Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 tipp, ha állásinterjúra készülsz

Álláskeresőként tucatnyi interjún is megfordulhatsz, mire megtalálod a számodra legmegfelelőbb munkahelyet. Egy új helyzet, mint amilyen egy állásinterjú, még akkor is stresszhelyzetet teremthet, ha már van benne tapasztalatod. Fokozottan igaz ez, ha idegen nyelven is megmérettetésre kerülsz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha az önéletrajzod alapján megfelelőnek tartják a szakmai múltadat és a telefonos interjún is jól teljesítettél, akkor még egy okkal kevesebb a stresszre. Mérlegeld magadban azt is, hogy mennyire lehet elvárás az interjú során a tökéletes kommunikáció. Nyilvánvalóan, ha üzletfelekkel, ügyfelekkel állhatsz majd kapcsolatban, akkor kimagaslóan fontos szempont ez a munkáltató felől.

A nulladik kör és a nyelvtudás

Egy állásra jelentkezés során nem csak a személyes interjúra kell készülni. Az önéletrajz és a motivációs levél megírása az első feladatod. Ha angol, német vagy más idegen nyelven is kérik a CV-det, akkor számíthatsz rá, hogy az interjún egy részében is idegen nyelven kapod a kérdéseket. A jelentkezésedkor beadott dokumentációkat te magad írd meg és fordítsd le, hiszen az interjún sem lesz ott más, hogy helyetted válaszoljon. A legtöbb esetben már egy rövid telefonos interjún tesztelni fogják a nyelvtudásodat. Ez az időpont már nem alkalmas arra, hogy tökéletesítsd az angol kiejtésedet, de nem is ezen fog múlni a sikere.

Ha sikeresen veszed a kezdeti akadályokat, akkor egyeztetni fognak veled egy időpontot a személyes találkozásra.

Az állásinterjúk „kötelező” kérdései

Vannak az interjúnak olyan elemei, amelyek garantáltan elfordulnak. A tanulmányok és a munkatapasztalatok mellett számíthatsz olyan kérdésre, amely a stressz és a konfliktuskezelési képességeidre vonatkoznak. Rákérdeznek erősségeidre illetve gyengeségeidre. Kész válasszal kell rendelkezned arra vonatkozólag is, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni. Gondold át előre a válaszaidat, de semmiképpen se magolj, és kerüld a sablonszövegeket is. Légy természetes!

5 hasznos tipp az állásinterjúhoz

1. Érkezz felkészülten az állásinterjúra!

Többször, figyelmesen olvasd át a beadott önéletrajzodat és motivációs leveledet, hiszen a benne foglaltakra biztosan rákérdez majd az interjú levezénylője. Tudd, hová jelentkeztél! A vállalat weboldaláról megtudhatod a legfontosabbakat az alapításától kezdve, a történetén át, a társadalmi felelősségvállalásban játszott szerepéig. Pozitív színben tüntet fel téged, ha tájékozott vagy.

Tervezz előre, hogy időben érkezz az interjúra, akár autóval, akár tömegközlekedéssel utazol.

2. Sugározz magabiztosságot

A megjelenésed lesz az első, amely alapján megítél a jövőbeli munkáltatód. Hölgyeknek a kosztüm ajánlott, fiatalembereknek az elegáns nadrág, ing illetve zakó viselése ajánlott. Magabiztosságodat növelheted azzal is, ha korábbi állásinterjúk pozitív tapasztalatát felidézed magadban. Emelj ki egy-egy példát, amivel korábbi munkáltatód elismerését kivívtad. Ha kezdő vagy a munka világában, akkor egyéb tapasztalataidat hívhatod segítségül. Egy tanulmányi verseny, diákönkormányzati munka vagy egy sikeres projekted hangsúlyozhatja a megpályázott pozícióra való rátermettségedet.

3. Interjú idegen nyelven

Angol nyelvű interjún hasonló kérdésekre számíthatsz, mintha magyarul történne. Ne izgulj, nem egy nyelvvizsgáról van szó, ne blokkolj le ha hibázol! Magyar nyelven is előfordul. Tökéletesítsd angol kiejtésed! Sokat segít, ha angol nyelven nézel filmeket. Ha lehetőséged van anyanyelvű társasággal beszélgetni, ne habozz fejleszteni kommunikációs képességeidet! Ne félj visszakérdezni, ha nem értettél egy kérdést vagy kifejezést. Az interjúztató pozitívumként értékeli majd a kommunikációdat.

4. A motiváltság fél siker

A motiváltságodat leginkább úgy tudod kifejezni, ha kérdezel. Érdeklődj a pozícióval kapcsolatban, a várható feladatokról, a kollégákról vagy a munkaidőről. Kérdezz a céggel kapcsolatban olyan információkat, amely érdekelnek és esetleg nem találtál rá választ a vállalat honlapján. Az interjúztató látni fogja, hogy valóban motivált vagy a leendő állásod betöltésében.

5. Tapasztalatok összegzése

Ne keseredj el, ha az interjú után kiderül, mégsem téged választottak. Az, hogy behívtak személyes találkozásra már önmagában pozitív visszajelzés. Vond le a következtetéseket a tapasztalat dolgokból, amelyeket egy későbbi interjú során hasznosíthatsz. Gondold át, min kell még csiszolnod, mi az amire nem tudtál választ adni! Így fejlesztheted szakmai és nyelvi képességeidet is. Jegyezd fel azokat a válaszaidat, amelyek pozitív hatást váltottak ki, hogy ezeket később is felhasználhasd!

A hibák, melyeket kerülj

Próbáld meg elkerülni az alapvető hibákat az interjú során. A pontatlan érkezés, a nem megfelelő öltözet, a céggel kapcsolatos tájékozatlanság vagy a saját életrajzodban feltűntetett valótlan adatok, mind olyan hibák, amiket könnyűszerrel elkerülhetsz. Angol nyelven történő interjú során pedig ha valami nem tiszta, inkább kérdezz, mintsem irreleváns választ adj.

Akár tapasztalt munkavállaló vagy, akár most kezded az ismerkedést a munka világával fontos az, hogy készülj fel megfelelően egy állásinterjúra. Fokozottan igaz ez, ha angol nyelven kell bizonyítanod a rátermettségedet. Ha kellő időt szánsz arra, hogy felkészülj, az elősegíti, hogy magabiztos legyél az állásinterjún. A sikeres szereplés meghatározhatja az életedet az elkövetkező években.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés