A szombathelyi Szent Márton Gála díjazottjai

Két volt polgármester is díszpolgár lett: Ipkovich György és Puskás Tivadar. A ceremónia tavaly a járvány miatt elmaradt, így az akkori díjakat is most adták át.

Ma este tartották Szombathelyen a Szent Márton Gálát, ami tavaly a járvány miatt elmaradt. Erre utalt Nemény András, a város polgármestere is köszöntőjében a díjak átadása előtt:

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

"Bár a járvány sok mindent felülírt, így a szokásos gálát sem lehetett megtartani a 2020-as évben, de az emlékezést és az elismerést akkor sem vehette el tőlünk semmi. Idén a város leghíresebb szülöttjére emlékezve megbecsülést kapnak azok, akik a saját területükön adtak Szombathelynek, az itt élőknek.

Régóta tudjuk és hisszük, hogy Szombathely nem lehet a holnap városa a múlt értékei nélkül. Szent Márton nemzeti, nemzetközi öröksége és emléke egy ilyen érték számunkra és a polgáraink számára is.

Szent Márton nemcsak az elismert szakembereknek, a kiváló tudósoknak és szeretett művészeknek, hanem a mindennapok emberének is példát mutat: a nép szentjének szellemi hagyatéka és története a jótékonyság, a segítés és az egyszerűség hármasának ötvözete.

Ezután pedig lássuk a díjazottakat (kitüntetetteket) azzal, hogy a tavalyi elismeréseket is most osztották ki.

“SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERÉNEK EMLÉKÉRME”

 

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme” kitüntetést adományozza Ekler Luca paralimpiai bajnoknak a tokiói paralimpiai játékokon elért eredményeiért. 

EKLER LUCA

Ekler Luca Anna 1998. október 28-án született Győrben, családjával először Sopronba, majd azt követően Szombathelyre költöztek. 2009-ben stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala. Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Gyermekkorában versenyszerűen teniszezett, ezt sérülése miatt nem tudta folytatni. Felépülése után több sportot is kipróbált, végül az atlétikára esett a választása.         Első edzője Halmosi Zoltánné, ezután nevelőedzőjével, Lengyák Györggyel folytatta a munkát. Pályafutásának ezen szakaszában az épek között versenyzett. 2017-ben a Testnevelési Egyetemen kezdte meg tanulmányait és Sport-és rekreáció-szervezés szakos hallgatóként végzett.

Eredményei:

∙ Európa-bajnok, távolugrás T38 kategória – Berlin 2018

∙ világbajnok, távolugrás T38 kategória – 2019. Dubai 

∙ világbajnokság 2. helyezés, 100, 200 méteres síkfutás T38 kategória – 2019. Dubai

∙ Európa-bajnok, 400 méteres síkfutás, távolugrás T38 kategória – 2021. Bydgoszcz (POL)

∙ Paralimpiai bajnok, távolugrás – Tokió 2021.

DÍSZPOLGÁRI CÍM 2020

„Díszpolgári Cím” adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárságú személynek, aki a hazai, illetve a nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti, vagy sportéletben kiemelkedő eredményt ért el, és ezzel a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert, illetve hozzájárult Szombathely fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emléktárgyat adományoz. A díszpolgár nevét a Díszpolgárok Könyvébe kell bejegyezni. 

A díszpolgári címet 2020-ban DR. IPKOVICH GYÖRGY és DR. PUSKÁS TIVADAR kapta.

DR. IPKOVICH GYÖRGY

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt

1990-ben az első szabad önkormányzati választások óta tagja volt a szombathelyi közgyűlésnek. A 2002. évi helyhatósági választásokon a szombathelyiek megválasztották a város polgármesterének. Munkája elismeréséül a 2006. évi választáson ismét bizalmat kapott, így 8 éven keresztül vezette Szombathely városát. 

2005-2014 között országgyűlési képviselőként sokat tett Szombathely fejlődéséért. Tagja volt az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságának, a brüsszeli Régiók Bizottságnak, valamint az Európa Strukturális Alapok fogadását felügyelő Monitoring Bizottságnak. Részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint miniszteri biztosként a 86-as főút Térségi Fejlesztési Tanács munkájában. 

Szívügyének tekintette Szombathely, ezen belül különösen a városközpont fejlesztését. 2006-ban új arculatot kapott a város Fő tere, amely sok év után végre élhető találkozóhellyé, sokoldalú rendezvények helyszínévé vált. 

Fontosnak tartotta Szombathely történelmi múltjának újraélesztését. 2005-ben elkészült a Történelmi Témapark és az Aréna u. 8. szám alatti Emléképület felújítása. 2009-ben uniós támogatásból megkezdődött az ISEUM és környezetének rekonstrukciója.  2005-ben sikerült megvalósítani a Bartók terem felújítását, és megkezdődött a szombathelyi színház játszóhelyének megvalósítása. Polgármestersége idején a közterek díszítését is kiemelten fontosnak ítélte, így a Fő téri szökőkút mellett a város számos köztéri szoborral gazdagodott. 

2006-ban a szombathelyi sportélet egyik „zászlóshajója” a FALCO kosárlabda csapata otthont kapott az Aréna Savaria új csarnokában. Szombathely lakóinak egészségmegőrzését segítette a Termálfürdő korábbinál jóval gazdagabb kínálatot nyújtó rekonstrukciója. A város közlekedési hálózatában óriási fejlesztést jelentett a Csaba utcai felüljáró megépítése, összefüggésben a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal rekonstrukciójával.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt

DR. PUSKÁS TIVADAR

1982-ben érkezett családjával Szombathelyre. 1983 decemberétől a Szombathelyi mentőállomás főorvosa volt. 1992-től a Vas megyei-, 2003-tól pedig a Győr-Moson-Sopron megyei Mentőszervezet vezető főorvosi teendőit is ellátta. 2005-től a Nyugat-Dunántúli Régió vezetője lett. 2004-től a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Tagozatán tanított, 2019. évi nyugdíjba vonulását követően címzetes egyetemi docensként az intézetnél óraadó. Az ELTE címzetes egyetemi docense.

A Szombathelyi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának tagja volt 1994-től 2002-ig. 2002-től 2006-ig pedig a Vas Megyei Közgyűlés Bűnmegelőzési Bizottság munkájában vett részt. 2006-tól 2014-ig országgyűlési képviselő volt.  2010. októberétől Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. 2014 októberében a szombathelyi polgárok ismételten polgármesterré választották.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt

Polgármestersége idején elkészült az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Győr között, és megalakult a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ.  A 2011 októberében elindult a „Szombathely, a segítés városa” program keretében 32.000 szombathelyi lakost képeztek ki az újraélesztés alapvető készségeinek elsajátítására.  

A Szent Márton Terv keretében megújult a Püspöki Palota, a Székesegyház, a Smidt Múzeum, a Savaria Múzeum, a Szent Márton templom. Elkészült a Romkert Sétány, a Szent Márton tér, a Berzsenyi tér, a Mindszenty tér. Felépült az új, 24 tantermes Brenner Iskola.  2016-ban közel 300 rendezvénnyel tisztelegtek az 1700 évvel ezelőtt a városban született Szent Márton emléke előtt.

A szombathelyi identitást erősítő programok mellett a 2016-ban bevezetésre került a Szent Márton Kártya. 2017-ben felépült a városban a Haladás Sportkomplexum, bővült a Fedett uszoda. 2019 októberében nyugállományba vonult.

SZOMBATHELYÉRT-DÍJ 2020

„Szombathelyért-díj” adományozható annak a szombathelyi polgárnak, illetve kivételesen indokolt esetben nem szombathelyi személynek, aki Szombathely Megyei Jogú Város társadalmi, gazdasági életében végzett kiemelkedő munkásságával a város polgárai körében közmegbecsülésre tett szert. 

A díjat 2020-ban KÖVÁRINÉ FEKETE MARIETTA kapta meg. Pedagógus pályájának meghatározó részét a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskolában töltötte. 1987-től matematika-testnevelés szakos tanár, 1996 és 2000 között igazgatóhelyettes, 2000-től – 2020. évi nyugdíjazásáig - intézményvezetőként irányította az iskolát. 

SZOMBATHELYÉRT-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben MÓDY PÉTER kapta meg. Szegeden a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola díszítőszobrász szakán érettségizett. 1991-ben szerzett kőszobrász restaurátori- és tanári diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tanított a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában és a Budai Rajziskolában.  2010-ben Forster Gyula műemlékvédelmi díjat kapott. Számtalan restaurálási munkában vett rész és szakirodalmi munkásságot is folytat. Munkásságának jelentős részét a restaurálás teszi ki, de új szobrok is kerültek ki a kezei közül.

„PRO SANITATE SAVARIAE” ÉLETMŰ-DÍJ 2020

„Pro Sanitate Savariae” Életmű-díj adományozható annak az egészségügyi dolgozónak, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő gyógyító, megelőző munkájával és életével a város polgárai, valamint az egészségügyben dolgozók körében közmegbecsülést szerzett.

A díjat PROF. DR. ENGERT ZOLTÁN VENDEL 2020-ban kapta meg. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Urológiai Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. Dr. Engert Zoltán Vendel 1983-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után a SOTE Urológiai Klinikáján állt munkába, ahol 1987-ben urológus szakvizsgát tett. 1990-től a Magyar Honvédség Központi Honvéd Kórházában folytatta gyógyító munkásságát, majd 1996-ban az orvostudományok kandidátusa lett. 1997-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán honvédorvostan és katasztrófa-orvostanból tett szakvizsgát.  2001-től a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban folytatta az addig is magas színvonalú munkásságát az Urológiai Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosaként. 2007-től a centrumigazgatói feladatokat is elvállalta.

„PRO SANITATE SAVARIAE” ÉLETMŰ-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben posztumusz DR. RAKOS GYULA kapta meg.   A zalai származású Dr. Rakos Gyula a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1981-ben, majd 1985-ben általános sebészeti szakvizsgát tett. Közel két évtizeden át a szombathelyi Markusovszky-kórházban dolgozott, 1998-tól 2000-ig az orvosigazgató klinikai helyetteseként. Ezt követően a sárvári kórház osztályvezetője és a celldömölki sebészet szakmai vezetője volt, majd sikerrel megpályázta a soproni kórház osztályvezetői posztját. Szakmai életútja során Németországban megismerkedett a műtéti technikák legkorszerűbb eljárásaival.  2008. október 1-jétől a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvos munkatársaként irányította a sebészeti osztály szakmai munkáját. Magas színvonalú, példamutató munkáját Erzsébet-díjjal tüntették ki 2019-ben.

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ 2020

 

„Pedagógus Életmű-díj” adományozható annak a pedagógusnak, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - kiemelkedő nevelő, oktató munkájával és életével a szülők, a diákok és pedagógustársak körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat SURÁNYINÉ PALKÓ ELEONÓRA 2020-ban kapta meg.  A Szombathelyi Szűrcsapó Óvodában 1993-tól 2017. évi nyugdíjazásáig volt óvodavezető. Intézményét magas szakmai, pedagógiai és vezetői tudással irányította, az óvodapedagógia területén folyamatos megújulás jellemezte. Elkötelezett híve a fenntarthatóságra nevelésnek, a környezettudatos életvitel óvodáskori megalapozásának. Munkásságának köszönhetően a Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda 2006-ban elnyerte a „Zöld Óvoda”, majd 2013-ban az „Örökös Zöld Óvoda” címet. Nevéhez fűződik az erdei óvoda beindítása, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, valamint a környezetvédelmi világnap megtartása az óvodában.

PEDAGÓGUS ÉLETMŰ-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben NÉMETH SÁNDOR kapta.  1972-ben szerezte meg matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelét a József Attila Tudományegyetemen. A diploma megszerzésétől 2011. évi nyugdíjba vonulásáig - 39 éven át - az Entzbruder Dezső Gimnáziumban tanított. Tanárként, igazgatóhelyettesként, majd 14 évig az iskola igazgatójaként a szakma iránti elkötelezettséggel igényesen végezte feladatait. A szakközépiskolai fizika tanárok közül elsőként kapott jogosítványt arra, hogy a szabadszinti aktivitásnál nagyobb aktivitású radioaktív anyagokkal demonstrációs, illetve mérőkísérleteket végezzen. 1991-ben a tiszta profilú egészségügyi képzés mellett gimnáziumi képzést is indított az iskola. 2 éven át csak alaptantervi képzést hirdettek meg, majd előbb a sportolni vágyó, rekreációs sportok iránt érdeklődő fiataloknak, később a személyiségközpontú drámapedagógiai, illetve a médiaismeret, a mozgókép elmélete és gyakorlata iránt érdeklődő diákok számára teremtették meg a képzési feltételeket.

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020 

 „Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájával és életével a város polgárai körében közmegbecsülést szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban posztumusz HORVÁTH GYÖRGY kapta.  Országosan ismert, megbecsült közművelődési szakember volt. Az MMIK egykori igazgatója, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának egykori képviselője, a Kulturális Bizottság korábbi elnöke, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, majd a Dr. Kiss Gyula Baráti Kör vezetője. Az MMIK az ő igazgatása alatt élte fénykorát. Támogatásával kezdte meg működését a városi televízió és rádió. 1992-ben bábszínész-képzést indított és megteremtette a Mesebolt Bábszínház működési feltételeit. Közreműködésével alakult meg a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Közösségi Alapítvány és a Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ. Évtizedeken keresztül segítette a Berzsenyi Dániel Főiskola népművelő, majd művelődésszervező szakos hallgatóinak gyakorlati képzését.

SZOMBATHELY KULTÚRÁJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben HORVÁTH IMRE kapta.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt
Tanulmányait az Entzbruder Dezső Gimnáziumban kezdte. Petró Jánosnál, a szimfonikus zenekar karmesterénél tanulta az összhangzatan, s a zeneszerzés alapjait. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene – népművelés szakán szerzett diplomát. Főiskolás éveiben tagja volt a szimfonikus zenekar brácsa szólamának, illetve alapítása óta a Deáky István által vezetett Jeunesses Kamarakórusnak. Horváth Rezsőnél, a szombathelyi főiskolán, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Párkai István és Erdei Péter tanítványaként fejlesztette, tökéletesítette karnagyi tudását. Budapesten „A” kategóriás karnagyi minősítést szerzett. Ének-zene tanár és karnagy volt a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd 1978-tól 5 éven át, a sok országban koncertező Debreceni Kodály Kórus profi énekese, illetve a tenor szólam vezetője, és a debreceni egyetemi kórus karnagya.

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020

A „Szombathely Sportjáért Életmű-díj” adományozható annak a személynek, aki hosszabb időn át - de legalább 25 éven keresztül - a testnevelés és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végzett, és munkájával közmegbecsülést szerzett.

A díjat 2020-ban HORVÁTH TIHAMÉR kapta. Első kinevezését 18 évesen kapta meg Felsőszölnökön, majd a megye több iskolájában tanított. Szombathelyen edzőként kezdett. 1971-ben a testnevelés tagozatos osztályokat indító Derkovits Gyula Általános Iskolába hívták, ahol nyugdíjazásáig 33 évet dolgozott. Ő volt a testnevelés munkaközösség vezetője.

SZOMBATHELY SPORTJÁÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben HALMOSNÉ MÓRICZ ÉVA kapta.  Halmosné Móricz Éva nemcsak iskolai, hanem városi, illetve megyei szinten is elismert szaktekintély. Középiskolai testnevelő tanár, gyógytestnevelő, diplomás sportoktató atlétika, torna, úszás, kosárlabda, röplabda és kézilabda sportágakban. Aktív testnevelőként mindig célja volt, hogy a rábízott gyermekeknek - mind a testnevelés órán, mind a torna, atlétika, röplabda edzéseken - a legmagasabb szakmai és pedagógiai felkészültséggel biztosítsa a képzést, a rendszeres felkészülést, tehetségük kibontakozását. A diákokkal végzett közös munka eredményességét bizonyítja, hogy a gyerekek hosszú éveken át rendszeres részvevői voltak az országos diákolimpiai döntőknek. Kiemelkedő testnevelői-, illetve pedagógusmunkáját évről-évre elismerte a város, és több esetben méltatta eredményességét és elhivatottságát. 

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt

KÖZSZOLGÁLATÉRT ÉLETMŰ-DÍJ 2020

„Közszolgálatért Életmű-díj” adományozható annak a közszolgálatban dolgozó, elsősorban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj kivételesen indokolt esetben olyan személynek is adományozható, aki már nem áll közszolgálati jogviszonyban a fent meghatározott munkáltatóknál. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban KRIZMANICHNÉ MAGYARI KLÁRA kapta. 1985-ben végzett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola kereskedelmi szakán, majd 1993-ban a Pénzügyi és Számviteli Főiskola Zalaegerszegi Intézetében szaküzemgazdász végzettséget szerzett. 2012-ben a NYME Közgazdaságtudományi Karán megszerezte az okleveles közgazdász, közgazdálkodás és közpolitikai végzettséget, 2018-ban pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen integritás tanácsadó szakképzettségre tett szert.  

HEFELE-DÍJ 2020

"Hefele-díj” adományozható annak a személynek, aki a városfejlesztés, a városépítés, területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban MÁTIS BARNA kapta.  1993-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán okleveles építészmérnökként végzett. Építési műszaki ellenőr oklevéllel rendelkezik 2012. évtől. 1993-től 1994-ig a budapesti 4Plusz Építész Stúdió Bt. munkatársa. 1994. októberében csatlakozott a családi vállalkozásként működő Mátis és Egri Tervező Kft.-hez.  A Vas Megyei Építész Kamara tagja 1997-től, Szombathely Megyei Jogú Város Építészeti-Műszaki Tervtanácsának munkájában pedig 2009-től vesz részt. 2015-óta között Szombathely Megyei Jogú Város Értéktár Bizottságában tevékenykedik. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Ipari Termék- és Formatervező Mérnök Szakán óraadó volt 2011-től 2014-ig.

ÉHEN GYULA-DÍJ  2020

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban CSERMELYI ANDRÁS kapta.  1984-1990-ig a Városi Tanács elnökhelyetteseként elsősorban a műszaki, fejlesztési, pénzügyi és kereskedelmi tevékenységek irányítása tartozott feladatai közé. A város településrendezési terveinek készítése során építészmérnökként és városépítési szakmérnökként mindig a város hosszú távú érdekeit képviselte magas szakmai színvonalon. 1990-2002-ig az OTP Bank Vas Megyei Igazgatóságának osztályvezetőjeként a vállalkozási és önkormányzati banki feladatok ellátását irányította. Mindeközben közéleti munkát is vállalva, továbbra is Szombathelyért tevékenykedett. 1990-től 20 éven keresztül volt szűkebb lakóhelyének, a Derkovits-lakótelepnek önkormányzati képviselője, a ciklusok nagy részében a Városfejlesztési Bizottság tagja, illetve elnöke. 2002 és 2006 között a város alpolgármestereként dolgozott. Közéleti munkáját mindig a szakmai megalapozottság és a város védelme, illetve a városért való tenni akarás jellemezte. Igazi lokálpatrióta.

ÉHEN GYULA-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben NÁDOR ISTVÁN kapta.  A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett építőmérnöki diplomát 1977-ben. Ezután a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál helyezkedett el. Először gyakornok, csoportvezető, főmérnök, majd osztályvezető, 1996-tól pedig igazgatója a Vízügyi Igazgatóságnak egészen 2015. évi nyugdíjba vonulásáig. Fő munkaterülete a Nyugat-dunántúli régió vízellátási, csatornázási és szennyvíztisztítási koncepcióinak kidolgozása, a Kis-Balaton vízvédelmi rendszere beruházásának irányítása.  Közéleti tevékenysége: tagja volt SZMJV Közgyűlésének Környezetvédelmi Szakmai Bizottságának (1990-1994), 1990 óta a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezetének elnöke, 1997-től a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatának elnökségi tagja. 1998-tól a MTESZ Vas Megyei Szervezetének alelnöke. 2014-ben megválasztották a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnökének.

BRENNER-DÍJ 2020

„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban TAKÁCS JÓZSEF kapta. Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. dolgozója, majd később – egészen nyugdíjba vonulásáig – megbecsült vezetője volt. A Veszprémi Egyetemen 1966-ban szerzett okleveles vegyészmérnöki diplomát. Munkaviszonyát 1966-ban gyakorló mérnökként kezdte, bekapcsolódva a gázhasználat széleskörű elterjesztésének folyamatába. A gázipar fokozott mértékű fejlesztésének eredményeként a fűtési igények gyors növekedése miatt Szombathelyen is létesült földgázbontó berendezés, amelyet kiválóan ismerve, gyakorlati feladatokat is el tudott látni. 1984-től 2002-ig üzemigazgatóként, majd régióigazgatóként arra törekedett, hogy munkatársainak minél jobb munkakörülményeket és létfenntartási lehetőségeket teremtsen. Számára a vezetés szolgálat volt, melyet mindig nagy alázattal végzett.

BRENNER-DÍJ 2021

2021-ben a díjat VADÁSZ LÁSZLÓ és VADÁSZ PÉTER kapta. Vadász László és Vadász Péter, apa és fia. Közös cégük, a Meliorációs és Rekultivációs Kft. hosszú ideje meghatározó és megbízható szereplője Vas megye és Szombathely mélyépítési, útépítési, vízgazdálkodási beruházásainak. Vadász László 1992-ben alapította Szombathelyen a Kft.-t, melynek munkájába hamarosan fia, Péter is bekapcsolódott. A Kft. jelenleg is családi vállalkozásként, családias légkörben működik. A cég megalakulásakor elsősorban meliorációs és rekultivációs munkákat végeztek, majd tevékenységüket áthelyezték a mélyépítés, csatornázás, víz- és útépítés területére, ahol fokozott piaci kereslet jelentkezett. Munkatársaikkal együtt a megrendelő maximális kiszolgálására, kiváló minőségű munkára törekednek, sikerrel. A cég vezetésében, műszaki munkájukban, a munkatársaikkal való bánásmódban az alapító édesapa emberi tisztessége és szellemisége a meghatározó, melyet fia, Péter is átvett, és azonos szellemben folytat.

GOTHARD JENŐ-DÍJ 2020

„Gothard Jenő-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaságkutatás, környezetvédelem, valamint a műszaki fejlesztés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2020-ban a díjat DÉRI LAJOS kapta. A gazdaságkutatás, környezetvédelem és a műszaki fejlesztés terén magas szintű mérnöki munkát végez. Nevéhez fűződnek a Szombathely és a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározó engedélyezési és kiviteli tervei, az Arany-patak mederrendezési terve a 0+000 és a 13+350 kilométerszelvények között. Engedélyezési és kiviteli tervek, a Vas, Zala, Baranya és Somogy megyei regionális hulladékkezelési rendszerek tervei, valamint a hulladékgyűjtő szigetek telepítése Szombathely belterületén engedélyezési terv.

GOTHARD JENŐ-DÍJ 2021

2021-ben a díjat VARGHA KÁROLY kapta. 1976-tól a felnőtt dolgozók képzésével, továbbképzésével, annak megszervezésével foglalkozott. Munkája elismeréseként Vezérigazgatói és Miniszteri dicséreteket kapott.  Ez alatt az idő alatt részese volt egy – felnőttek képzésével kapcsolatos – hároméves kutatási programnak, Dr. Szekeres Tamás professzor vezetésével. 1990 áprilisában kollégáival céget alapított, amely a mai napig számos szombathelyinek ad munkát. 1993-tól kezdődően évtizedeken át – a Közoktatás-politikai Tanács tagjaként – hét Oktatási-miniszternek volt tanácsadója. 1997-től részt vett a Megyei Szakképzési Tanács munkájában. Az 1993-2007 közötti időszakban a Megyei Jogú Városok Szövetsége Oktatási Bizottságának  tagja, illetőleg elnökhelyettese volt. 

Szent Márton gála 2021
Vargha Károly
Mészáros D. Zsolt

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ 2020

„Ifjúságért-díj” adományozható annak a személynek, aki kiemelkedő munkájával segítette a város ifjúságnevelési, ifjúságvédelmi feladatainak ellátását. A díjat évente egy személy kaphatja. 

2020-ban a díjat VARGA JENŐNÉ kapta. Varga Jenőné első két diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte: 1979-ben a tanító szakon pedagógia-ének speciál kollégiummal, majd 1985-ben a matematika tanári szakon. Közoktatási vezető szakot végzett 2006-ban, majd 2009-ben pedagógiatanár mesterszakon diplomázott.

IFJÚSÁGÉRT-DÍJ 2021

2021-ben a díjat DR. KATONA ATTILA kapta.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt
A tanár úrról elmondható, hogy a megyeszékhelyen jelenleg nincs olyan korosztály, amely ne volna érintett oktatói, kutatói, tudománynépszerűsítő tevékenysége által. Katona Attila tanított általános és középiskolásokat, egyetemi oktatóként pedig azoknak adta át tudását és a társadalom legapróbb rezdüléseire is minden körülmények között reflektálni képes kritikai ethoszát, akik az újabb generációkat fogják majd tanítani. Méltán nevezhetjük a történelemtanítás Öveges professzorának.

HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ 2020

„Horváth Boldizsár-díj” adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett, és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A díj I. fokozatát 2020-ban MESTER ÁGNES KLÁRA kapta. Az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervező szakon szerezte első diplomáját. 1996–1997 között a lukácsházi körjegyzőségen látott el igazgatási feladatokat.  1999-től a szombathelyi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi, Szociális és Családvédelmi Osztály Lakás Irodája lakásügyi ügyintézője, majd 2007-től az Egészségügyi és Közszolgálati Osztály Lakás Irodájának vezetője. Ezen időszak alatt alakult át a bérlakásrendszer, a közreműködésével országosan is olyan mintaértékű újítások kerültek bevezetésre, mint például a szociális szállás intézménye. A Jogi, Képviselői és Hatósági Osztály Aljegyzői Irodájának vezetője 2013-tól.

HORVÁTH BOLDIZSÁR-DÍJ 2021

A díj I. fokozatát 2021-ben BRÁNYI ZOLTÁN kapta. Brányi Zoltán a Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskolában 1978-ban érettségizett, egyidejűleg képesített könyvelői és pénzügyi ügyintézői szakmát is szerzett. A középiskola elvégzését követően felvételt nyert az akkori Zalka Máté Katonai Főiskola hadtáp és pénzügyi karára. 1982-ben avatták hivatásos honvédtisztté és kapott pénzügyi üzemgazdász diplomát. 1982 és 1985 között a Magyar Honvédség szombathelyi alakulatánál teljesített szolgálatot. 1985-ben átkerült a BM Vas Megyei Rendőr-főkapitányságának állományába, ahol elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola átképző tanfolyamát. 1990–1991 között a Magyar Köztársaság Nemzetbiztosági Hivatalánál, majd 1993-ig ismételten a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán dolgozott főnyomozóként.

A díj II. fokozatát 2020-ban FRIEDL JUDIT KATALIN kapta. A Szombathelyi Közgazdasági Szakközépiskola igazgatási ügyviteli ágazatán érettségizett. 1991-ben kezdte munkáját a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályán, mint előadó. Okmányirodán. 1992-ben teljes és részleges anyakönyvi szakvizsgát tett, 1995-től anyakönyvvezetői teendők ellátásával bízta meg a jegyző. 2013-tól a Polgármesteri Hivatal Jogi, Képviselői és Hatósági Osztály Általános Hatósági Irodáján dolgozott igazgatási ügyintézői munkakörben, majd a belső szervezeti átalakítások után jelenleg a Hatósági Osztály Általános Hatósági Irodáján lát el az állampolgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat, valamint az aljegyző melletti adminisztratív feladatokat.

A díj II. fokozatát 2020-ban LAJOS TIBOR kapta. A 405. számú Berzsenyi Dániel Ipari Szakmunkásképző Intézetben végzett villanyszerelő, épületvillamossági szerelő szakon, majd a Hevesi Ákos Szakközépiskolában szakközépiskolai bizonyítványt szerzett. 1992 óta dolgozik a Polgármesteri Hivatalban. Kezdetben a hivatal üzemeltetéséért felelt, mint karbantartó, majd gondnokként közvetlenül irányította a portások, karbantartók, takarítók, a telefonközpont-kezelők munkáját. 

A díj II. fokozatát 2021-ben KISS EDINA kapta. 1985-ben végzett az akkori Rudas László Közgazdasági Szakközépiskolában gyors- és gépíró szakon. Az iskola befejezése után egy rövid ideig az egykori Ingatlankezelő Vállalat I. sz. Házkezelőségénél látott el adminisztratív munkákat, majd a Városi Tanács VB Szervezési és Jogi Osztályán látott el leírói feladatokat. A rendszerváltozást követően a Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Titkárságán dolgozott, és segítette az akkori polgármester és a hivatal munkáját. 1999 februárjától a Munkaügyi és Igazgatásszervezési Irodán végzett nélkülözhetetlen munkát. Jelenleg is az Informatikai Irodán dolgozik.

A díj II. fokozatát 2021-ben PUSZTAI ISTVÁN kapta. A Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály Beruházási Iroda beruházási ügyintézője.  1975-ben érettségizett a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban. Ezt követően felvételt nyert az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem Kazincbarcikai Automatizálási főiskolai karára, ahol 1979 júniusában automatizálási üzemmérnöki diplomát szerzett. A rendszerváltozást követően 1992-től a Polgármesteri Hivatal Beruházási Irodáján dolgozik. 

SZOMBATHELY KÖZBIZTONSÁGÁÉRT-DÍJ 2020

A „Szombathely Közbiztonságáért-díj” adományozható a város működési területén lévő rendvédelmi szerv hivatásos állományú azon dolgozójának, köztisztviselőjének és közalkalmazottjának, illetve a polgárőrség azon tagjának, aki a közrend, a közbiztonság védelme és megszilárdítása, valamint a megelőzés területén tartósan kiemelkedő szakmai munkát végzett. A kitüntető díjat évente egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban LAKATÁR GÁBOR MÁRTON kapta. Lakatár Gábor Márton tűzoltó alezredes 2008-tól a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megelőzési Osztályán előadói, majd 2008-tól főelőadói munkakörben dolgozott. 2008-ban nevezték ki hivatásos állományba. 2009-től – kérelmére – áthelyezésre került Szombathely Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság Tűzmegelőzési Osztályára, kiemelt főelőadói beosztásba. 2012-től a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Megyei Tűzoltósági Főfelügyelőség állományában kiemelt főreferens (tűzvizsgálat, beavatkozás elemzés) munkakört töltött be. 2012-től az Ellenőrzési Szolgálat állományában kiemelt főelőadó (szakmai belső ellenőr). 2013-ban kinevezték az Igazgatóhelyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály osztályvezetői munkakörébe.

SZOMBATHELY KÖZBIZTONSÁGÁÉRT-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben BERCSE LÁSZLÓ kapta. Bercse László rendőr őrnagy 1994-ben kezdte hivatásos szolgálatát a Szombathelyi Határőr-igazgatóság Kőszegi Határforgalmi Kirendeltségén, útlevélkezelőként. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem sikeres elvégzése után, 2002-ben a Szombathelyi Határőr-igazgatóság Rendvédelmi Szervek Határforgalmi Osztályán került főelőadói beosztásba. 

TÓTH GÉZA-DÍJ 2020

„Tóth Géza-díj” adományozható annak a személynek, aki a szombathelyi versenysport, élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzett. A díjat évente legfeljebb egy személy kaphatja.

A díjat 2020-ban VIZER ERZSÉBET és RÁCZ GÁBOR kapta. Vizer Erzsébet veszprémi tornász évei, Rácz Gábor Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola adjunktusi gyakorlata tette lehetővé, hogy az 1992–93-as tanévben a Gothard Jenő Általános Iskola tornász-néptánc speciális osztályában az első évfolyam megkezdhette tanulmányait. 1999-ben Szombathely Város Önkormányzata létrehozta a Szombathelyi Sportiskolát, melynek igazgatója Rácz Gábor lett. A sportiskola égisze alatt megalakult a Delfin Sportiskolai Sportegyesület, amely akkoriban segített a versenyeztetésben. Számos korosztályos dobogós helyezés után a 2002-es patras-i Európa Bajnokságon léptek először nemzetközi porondon a szerekhez szombathelyi tornászok.  Ettől az évtől folyamatosan szerepeltek a nyugati határszél válogatott tornászai a világversenyeken, melyeken kiemelkedő helyezést értek el.

TÓTH GÉZA-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben MÉSZÁROS TIBOR kapta.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt
Mészáros Tibor gépész üzemmérnökként végzett majd ezt követően elvégezte a Katonai Tiszti Főiskolát. Az egész országban Szombathelyi Óriásnak hívják, az egész világban pedig Mr. Deadlift-ként ismerik.

WEÖRES SÁNDOR-DÍJ 2020

Weöres Sándor-díj adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett, vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja. A díjat évente kettő, művészeti tevékenységet folytató személy, csoport vagy alkotó közösség kaphatja.

A díjat 2020-ban TROKÁN PÉTER kapta.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt
Színészi pályáját 1969-ben kezdte a Nemzeti Színház Stúdiójában. 1970–1972 között, valamint 1973–1978 között a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt. 1972–73-ban a debreceni Csokonai Színház színésze, 1978–1981 között játszott a Népszínházban. 1981–1989 között, valamint 2003–2008 között a Nemzeti Színházban játszott. 1989-től egy évadot a József Attila Színházban töltött, 1990-ben szabadfoglalkozású lett. 1990–1992 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. 1990–1996 között a veszprémi Petőfi Színházban, 1996–1999 között pedig a soproni Petőfi Színházban játszott, 1999–2003 között a Madách Színházban lépett fel. 2008–2020 között a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja volt.

A díjat 2020-ban az ISIS BIG BAND kapta. Az Isis Big Band 25 éve aktív részese Szombathely kulturális életének, valamint helyi, országos fesztiváloknak és rendezvényeknek. Hazai fellépéseiken kívül Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Olaszországban, Németországban és Erdélyben is képviselték már városunkat. Számos nívós rendezvény pl: Máltai Lovagok Nemzetközi Jótékonysági Bálja, Budapest Big Band Találkozók, orvos konferenciák, civil bálok, Savaria Történelmi Karnevál, Szent Márton Gála, önkormányzati rendezvények résztvevője. Mára az ország legrégebbi, folyamatosan működő, nem hivatásos big band zenekarává vált. Számos fiatal zenésztehetség kezdte náluk a pályáját. A 25 év alatt több, mint 100 jazzt kedvelő zenész fordult meg a zenekarban.

WEÖRES SÁNDOR-DÍJ 2021

A díjat 2021-ben SZENKOVITS PÉTER kapta. 1983-ban újságíró gyakornokként kezdett a Vas Népénél, 1984-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja, ekkor végzett a Tanárképző Főiskola népművelés szakán. Rövid ideig az Esti Hírlapnál dolgozott, majd az egyik alapító szerkesztője lett a Szombathelyen – 1988. december 19-én – útjára indított Tér-kép című független nyugat-magyarországi hetilapnak. 1990-ben megjelentette a Magyar Színész című újságot (szintén Szombathelyen) a Magyar Színészkamarával közösen, aminek akkor Törőcsik Mari volt az elnöke.

A díjat 2021-ben  OROSZY CSABA kapta. A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz-történelem szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen a Képzőművész Mesteriskolát, mestere Keserü Ilona festőművész volt. Foglalkozik festészettel, szobrászattal, konceptuális művészettel, díszlet és bábtervezéssel, számtalan kísérleti alkotása a képzőművészet határterületeit érinti A legváltozatosabb technikákkal dolgozik, expresszív olaj-, akrilképein egy-egy visszatérő természeti motívum, figura, jelkép jelenik meg az élénk színek, a gesztusszerűen felvitt festékbarázdák mozgalmas áradásában, legyen az monumentális vagy kisméretű alkotás. 

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ 2020

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja.

A díjat 2020-ban a SZOMBATHELYI ZSIDÓ HITKÖZSÉG SZOCIÁLIS ÉS KULTURÁLIS  ALAPÍTVÁNYA –SUGÁR PAULA – SUGÁR OLGA EMLÉKÉRE civil szervezet kapta.   Az Alapítványt 1993-ban Sugár Paula alapította a Szombathelyi Zsidó Hitközséggel közösen, Auschwitzban elpusztított szeretett nővére, Olga emlékére. Legfőbb vállalt feladatuk a szombathelyi zsidó idősek, betegek, rászorulók támogatása. Fontos céljuknak tekintik – különböző rendezvények megszervezésével – a helyi zsidó identitás erősítését, a zsidó kultúra, hagyomány és a vallás megismertetését az itt élőkkel. Kapcsolatot tartanak regionális és külföldi zsidó szervezetekkel, többek között az Osztrák Keresztény-Zsidó Társasággal, a burgenlandi Népfőiskolával, a RE.F.U.G.I.U.S. Egyesülettel, és más vallási közösségekkel is együttműködnek.

 
Szent Márton gála 2021
A díjat Sugár Judit vette át
Mészáros D. Zsolt

A díjat 2020-ban a ZANATI KULTURÁLIS ÉS SPORT EGYESÜLET civil szervezet kapta. A Zanati Kulturális és Sport Egyesület, Zanati Közösségi Ház néven, 1995-ben jött létre azzal a céllal, hogy egyfajta híd szerepét töltse be az egykori falusi lakosság és az újonnan betelepültek között. Összefogva a Zanati Római Katolikus Egyházközséggel, 1995-ben létrehozták a Szent László parkot, amely később ünnepségek, rendezvények helyszíne lett. 2006-ban sikerült felújítaniuk a Közösségi Házat. Még ebben az évben új, fiatal csapat vette át az egyesület irányítását. Megszervezték az első városrészi sportnapot, a Zanatlont, amit négyévente Zanatolimpia néven rendeznek meg. Létrejött a Zanati Labdarúgócsapat, majd több sportkör – asszonytorna, gerinctorna, manótorna – elindításával jelentősen fellendült a közösségi élet. Programjaikkal 25 éve színesítik Szombathely kulturális életét.

AZ ÉV CIVIL SZERVEZETE-DÍJ 2021

Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja.

A díjat 2021-ben a SZOMBATHELYI HATÁRŐR NYUGDÍJASOK EGYESÜLETE civil szervezet kapta. A Szombathelyi Határőr Nyugdíjasok Egyesülete 1991. április 26-án alakult 27 fővel. Fő feladatuknak a határőr hagyomány őrzését és ápolását, a határőr nyugállományúak érdekképviseletét, a társ fegyveres szervekkel való együttműködést jelölték meg. Mára már 110-120 körüli létszámmal működik az egyesület. Sok minden megváltozott, hiszen az önálló határőrség megszűnésével támasz nélkül marad a szervezet, ezért is tartják fontosnak a volt határőrök összefogását, támogatását.

A díjat 2021-ben a SZOMBATHELYI SZÍV A SZÍVÉRT EGYESÜLET civil szervezet kapta. A 21 éve működő aktív egészségügyi szervezet fő célja a kezdetektől fogva az egészségügyi felvilágosító tevékenység és prevenció. Klubrendezvények keretében rendszeresen találkoznak a Humán Civil Házban. Az egészséges életmód jegyében kirándulásokat, sporteseményeket szerveznek, valamint városunk kulturális életének is részesei. Az Egyesület Őszikék Kreatív Műhelye már többször bemutatkozott nagy sikerrel: kiállításuk volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a Herényiek Házában, az MMIK-ban és több városrészen. A kiállítások mellett oktató munkát is folytatnak a város óvodáiban és iskoláiban. 

Van még sok képünk a galériában, kattintson a képe és nézze meg.

Szent Márton gála 2021
Szent Márton gála 2021
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet