Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A hatodik helyen a Bolyai a HVG legjobb vidéki gimnáziumainak listáján

Két toplistát is tudunk mutatni.

Megjelent a HVG idei A 100 legjobb gimnázium című kiadványa, melyben a szombathelyi Bolyai János Gimnázium az igen előkelő 16. helyet foglalja el.

Az első tíz helyezettet a HVG egy külön cikkben közölte, melyből kiderül, hogy mind a tíz budapesti iskola, azonban idén a tizedik helyen holtverseny alakult ki, a másik tizedik helyezett így a veszprémi Lovassy László Gimnázium.

Az abszolút első helyezett idén az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma, aki ezzel megismételte tavalyelőtti eredményét.

A többi kilencven iskolának listáját már csak a kiadványban közlik, ám Papp Tibortól, a Bolyai igazgatójától megtudtuk, hogy iskolájuk az összesített listán tizenhatodik helyen szerepel, a vidéki gimnáziumok közt pedig a hatodik .

Bolyai János mellszobra az iskola aulájában
Kiss Tamás

A 10 (illetve idén 11) legjobb gimnázium:

1. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
3. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
4. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
6. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
7. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
8. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
9. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
10. VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium (Budapest)
10. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

A Bolyai már két évvel ezelőtt A Bolyai a 7. legjobb vidéki gimnázium a HVG listáján 2018. October 21. 12:04 is nagyon rangos helyen szerepelt, akkor a 7. legjobb vidéki gimnáziumnak választották.

„A 100-as listán négy megye csak egyetlen gimnáziumával szerepel, de van, amelyik 7-tel, illetve 6-tal. Új jelenség, hogy több kisváros gimnáziuma került fel a listára, viszont kevesebb, 19 egyházi iskola jutott a 100-ba” – írja a HVG.

A kiadvány külön listázza az alapítványi iskolákat is, ezek közt pedig jobban teljesít a vidék. A harmadik helyen a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja áll, a negyedik helyen a győri AUDI Hungaria Általános Művelődési Központ, a hatodikon pedig az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium.

A 10 legjobb alapítványi iskola:

1. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Budapest)
2. Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium
3. Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Baja)
4. AUDI Hungaria Általános Művelődési Központ (Győr)
5. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium (Budapest)
6. Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium (Eger)
7. Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)
8. Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)
9. Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium (Budapest)
10. Óbudai Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest)

A HVG a minden évben elkészülő listához az Oktatási Hivatal adatbázisát használja, hét mutatót alkalmazva, melyek a következők:

A 10. évfolyamosok előző évi kompetenciamérésen nyújtott matematika és szövegértési eredményei, valamint az előző év érettségi bizonyítványainak matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem és idegen nyelvi eredményei, végül pedig az iskolák felsőfokú továbbtanulási eredményessége.

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni” – olvasható a HVG cikkében.

HVG - A 100 legjobb gimnázium, 2021
HVG.hu

A cikk egyébként előfizetős tartalom, de az A 100 legjobb gimnázium című kiadványt külön meg kell vásárolni. Kerestük az újságosnál, hogy átfogóbb képet kapjunk a listáról, de ma reggel még nem találtuk. Neten már meg lehet rendelni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A Bolyai a 7. legjobb vidéki gimnázium a HVG listáján

Két győri gimnázium is bent van a Top10-ben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra