II. János Pál pápa, Teller Ede és Göncz Árpád – csak néhány név, akiknek Szabó Tibor felszolgált a Claudiusban

Milyen volt a késő Kádár-kori luxus gasztronómia? Bemutatjuk, hogy mit és hogyan ehettek és ihattak egykori szombathelyi elit hotel legtehetősebb vendégei.

Szabó Tibor a nyolcvanas-kilencvenes években Szombathely legpatinásabb, négycsillagos hoteljében, a Claudius Szállóban felszolgálóként dolgozott. Az egykori pincér mindent elmesélt nekünk a késő Kádár-kori csúcsgasztronómiáról. Kiderült, hogy az idelátogató vendégek már ekkor Henessy-konyakkal öblíthették le a kaviárt, és szóba került az is, hogy milyen volt II. János Pál pápának szervírozni az ebédet, és, hogy ízlett-e neki a szombathelyi szakácsok főztje.

Interjú Szabó Tiborral
Mészáros D. Zsolt

Az egykori pincér az Orlayban (ma Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium) szerzett felszolgáló szakképesítést a nyolcvanas évek végén. Már az iskolás évei alatt is Claudius Szállóban volt szakmai gyakorlaton, majd szakképesítése megszerzése után még egy jó pár évet a szombathelyi négycsillagos szállodában dolgozott. Azóta is a vendéglátóiparban van, a szombathelyiek a Don Pepito társtulajdonosaként ismerhetik a nevét.

„A borravaló az élmény volt. Meggazdagodni ott az emlékekben lehetett”

Válaszolja Szabó Tibor amikor, arról kérdezem, hogy hogyan kerestek Szombathely legdrágább szállodájában a pincérek. Bár hozzáteszi, hogy huszonéves fiatalként nagyon élvezte, hogy borravalóként kapott schillinget a valutás boltokban külföldi, márkás cigarettákra költhette.

Claudius szálló
Fortepan/Bauer Sándor

„Álltam az ajtófélfánál és hallottam a csoszogást”

Tibor legnagyobb élménye az volt, amikor II. János Pál pápának szombathelyi látogatása alkalmával ő szervírozhatta az ebédet. Az egykori pincér úgy emlékszik, hogy nagyon izgult, amikor szmokingba öltözve, fehér kesztyűt húzva fogadta a pápát. Az ünnepi ebéddel és menüsorral, amelyről egy korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk Itt járt... II. János Pál pápa 2021. April 04. 15:29 . Valószínűleg elégedett lehetett az egyházfő, ugyanis, ahogy Tibortól megtudtuk, az összes fogást végigette. A hívek köszöntése után pedig minden felszolgálónak kezet nyújtva, magyarul köszönte meg a vendéglátást.

Szabó Tibor kezet fog II. János Pál pápával
Szabó Tibor

Koncz Zsuzsa, Göncz Árpád, Egerszegi Krisztina, és Teller Ede

Csak néhány név, azok közül, akiket Szabó Tibor kiszolgált. Magyarok nagyon ritkán fordultak meg a szállodában, de ha egy híresség, legyen szó akár sportolóról, zenészről vagy tudósról Vas megyébe érkezett, akkor valószínű, hogy itt szállt meg. A legtöbb vendég osztrák, német vagy olasz volt. Valamint szovjet turistacsoportok is gyakran ebédeltek itt, de ők nem étlapról rendeltek. Amikor a turistabuszok megérkeztek velük, akkor „Tömegétkeztetés volt. Gyorsan kiszórtuk az ételeket nekik. Mindegy volt, hogy mit tettél eléjük, belapátolták három perc alatt, és jött a következő csoport.”

A látványos felszolgálásé volt a főszerep

Tibor munkájának nagy részét azonban a szállóvendégek precíz kiszolgálása tette ki. A Claudiusbna az angol szervizt, vagyis a legszínvonalasabb felszolgálási módot alkalmazták, ami azt jelentette, hogy az ételek tálalását a vendégek asztalánál végezték a felszolgálók.

A szervírozásé volt a főszerep. A fotó 1977-ben, Budapesten készült. A szombathelyi Claudius Szállóból sajnos nem találtunk hasonló képet.
Fortepan/Bauer Sándor

A flambírozás, az ételek és az italok tálalásakor alkalmazott, lángoló égetett szeszes itallal történő pörköléses eljárás ekkor jött divatba. A Caludius Szállóban nem csak a fagylaltokat vagy a palacsintákat szolgálták fel így, hanem többféle húsételt is. A vendégek asztalánál keverték be a tatár beefsteaket, ott bontották a halakat vagy éppen pirították meg a májat. Mindezt kis gázpalackokat használó kocsikon végezték, így már a felszolgálás előtt személyes kapcsolatot tudtak kialakítani a vendégekkel.

Leginkább csak a főzelékekkel gondoltak a vegetáriánusokra

Kifejezetten vegetárius ételek ekkor még nem szerepeltek az étlapon, de a tejszínes paraj- és a zöldborsó főzelék már helyet kapott és az előtelek között is jelentek meg húsmentes fogások. A klasszikusnak számító hortobágyi palacsinta mellett feltűnt a vajjal és citrommal tálalt kaviár is. A halak közül ponty, fogas és pisztráng volt népszerű. A ma is jól ismert desszertek között pedig a túros csusza is feltűnt.

Claudius szálló
Fortepan/Bauer Sándor

Csúcsminőség megfizetetlen áron

A pincéreknek ekkor már a borokhoz is érteniük kellett. Ezekből azonban még a Claudius Szállóban sem volt a mai viszonyokhoz képest kiemelkedő választék. Import termékek helyett az egri bikavér és a szekszárdi kadarka volt a sláger. A német sörök, mint a Gösser és Dab azonban már jól fogytak. Az ide látogatók Tenessey -konyakot és olyan méregdrága pezsgőt is kortyolgathatott, amiből egy üveg egy ott dolgozó pincér másfél-kéthavi fizetésébe került.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra