Döbbenetes látvány a kiégett pornóapáti óvoda – Segítsen most, hogy legyenek újra játékok!

A hír ennyi, karácsony előtt két nappal, december 22-én tűz ütött ki a Gyöngyös-kert Óvoda Pornóapáti Tagóvodájában. Szerencsére senki sem sérült meg, de a csoportszoba és a kiszolgáló helyiségek jó része még használhatatlan.

Baj a bajban, hogy a gyerekek játékainak és könyveinek nyolcvan százaléka is odalett. Az óvodának az épületre és a berendezésekre van biztosítása, de miből pótolják azt a sok-sok játékot és könyvet, ami most tönkrement? A kétségbeesett szülők a közösségi oldalon kértek (többek között a nyugat.hu-tól is) segítséget, mert ahogy írták, „egy ajándék – egy mosoly:)”.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Várják a felajánlásokat, a hibátlan fiús és lányos játékokat, társasokat és kártyajátékokat, jól jön minden, amivel meglephetnék a gyerekeket. Nem volt kérdés, hogy a nyugat.hu stábja is segíteni akar.

Ezért leautózunk a pornóapáti óvodába

Maga a határ menti kis település Szombathelytől 25 km-re található, nemzetiségi falu, festőien szép házakkal, rendezett portákkal. A feldíszített karácsonyfáról kibökjük, hol is állhat a helyi óvoda.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Kívülről takaros, polgári jellegű ház, mint a többi az utcában, látszik, nemrég tatarozhatták, az utcafrontról nyomát sem látjuk a tűznek. Eddig is szinte folyamatosan újították, tették rendbe, cserélték ki például a nyílászárókat - most jórészt kezdhetik a munkát újra.

Ami kívülről nem, az az udvarról már egyértelműen látszik.

Egy hatalmas sárga konténerbe munkások hordják a kiégett foglalkoztató kormos falburkolatát és álmennyezetét. Kint az udvari babaházba bezsúfolva a füstös, még talán használható játékok. Hátha kiszellőznek, mire visszatérnek a gyerekek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Bent a csoportszobában egyből kibökjük, hol keletkezhetett a tűz a falban, ami ugyan nem járt nyílt lánggal, de hatalmas károkat okozott. Aztán az óvoda vezetője, Ungerné Pfliegler Gizella részletesen elmeséli, hogy is történt:

- December 21-én még este itt karácsonyoztunk az óvodában, a gyerekek betlehemeztek, hivatalosak voltak a szülők és a nagyszülők is. Az ünnepség után teáztak és sütiztek. Este, mikor elhagytuk az épületet még mindent rendben találtunk. Másnap aztán, úgy hajnali 5 – fél hat táján ébresztettek fel otthon, hogy az iroda egyik ablakán, amit szellőztetés miatt nyitva hagytunk, ömlik kifelé a füst. Rohantunk ide, hívtuk a tűzoltókat.

Karácsonyi ünnepség, pár órával a baleset előtt
Karácsonyi ünnepség, pár órával a baleset előtt
Nyugat.hu

Szerencsére nem keletkezett nyílt láng, még a karácsonyfa is a helyén állt, az se gyulladt ki, nem az történt, hogy minden leégett. Még az új játékok is, amit a csoport kapott, mind a karácsonyfa körül feküdtek, úgy ahogy este hagytuk őket. A falburkolat izzott, annak a gyantás zsíros anyaga füstölt, mellette a laminált lap bútor, az is izzott. Ezeket oltották el a tűzoltók.

Mi lehetett a tűz oka? Nem tudni

Valószínűleg a falban egy régi vezeték okozhatta a bajt. A legnagyobb károk pedig a hatalmas füst miatt keletkeztek, minden, a berendezési tárgyak, az otthagyott gyerekholmik, az összes játék vastagon kormosak és büdösek lettek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Alattomos ez a füst, már jó néhány napja történt a baleset, mégis elviselhetetlen, bekúszik az ember orrába, hogy aztán még este is minden porcikáját füstösnek érezze.

- A téli szünet miatt még karácsony előtt hazavittük a gyerekek dolgait, ami azonban itt maradt, a takarók, a kis szandálok és váltóruhák, azok mind használhatatlanok lettek. Egyszerűen nem tudom belőlük kimosni a kormot és ezt a füstös szagot. Sok mindenre ráfolyt a víz, amivel a tűzoltók oltottak, a fekete kormos lé aztán beivódott, nem lehet lemosni - teszi hozzá Melczer Adrienn, akinek a saját gyereke is ide jár.

Az óvodának volt biztosítása, így hamar neki lehet állni a tényleges a helyreállításnak.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Összesen nyolc kisgyerekük van, egy vegyes csoportban

Összeszokott kis közösség, akik most átmenetileg a szomszédos vaskeresztesi óvodába járnak, ahol ideiglenesen kaptak egy önálló szobát. Ott folytathatják a mindennapjaikat, de szűkös a hely, idegen a környezet és kevés a kölcsönjáték. Akik nem tudják megoldani az átszállítást, azok busszal közlekednek.

Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Tűzeset utáni állapotok a pornóapáti óvodában
Bonyhádi Zoltán

Az óvodavezető azonban bízik abba, hogy tavaszra végeznek a munkákkal, és visszaköltözhetnek a gyerekek. Addig a szakembereké a terep, kicserélik a falban az elavult villanyvezetékeket, jöhet a kőművesmunka, a festés-mázolás. Az álmennyezetet is le kell szedni, új kerül a helyére, a padozat is új lesz és valószínűleg a négy ablakot ki kell majd cserélni a csoportszobában.

Hiányoznak a játékok - ide küldhetik!

Vaskeresztesen kölcsönjátékokkal játszanak a gyerekek, úgyhogy bármilyen felajánlást szívesen fogadnának a szülők, mert már most, az óvoda felújítása közben is tudnák mire használni.

Akinek tehát bármilyen, jó állapotban lévő, ovisoknak való játéka, társas- kártyajátéka, színes ceruzái, zsírkrétája van, az segítsen! Az adományokat nyugat.hu irodájába is behozhatják, mi továbbítjuk a szülőknek!

Címünk: Nyugat Média és Világháló Egyesület
9700 Szombathely,
Semmelweis u. 2.
(Palace Irodaház I. emelet)
H- P: 08.30 - 15.00
Tel: 94 / 505-545
Fax: 94 / 505-546
E-mail: kontaktunk_KUKAC_nyugat_PONT_hu

De Pornóapátiba is elvihetik adományaikat, a plakáton, és ezen a Facebook-oldalon minden további információ megtalálható!

Felhívás
Felhívás
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet