Szombathely.húúú!

Aki járt Szombathely korábbi weblapján nem biztos, hogy visszakívánkozott. A Városházán nemrég bemutatták az új változatot.

Aki járt Szombathely korábbi weblapján nem biztos, hogy visszakívánkozott. A Városházán nemrég bemutatták az új változatot. Bár csiszolnivaló akad még rajta bőven, végre büszkék lehetünk, hogy nekünk ilyenünk is van.

Előre le kell szögeznem, hogy a lap nekem kimondottan megnyerte a tetszésemet, az előzővel össze sem lehet hasonlítani. Használható, fontos információkkal teli, helyenként érdekes és izgalmas is. Ha a frissítések sem maradnak el, akkor minden bizonnyal hasznos segítőre találnak benne a szombathelyi netpolgárok. Ötdioptriás kritikus szemüveget fel és csapjunk a kilobyte-ok közé!

Királynő flash-el
Némi töltögetés után egyszerre nyolc szombathelyi kép tárul elénk, amelyek egyesével be is mutatkoznak a Flash segítségével. (Sajnos, ez egyben jól meg is lassítja a letöltést. Szerk.) A szövegrész lényegretörő: Szombathely, A Nyugat királynője (megj.: ez a Nyugat nem az a Nyugat!). Csak mint bennszülött javasolnám a képek arányainak megváltoztatását, hiszen királynőnknek sok nevezetessége, látnivalója van, ennek ellenére a kezdőoldalon öt kép a Fő tér egy szegletét mutatja be, míg a maradék három az Isis szentélyt. (Azért az intróban a képekre illett volna ráírni, hogy melyik épület mi, különben honnan tudjak az idegenek? Szerk.)

Külön örömömre szolgált, hogy három nyelven léphetünk tovább: a magyar mellett angol és német nyelvet is választhatunk. Az már üröm az örömben, hogy idegennyelvű sétánk az első kattintás után véget ér.A "Nem nyert!" feliratot itt  az "Under construction" helyettesíti egy laza "alert" ablakban. Valószínű, hogy ezt a mondatot az oldal német látogatói is megértik, de azért ha már valaki az "Eintritt" gombra klikkel, akkor adassék meg neki, hogy anyanyelvén tudja meg, hogy még egy kicsit várnia kell.

Essen szó még a háttérzenéről, ami bennem a korai burleszkeket idézte, de mint megtudtuk ezzel a film (h)őskorára utaltak a szerkesztők. (Azért van egy-két szombathelyi, vagy vasi kötődésű zene is, amit használhattak volna erre a célra használni. Szerk.)

Kellemes design, nem könnyű szerkezet
A bevezető oldal után kellemes csalódást okozott a Szombathely.hu tényleges főoldala kellemes designje. Talán egy kicsit furcsa, hogy a lap alkotói korlátozzák a látogatók szabadságát azzal, hogy elvették a böngészőprogram navigációs lehetőségeit - azaz a lapot csak bezárni lehet, továbbállni nem -, de kárpótlásul kapunk egy ötletes montázst az oldal tetejére, ahol Szombathely jellegzetes látnivalóinak árnyképét dolgozták egy síkba. Sőt, apró meglepetés, hogy a virtuális Szombathely fölött is lemegy a Nap, majd a csillagok ragyogása után újra felkel. 

Elérhető rendeletek és képviselők
A Városháza menüpont alatt mindent megtudhatunk, amire alapban szükségünk lehet. Az almenüpontok itt is jól áttekinthetők, a címeket és telefonszámokat hamar megtalálhatjuk. A szociális információktól kezdve a kisebbségi önkormányzatokon át a közgyűlés felépítéséig minden gyorsan elérhető. Praktikus, hogy a képviselők, tisztségviselők nevére kattintva e-mailt is küldhetünk nekik. Az önkormányzati rendeletek 1984-től napjainkig szintén elérhetőek, valamint a pályázati kiírásokért sem kell ezután beballagni a Városháza portájára.

A politika után könnyedebb menübe úszunk, vár ránk a "Szabadidő". A moziműsorok és sportinformációk mellett nagyon hasznos az Eseménynaptár, ahol az egész éves programterv megtekinthető. Ennek a szűkített változata a Programajánló, ahol az aktuális hónap eseményei kerülnek terítékre.

Számomra furcsának tűnt, hogy a "Szabadidő" menüben helyet kapott - kvázi hobbiként - az "Istentisztelet", ahol a három legnagyobb vallási közösség "menetrendjét" tekinthetjük meg. .

A "Tourinform" menüpont alatt korrekt tájékoztatást kaphatunk a turizmussal kapcsolatos kérdésekhez. Az eligazodást gyakran látványos térképanimációk segítenék, de vajon mit kezd egy más településről érkező az utcanév nélküli szürke vonalakkal? (Más kérdés, hogy ennek megfejtése még a szombathelyieknek is komoly fejtörést okozna). A parkolással foglalkozó rész még tavalyi árakkal dolgozik, de hogy ez mennyire nem állja meg a helyét, ezt pont előző nap tapasztaltam, amikor a "mikulás-csomagomban" már új árak alapján kalkulált büntetést találtam.

Szuper ez a térinformatika!
Ha már az előbb a térképekről esett szó: a Szombathely.hu egy mini térinformatikai rendszert is tartogat a látogatóknak, ahol a helyrajzi számoktól kezdve a város gáz-, villany- , telefonos hálózatáig minden publikus adat könnyen nyomon követhető. Ez igazán profi.

Sajnos jónéhány információ Flash animáció formájában érhető csak el (pl. látnivalók leírásai), így ezeket az infókat nem tudjuk külön lementeni szerkeszthető formában, sőt, ilyenkor nyomtatni is csak a teljes oldalt tudjuk az egérgombbal előcsalt menüből.

A többit tapasztalja meg mindenki saját maga. Óriási adatmennyiség. (Aztán ki-ki döntse el, hogy ez mennyire jó, én néha azt sem tudtam, merre járok böngészés közben. Szerk.) Szép, design kicsit kusza szerkezet. Aki látogat önkormányzati lapokat, az biztosan kellemesen csalódik a szombathelyiben. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a bemutató után nem áll le a fejlesztés, és a frissítések is rendszeresek lesznek.

Mis

A weblap címe: www.szombathely.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód