400 ezres kezdőfizetést lát ideálisnak a tanárok számára a Pedagógus Kar

Ez 60 százalékos fizetésemelést jelentene a pályakezdők esetében.

Ha valaki ezt a pályát választja, akkor nagyon alapvető dolognak kellene lennie, hogy megkapja azt a fizetést, amely mellett nem kell egyéb állásokat vállalnia a létfenntartáshoz vagy mondjuk a családalapításhoz, hogy a feladataira tudjon koncentrálni, ne a pénz miatt kelljen aggódnia – mondta ATV Startnak Horváth Péter, Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Egy kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a pedagógusok bére leszakadóban van a többi diplomás fizetéstől, a 2016-ig emelkedő tendenciát mutattak a bérek a 2013-as fizetésemelés után, a diplomás átlagbér 80-85 százalékához közelítettek, most viszont ismét 60 százalék körül mozog.

Ideális kezdőfizetésént 400 ezer forintot jelölt meg az elnök, ez egy 60 százalékos fizetésemelést jelentene a pályakezdők esetében.

A sztrájk kapcsán elmondta, hogy annak akkor van értelme, ha a munkáltatónak ezzel valamilyen kárt lehet okozni, habár a pedagógus szakmánál ez nehezebb Horváth Péter szerint. Kiemelte: akkor lehet érvényes egy sztrájk, ha nagyon sokan csatlakoznak hozzá, szinte mindenki. Arra nem lát sok esélyt, hogy tömeges felmondásokkal gyakoroljanak nyomást a kormányra, mivel kevésbé látható, hogy megfelelő nagyságú tömeg gyűlne össze ehhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet