Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Döbbenetes látvány a kiégett pornóapáti óvoda – Segítsen most, hogy legyenek újra játékok!

A hír ennyi, karácsony előtt két nappal, december 22-én tűz ütött ki a Gyöngyös-kert Óvoda Pornóapáti Tagóvodájában. Szerencsére senki sem sérült meg, de a csoportszoba és a kiszolgáló helyiségek jó része még használhatatlan.

Baj a bajban, hogy a gyerekek játékainak és könyveinek nyolcvan százaléka is odalett. Az óvodának az épületre és a berendezésekre van biztosítása, de miből pótolják azt a sok-sok játékot és könyvet, ami most tönkrement? A kétségbeesett szülők a közösségi oldalon kértek (többek között a nyugat.hu-tól is) segítséget, mert ahogy írták, „egy ajándék – egy mosoly:)”.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Várják a felajánlásokat, a hibátlan fiús és lányos játékokat, társasokat és kártyajátékokat, jól jön minden, amivel meglephetnék a gyerekeket. Nem volt kérdés, hogy a nyugat.hu stábja is segíteni akar.

Ezért leautózunk a pornóapáti óvodába

Maga a határ menti kis település Szombathelytől 25 km-re található, nemzetiségi falu, festőien szép házakkal, rendezett portákkal. A feldíszített karácsonyfáról kibökjük, hol is állhat a helyi óvoda.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Kívülről takaros, polgári jellegű ház, mint a többi az utcában, látszik, nemrég tatarozhatták, az utcafrontról nyomát sem látjuk a tűznek. Eddig is szinte folyamatosan újították, tették rendbe, cserélték ki például a nyílászárókat - most jórészt kezdhetik a munkát újra.

Ami kívülről nem, az az udvarról már egyértelműen látszik.

Egy hatalmas sárga konténerbe munkások hordják a kiégett foglalkoztató kormos falburkolatát és álmennyezetét. Kint az udvari babaházba bezsúfolva a füstös, még talán használható játékok. Hátha kiszellőznek, mire visszatérnek a gyerekek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Bent a csoportszobában egyből kibökjük, hol keletkezhetett a tűz a falban, ami ugyan nem járt nyílt lánggal, de hatalmas károkat okozott. Aztán az óvoda vezetője, Ungerné Pfliegler Gizella részletesen elmeséli, hogy is történt:

- December 21-én még este itt karácsonyoztunk az óvodában, a gyerekek betlehemeztek, hivatalosak voltak a szülők és a nagyszülők is. Az ünnepség után teáztak és sütiztek. Este, mikor elhagytuk az épületet még mindent rendben találtunk. Másnap aztán, úgy hajnali 5 – fél hat táján ébresztettek fel otthon, hogy az iroda egyik ablakán, amit szellőztetés miatt nyitva hagytunk, ömlik kifelé a füst. Rohantunk ide, hívtuk a tűzoltókat.

Karácsonyi ünnepség, pár órával a baleset előtt
Karácsonyi ünnepség, pár órával a baleset előtt
Nyugat.hu

Szerencsére nem keletkezett nyílt láng, még a karácsonyfa is a helyén állt, az se gyulladt ki, nem az történt, hogy minden leégett. Még az új játékok is, amit a csoport kapott, mind a karácsonyfa körül feküdtek, úgy ahogy este hagytuk őket. A falburkolat izzott, annak a gyantás zsíros anyaga füstölt, mellette a laminált lap bútor, az is izzott. Ezeket oltották el a tűzoltók.

Mi lehetett a tűz oka? Nem tudni

Valószínűleg a falban egy régi vezeték okozhatta a bajt. A legnagyobb károk pedig a hatalmas füst miatt keletkeztek, minden, a berendezési tárgyak, az otthagyott gyerekholmik, az összes játék vastagon kormosak és büdösek lettek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Alattomos ez a füst, már jó néhány napja történt a baleset, mégis elviselhetetlen, bekúszik az ember orrába, hogy aztán még este is minden porcikáját füstösnek érezze.

- A téli szünet miatt még karácsony előtt hazavittük a gyerekek dolgait, ami azonban itt maradt, a takarók, a kis szandálok és váltóruhák, azok mind használhatatlanok lettek. Egyszerűen nem tudom belőlük kimosni a kormot és ezt a füstös szagot. Sok mindenre ráfolyt a víz, amivel a tűzoltók oltottak, a fekete kormos lé aztán beivódott, nem lehet lemosni - teszi hozzá Melczer Adrienn, akinek a saját gyereke is ide jár.

Az óvodának volt biztosítása, így hamar neki lehet állni a tényleges a helyreállításnak.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Összesen nyolc kisgyerekük van, egy vegyes csoportban

Összeszokott kis közösség, akik most átmenetileg a szomszédos vaskeresztesi óvodába járnak, ahol ideiglenesen kaptak egy önálló szobát. Ott folytathatják a mindennapjaikat, de szűkös a hely, idegen a környezet és kevés a kölcsönjáték. Akik nem tudják megoldani az átszállítást, azok busszal közlekednek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Az óvodavezető azonban bízik abba, hogy tavaszra végeznek a munkákkal, és visszaköltözhetnek a gyerekek. Addig a szakembereké a terep, kicserélik a falban az elavult villanyvezetékeket, jöhet a kőművesmunka, a festés-mázolás. Az álmennyezetet is le kell szedni, új kerül a helyére, a padozat is új lesz és valószínűleg a négy ablakot ki kell majd cserélni a csoportszobában.

Hiányoznak a játékok - ide küldhetik!

Vaskeresztesen kölcsönjátékokkal játszanak a gyerekek, úgyhogy bármilyen felajánlást szívesen fogadnának a szülők, mert már most, az óvoda felújítása közben is tudnák mire használni.

Akinek tehát bármilyen, jó állapotban lévő, ovisoknak való játéka, társas- kártyajátéka, színes ceruzái, zsírkrétája van, az segítsen! Az adományokat nyugat.hu irodájába is behozhatják, mi továbbítjuk a szülőknek!

Címünk: Nyugat Média és Világháló Egyesület
9700 Szombathely,
Semmelweis u. 2.
(Palace Irodaház I. emelet)
H- P: 08.30 - 15.00
Tel: 94 / 505-545
Fax: 94 / 505-546
E-mail: kontaktunk_KUKAC_nyugat_PONT_hu

De Pornóapátiba is elvihetik adományaikat, a plakáton, és ezen a Facebook-oldalon minden további információ megtalálható!

Felhívás
Felhívás
Nyugat.hu

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet