2700 forint a sör, 2000 a Red Bull, 3000 a hot dog – Itt vannak az osztrák fesztiválárak

Az is igaz, hogy a pénzünkért mást kapunk. A fizetésekről nem is beszélve.

Tudjuk, hogy nem sok értelme az ilyen összehasonlításoknak, talán nem is foglalkoznánk vele, ha nem az elmúlt hétvégén zajlik a Balaton Sound, amely kapcsán mindenki kötelezően elszörnyed az árakon.

Az újságok versenyben használják az „egetverő”, a „pofátlan” és „horror” jelzőket, ami részben jogos, mert a magyar fizetésekből valóban nehéz szívvel perkálunk ki egy háromdecis koktélért 4000 forintot, de azok a történetek, amelyek arról szólnak, hogy a svájciak hanyatt esnek, amikor meglátják a magyar árakat, nem feltétlen igazak.

Ha visszatérő vendégekről van szó, a magyar áremelkedés ütemére valóban rácsodálkoznak a külföldiek, de ha megnézzük egy osztrák fesztivál árait, azt látjuk, a Lajtán túl még mindig többet kell fizetni a vendéglátásért.

Sőt, a Lajtán innen is, ha a helyszín Ausztriában van.

Kezdődik azzal, hogy Sopronból a 20 kilométerrel odább levő Eisenstadtba a vonatjegy 8,2 euróba, azaz 3200 forintba kerül. Magyarországon ennyi pénzért el lehet jutni Celldömölkről Kaposvárra Ilyen vonat közlekedik Celldömölk és Kaposvár között July 08. 16:55 , igaz, némileg más szolgáltatást kapunk.

Az eisenstadti Butterfly Dance fesztivál nem tartozik a legnagyobbak közé, de kicsinek sem mondható.

Az Esterházy-kastély kertjét már délután kettőkor megnyitják a látogatók előtt és azonnal el is kezdődnek a koncertek, amelyek közel éjjel egy óráig tartanak. A fellépők a trip-hop és drum and bass neves képviselői. A zenekarok (Galiano, Kosheen, Thievery Corporation stb.) valamikor két évtizeddel ezelőtt élték fénykorukat, de most is tömegeket vonzanak, ráadásul ezek a zenei stílusok meglehetősen időtlenek.

Butterfly Dance 2024 - Más a hangulat, mint idehaza
Józing Antal

A Butterfly Dance egyben afféle piknik is. A baráti társaságok a színpadon távolabb levő domboldalon leterítik a pokrócaikat, heverésznek, beszélgetnek, hallhatják a zenét, és amikor a kedvencük játszik, vagy csak kedvük van egy ugrálásra vagy táncra, lemennek a színpad elé.

A hangulat jóval lazább, oldottabb, mint a magyar fesztiválokon.

Az esemény előtt a szervezők több hasznos információt is megosztanak a közösségi oldalakon, köztük van a térkép a vendéglátásról, hogy mit, hol tudunk enni és inni. Az osztrákok nagyon precízen kikalkuláltak az egységek kapacitását, akárhová megyünk, nincs olyan, hogy 2-3 percnél többet kell sorban állni.

De ennek a kényelemnek megvan az ára.

Egy korsó (Ottakringer-sör 6,8 euró (2700 forint), egy fél literes fehér nagyfröccs ugyanennyi. Ha minőségi borra vágyunk, megkapjuk, de egy pohárért (1/8 liter) 4,5 eurót (1800 forintot) kérnek.

Egy doboz Red Bull 4,9, egy kétcentes Jagermeister 3,9, egy nagy pohár (0,5 liter) szódavíz 4 euróba kerül.

Ezek mind masszívan felette vannak a Balaton Sound árainak.

Az ételeknél talán kisebb a különbség.

Hot dogot 8 euróért árulnak, ami első hallásra meghökkentően sok, de itt ez a bécsi stílusban készített utcakaja majdnem komplett étel. A hamburgerek és dobozos ételek 10 eurótól indulnak, igaz, nem nagyon kúsznak 12 euró fölé.

A repohár 2 euró, amiket a rendezvény végén leadunk és a pultnál vissza is kapjuk az pénzt, erre a célra a pultokon mindenhol ki vannak készítve az egy eurós érmék.

Az egynapos fesztiválra a jegy 90 euró volt elővételben. Ez az összeg szintén a magyar fesztiválárak fölött van, de magáról a zenei tartalomnak az értékéről már végképp felesleges lenne vitát nyitni

.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság