyjuk utoljára!
Előbb jöjjön az izomerősítés, utána a biciklizés vagy futás. Bár az edzést általában fordítva kezdik a legtöbben, mégis érdemes végiggondolni, hogy mi a jó valójában. Bemelegítés után kb. 15 percig tart, mire a szervezet eléri azt az energiaszintet, hogy valóban elkezdjen a tartalékai után nyúlni, azaz az edzéshez szükség energiát a zsírégetésből nyerje. Tehát, ha először súlyzózunk, izomerősítő gyakorlatokat végzünk, akkor mire a kardióedzéshez kezdünk, jól bemelegítettük magunkat, tehát mind a harminc perc bicajozás vagy futás zsírégető hatású lesz.

4. Váltogassuk a mozgásformákat
Szervezetünk alapjában véve lusta. Ha egyféle edzésre járunk, egyféle gyakorlatsort csinálunk minden alkalommal, egy idő után nem fogjuk érzetni a hatást, mert szervezetünk hozzászokott, nem hajlandó több zsírt égetni, megtanulta, hogy mennyi energia kell ehhez az edzéshez, és annál többet nem fog pazarolni rá. Cselezzük ki testünket! Ha többféle sporttal, mozgással próbálkozunk, önmagában is sokkal hatásosabb lesz mindegyik.

A zsírégetés csak intenzív mozgással érhető el!

5. Ne támaszkodjunk a biciklikormányra!
A szobabicikli kormánya, a futópad vagy lépcsőzőgép karja nem azért van, hogy a meggyötört sportoló teljes testsúlyával azon feküdjön! Ha rágörnyedünk a biciklikormányra, nem engedjük, hogy elegendő levegő - oxigén - áramoljon be szervezetünkbe, akkor a zsírégetés lelassul. A kormány azért van, hogy az egyensúlyozásban segítsen, ha nagyon elfáradtunk, inkább lazítsunk egy kicsit!

6. Próbálja ki az intervallumos edzést!
A zsírégetés legjobb módja a kitartó, intenzív lefolyású edzés, ezt senki sem vitatja. Ennek egyik hatékony módja az intervallumos edzést, amely változó intenzitású szakaszokból áll. Az izmok bemelegítés után különböző erejű terhelésnek vannak kitéve, van idő egy kicsit összeszedni magunkat egy intenzív szakasz után, ugyanakkor nem lazítunk le, vagyis a zsírégetés folytatódik. Ennek egyik egyszerű példája, ha 5-10 perc kocogást 1-2 perc intenzív gyaloglás követ, majd újra futás, amíg el nem érjük azt a szintet, hogy akár 30-40 percig is bírjuk a folyamatos mozgást.

7. Érdemes beszerezni kis súlyzókat!
Nem kell feltétlenül súlyzós edzésekre járni ahhoz, hogy izmaink erősödjenek. A kardióedzésekbe - futás, gyaloglás, biciklizés - is tudunk egyéb izomerősítő gyakorlatokat csempészni. Vásároljunk bokára, csuklóra erősíthető súlyzópántot, szerezzünk be 1,5-2 kg súlyú kézi súlyzókat, de megteszi két ásványvizes palack is. Ezekkel kardióedzés közben is erősíthetjük kar- és hátizmainkat, és elérhetjük hogy intenzívebb legyen a zsírégetés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű