Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megye Hollywoodja (I. rész)

Jákon, a vasi filmparadicsomban megint alkotnak. A terepet anno a mester, Koltay Gábor derítette fel, a filmes kultúrát ő hintette a román kori műemlék falain belülre. A vékonypénzű filmkirály kedvenc helyszínét most tehetős kalózok, az Ezüsthajó legénysége foglalta el.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi bejutottunk!
A sajtó teljes kizárásával folyik Káel Csabának - a Fidesz egyik fő médiagurujának - filmjének forgatása Jákon. Mi mégis bejutottunk... Mától napról-napra nyomon követhetitek, hogyan is készül a - a lábat simogató rózsa után - a Bánk-bán.

Jákon, a vasi filmparadicsomban megint alkotnak. A terepet anno a mester, Koltay Gábor derítette fel, a filmes kultúrát ő hintette a román kori műemlék falain belülre. A vékonypénzű filmkirály kedvenc helyszínét most tehetős kalózok, az Ezüsthajó legénysége foglalta el.

A vezér az udvar kegyeltje, az Orbán-útifilmekkel jelentős hírnévre szer tett Káel Csaba. A nyolcszázmilliós "bánkbán" projekt, az állami kultúr-befektetés, bár sokan botrányt szimatolnak, mégis gőz erővel nyomul.
Az élő bástyákkal, helyi kidobó-legényekkel megerősített templomi-mozigyárban édes az élet, a zord körülmények a tablófestő Koltaynál maradtak. Pénz, mint a pelyva, jelmezek és technika a magyar filmeket meghazudtoló luxus-kivitelben. Kaja háromféle, szomjoltó több gépből, nyolc-féle színben csorog, mellette kávé, és négyféle terméket előállító szendvicsipar. A "bankban" biznisz még csak pár napja fut, Káel Csabaelső nagyjátékfilmes napjait éli, a stáb csiszolódik, mindenki melegít.

A forgatás szigorúan ellenőrzött vonalak mentén halad, a várfalak belsejébe szemlélődő csak akkor juthat, ha magára ölti a filmgyártó "munkaruháját", vagy a statiszta fárasztó jelmezét. Míg az újságíró- kollégák a kordon előtt csapatostul bebocsátásra várnak, a Nyugat az öltözőben a sminkesekkel, jelmezesekkel diskurál.
A rendezőhöz persze így sem jut közelebb, Káel a pórnéppel nem vegyül, az összegyűlteket még köszöntésre sem méltatja. Koltay mester a Sacra Corona forgatásán, ha ordított is, legalább instruált, mindenkivel kommunikált. Káel arisztokratikus rendező, ő inkább az asszisztensére bízza a piszkos munkát. "Brünhilda" karakteres jellem, Káel, a selypegő, a folyton rágózó fazon fizikailag (gyanítom rutinban is) elbújhat a hölgy mögött. Azért kivárjuk, mit hoz a holnap, elhamarkodott ítéletet nem alkotunk. Vili bácsi, az öreg Oscar-díjas operatőr türelmes jellem, három-négy próba, öt-hat ismétlés és máris kész a snitt. A gépmadáron szárnyaló kameraman a fővezér, finoman ő irányít.

A statisztaélet mulatságos próbatétel, a kivárás és a talponállás művészete. Vas megyei ácsorgónak lenni nem jó befektetés, míg mi koponya per nap 3500 forintot kapunk, addig a budapesti kóristák és statiszták tízezer forint fölötti gázsiért szerződtek.
Jut eszembe, itt csak a Budapestiek dolgoznak megbízási szerződéssel, a helyi erők egyelőre abszolút feketén munkálkodnak. Egyelőre nekünk is kellemesebb számla és szerződés nélkül napi tizenkét órát rabigáznunk. Többen a fizetés esetleges elmaradása miatt (szerintem alaptalanul, becsületes társaság ez) pánikolnak.

A statisztaerő egyébként jól szórakozik, tizenharmadik századi gúnyában, az opera ötödik felvonásába csöppent, Melinda és Gertrúd temetését kísérheti figyelemmel. Békebeli, építőtábori a hangulat, csevegés, sörözés, ismerkedés, közben néha az alakulást és bevonulást, vagy a zászlófelvonást gyakoroljuk. A tábori koszt több mint tűrhető, a légkondis buszon reggel: halas, tojásos, szalámis szendvics, virsli vagy kolbász, banán és narancs, délben én két fogással találkoztam: marhapörkölt vagy sült csirke, háromféle körettel, ötféle savanyúsággal, körte-befőttel és süteménnyel, állítólag vegetáriánus koszt is volt, ez azonban hamar elfogyott. A vacsora ehhez képest sivárabb: egy szelet zsíros-kenyér, mellé egy szalámis.

Folyt.köv.

Vonatkozó cikkünk: Bánk Bán-forgatás, Happy End-del
Vas megye Hollywoodja (II. rész)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés