Zuschlagék valóban fiktív szoci tagokat léptettek be Vasban

Zuschlag János személyi titkára, Lados István súlyos állításokat fogalmazott meg egykori ifjú szocialista vezére ellen: beismerte, hamis vasi tagbeléptetési jegyzőkönyveket írt alá. Tehát igaz mindaz, amiről éveken át cikkeztünk.

Kemény vagyok

- hajtogatta tavaly egyik párttársának Zuschlag János (egykori FIBISZ alelnök, volt MSZP országgyűlési képviselő és Bács-Kiskun megyei pártelnök), amikor érezte, hogy nagy a baj. Nos, lehet, hogy a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt egykori ifjú szocialista azóta is keményen tartja magát, azonban Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon zajló perének tárgyalásán személyi titkára, Lados István kiteregette a szennyest. Október 20-án bevallotta például azt, hogy annak idején valóban toboroztak fiktív tagokat Vas megyében. Bebizonyosodott tehát az, amiről annak idején, az országos médiát megelőzve a Nyugat számolt be elsőként...

Balról Szabó Bálint tájékoztat

Vasi szálak – Lados beismerése

A megerőszakolásról, kétes tagtoborzási akciókról elhíresült vasi szocialista botrány, mint emlékezetes, 2003 nyarán robbant ki, amikor a Vas megyei Fibisznél négyről hirtelen tizennégyre duzzadt a tagszervezetek száma. A szervezetnek egyszeriben két magát legitimnek tartó elnöke is lett: Szabó Bálint és a régi elnök, Gaál Angelika.

Lados István – olvasható számos országos hírportálon – tegnap a bíróságon beismerte, ő is részt vett a vasi szocialisták taglétszámának mesterséges felduzzasztásában.
Azt állította, hogy hamis beléptetési jegyzőkönyveket írt alá Zuschlag irodájában. Az ügyben annak idején vizsgálódó Zalaegerszegi Városi Ügyészség kimondta: senki semmiért nem vonható felelősségre, mivel az eredeti dokumentumok szőrén-szálán eltűntek.

Lados vallomása szerint, olvasható a stop.hu-n, ez volt Zuschlag trükkje: az eredeti, de hamis aláírásokat tartalmazó jegyzőkönyveket eltüntette, mert tisztában volt azzal, hogy a másolatok nem alkalmasak írásszakértői vizsgálatra. Lados vallomása szerint a dokumentumok eltüntetésére Zuschlag egy színlelt autófeltörést eszelt ki. Egyik haverja, Weiszenberger László Audijából lopták el az eredeti jegyzőkönyveket.

Elevenítsük fel, miként törték fel anno Szabó Bálint autóját!

Azoknak, akik nyomon követték a vasi tagtoborzási botrány megannyi fejezetét, Lados vallomásának vasi részletei ismerősen csenghetnek. Sejthető volt, hogy annak idején a kétes úton kinevezett helyi Fibisz-elnök, az ex-fideszes Szabó Bálint és a nevével fémjelzett fantomszervezetek megalakulásához Zuschlag is asszisztált, ám ezt ezidáig nem lehetett bizonyítani. Ugyanis a vasi jegyzőkönyvek eltűnése is hasonló, kémregényekbe illő történet.

Idézzük hát fel: a fantomszervezetek megalakulásakor keletkezett, aláírásokkal hitelesített jegyzőkönyveket – állítólag a szabályoknak megfelelően – az MSZP Köztársaság téri székházában, a Fibisz Országos Irodájában őrizték. A paksamétát maga az elnök, Újhelyi István adta át egy átvételi elismervény fejében Tóth Csabának, az MSZP akkori megyei alelnökének. Az okiratok szintén átvételi elismervény ellenében az akkori ifjúszocialista elnökhöz, Szabó Bálinthoz kerültek.
A jegyzőkönyveket eztán tulajdonították el az ő autójából. Szabó állítása szerint a kocsi ajtaja nyitva maradt, így csak később vette észre, hogy eltűntek a bizonyító erejű dokumentumok. Mivel nem törték fel az autót, a rendőrségnek sem szólhattak a

bűneset

után közvetlenül.

Tóth Csaba

Vajon egyszer felelősségre vonják Tóth Csabát is?

Itt helyben a fiktív-tagtoborzások hátterében Szabó Bálinton túl az egykori megyei elnököt, Tóth Csabát sejthettük. Ő 2002 őszén bukkant fel a megyében, előtte semmilyen helyi kötődése nem volt. Az MSZP frontvonalához közel állók akkoriban úgy tudták, egyenesen Hagyó Miklós (akkoriban országgyűlési képviselő, az MSZP nem hivatalos pénztárnok-helyettese, mára a főváros főpolgármester-helyettese) segítségével érkezett a megyébe.

Működésével az addig jó, ha harminc fős kőszegi szervezetbe közel 500 új tagot léptettek be. Tóth Csaba az újdonsült és nagy létszámú kőszegi tagsággal a háta mögött egyből megyei elnökhelyettes lett. Innen indult megerőszakolási botránnyal és roma tagtoborzási perekkel színesedett kétes vasi karrierje. (Azóta már sejteni lehet, miből telt Tóthnak és Szabónak a vesztegetési pénzre, miből fizethették ki a tömegesen belépő romákat. Állítólag egyesek aláírása 5000 forintot is megért).

Tóth Csaba a botrányok hatására 2005 tavaszán kényszerült távozni a megyéből, akkor, amikor az akkori pártelnök, Hiller István teljes körű tisztújítást kezdeményezett. A fiktív belépési nyilatkozatokat gyártó Tóth azonban a botrányok dacára sem adta fel, a zuglói pártszervezetben landolt, ahol állítólag újra csak túlontúl aktív tagtoborzással kísérletezett.

Mi köze lehetett Tóth Csabának Zuschlaghoz?

Már korábban is találgattuk, ki is állhatott voltaképpen Tóth Csaba és Szabó Bálint vasi ténykedése mögött? Annak idején egy, az MSZP belső köreiben járatos informátorunk azt állította, Tóth Csaba is tagja volt annak a Mozaik klubnak, amelynek Zuschlag is. Tán itt kapcsolódhatnak össze a szálak.

A módszerek mindenesetre hasonlóak, ugyanis Zuschlag – állítja a sajtó – saját, Bács-Kiskun megyei pozícióját is elsősorban anyagi természetű függőségek és kisebb zsarolások révén biztosította be. Az is tény, hogy Kőszegen, amikor egy időben 500-an léptek be, Zuschlag vezette le a taggyűlést. Informátoraink közül többen ezt állítják. Mindehhez azonban, közölték akkoriban, nem csupán az MSZP ifjú

kincstárnoka

, Zuschlag, hanem Újhelyi István is asszisztálhatott. Az akkor épp államtitkárként tevékenykedő Újhelyi a perben ártatlanságát hangoztatja. Egyébiránt ő is tagja volt az azóta feloszlott Mozaik Klubnak.

Persze az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így Zuschlagot, Tóthot és Szabó Bálintot is. Az meg továbbra is kérdés: vajon hol ér véget az ügy? Valakinek kellett állnia mögötte. (Zuschlag közéleti karrierje azután is folyatódott, hogy 2004-ben már száműzték az MSZP frakcióból, amikor a holokauszt áldozatain idétlenül viccelődött.)

Tán egyszer valaki erről is kipakol...

Mi az a Zuschlag-ügy?

Zuschlagot – olvasható az Indexen – , nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót, további hét vádlott ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád.

A lavina közel egy éve indult el, amikor az egykori FIBISZ alelnököt, volt MSZP országgyűlési képviselőt, Bács-Kiskun megyei pártelnököt előzetes letartóztatásba helyezték, mert az ügyészség szerint megpróbált tanúkat befolyásolni. A gyanú szerint az érintettek 2002-től azért hoztak létre fiktív civil szervezeteket és alapítványokat, hogy az ifjúsági és szociális minisztériumtól táborok és ifjúsági rendezvények szervezésére támogatást pályázzanak. Az ifjú

honatyák

a civileknek járó állami pénzt bezsebelték, a rendezvényeket jórészt meg se tartották, a kapott források elköltését pedig hamis számlákkal igazolták. Összesen ötven-hatvanmillió forintról lehetett szó, előzetes feltevések szerint ennyi lehet az állam kára.

Zuschlag büntetése legalább öt, de akár húsz év is lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet