Uniós források: hét tagállam is ellenezte, hogy utaljanak Magyarországnak

Eddig csak négy országról szóltak a hírek.

Eddig csak annyi volt biztos, hogy négy ország nem szavazta meg az Európai Unió Tanácsában múlt héten a magyar RePowerEU-tervet, de Varga Mihály pénzügyminiszter most közölte: Svédország, Dánia és Finnország sem támogatta a Magyarországnak 4,6 milliárd eurónyi forrás jóváhagyását, amelyből 0,9 milliárd eurót előlegként megkaphat a kormány. Intő jel ez a későbbi, helyreállítási és ellenállóképességi eszközről szóló szavazásra - írta a Portfolio.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tárcavezetők tanácsa pénteken döntött Magyarország és 12 másik ország módosított, RePowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási tervének elfogadásáról. Az Orbán-kormány így az RRF-szupermérföldkövek teljesítése nélkül is gyorsan hozzáférhet az első, 10+10 százalékos előlegfizetésekhez, ami jövőre 920 millió eurót jelenti.

Az uniós rendelet nem szab feltételeket az előleg folyósításához, de a további pénzösszegek elérhetőségéhez Magyarországnak továbbra is teljesítenie kell a jogállamisági és korrupcióellenes feltételeket.

A pénteki döntésnél nem volt szükség az összes tagország beleegyezésére, csupán minősített többségi szavazatra. Ahogy arról a Népszava még pénteken írt, Hollandia és a három balti állam tartózkodott a szavazáson. Mindannyian a hiányos jogállamisági reformok és elmaradó korrupciós intézkedések miatt nem tartotta kívánatosnak, hogy Magyarország az energetikai átállásra szánt forrásokból előleghez jusson.

Most azonban Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, a négy ország mellett a finn-dán-svéd trió sem támogatta a magyar előlegkifizetések elindítását.

„Ezek az országok mindent megtesznek azért, hogy a nekünk és Lengyelországnak jogosan járó támogatásokat visszatartsák. Nem fontos számukra a zöld átállás, vagy az energiafüggőség csökkentése sem. Még a velünk kritikus Európai Bizottság is kitűnőre minősítette a magyar helyreállítási program módosítását, őket ez nem érdekelte” – mondta a politikus.

Technikailag érdekes helyzet alakult ezzel ki: a minősített többségi tanácsi szavazásoknál a tartózkodás ellenszavazatnak számít, vagyis az említett hét ország gyakorlatilag a magyar helyreállítási terv módosítása ellen szavazott.

Így ráadásul nem is volt annyira biztos a kifizetés elindítása, mert ilyenkor az is a szabály, hogy tagállamok 55%‑a (vagyis a gyakorlatban a 27 tagállamból 15) támogatására van szükség, vagy akik az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviselik. Intő jel lehet ez az RRF-szavazásra, ha egyszer teljesíti a magyar kormány a szupermérföldköveket, ugyanis a hét ellenzőhöz a jövőben akár csatlakozhatnak más országok is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek