Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gyakran válnak rossz emberek céltáblájává a macskák Szombathelyen

A Szombathelyi Állatkórházban sajnos egyáltalán nem számít egyedi esetnek, ha bevisznek egy légpuskával meglőtt állatot. Két cica történetével jelentkezünk.

Elég gyakoriak a Szombathelyi Állatkórházban az olyan esetek, amikor légpuskával meglőnek egy állatot – kezdte Dr. Peresztegi Attila, aki hozzátette, hogy a legtöbbször műteni is kell a sérült állatott, ráadásul leggyakrabban macskák az áldozatok. Nemrég például egy aggódó gazdi azzal kereste fel őket, hogy kijáró macskája, Pici hirtelen sántítani kezdett. Amikor délután hazaért a család, az fogadta őket, hogy a macsek mindkét hátsó lábát húzta és keservesen nyávogott. Látható sérülése nem volt, azt hitték, hogy elütötték, ezért azonnal kocsiba pattantak és az állatkórházba vitték.

Május elején érkezett hozzánk egy fiatal, öt éves házicica, akinél hirtelen hátulsó testfél mozgászavar jelentkezett. Egy kijáró macskáról van szó és nem igazán tudták a gazdák sem megválaszolni, hogy miért is van ez. A vizsgálat során tulajdonképpen a hátulsó testfél bénulásra jellemző kórképet találtunk. A végtagokon a fájdalomérzet megtartott volt, viszont abszolút nem volt felállítható. A korrekciós reflexek kiestek, a gerincvelőreflexeknél pedig egy csökkent reflextevékenységet találtunk

– mondta.

Megvizsgálták a cicát és miközben a doktor próbálta kitapintani, hogy mi is lehet a gond, véres lett a keze, ráadásul talált az ágyéki területen, a gerinc vonalában egy aránylag szabályos, két-három milliméter átmérőjű, kerek bőr folytonossági-hiányt. Elbódították és megröntgenezték a cicát, a röntgenfelvételnek hála kiderült, hogy a kettes ágyékcsigolya lemezébe egy légpuska ólomlövedéke fúródott. A golyó egy picit beroppantotta a gerinccsatorna csontos falát.

Szombathelyi Állatkórház

Az állatkórházban azt kérték a gazdiktól, hogy másnap vigyék vissza a cicát, mert akkor rendel majd Peresztegi, aki szakértője a témának. Aztán kiderült, hogy műteni kell és sajnos nem tudott semmi konkrétat mondani. Nem tudták előre, hogy felépül-e majd a cica, de mindenképp a műtétet javasolta. A család otthon megbeszélte a dolgot és úgy döntöttek, hogy másnap megműttetik Picit.

Konzervatív kezelésre nem sok javulás történt, úgyhogy az eset frissessége és a gerincvelő érintettsége és a neurológiai kiesés tünetek miatt felvetődött a műtét lehetősége. Végül a tulajdonos egy nap gondolkodási idő után beleegyezett az operációba. A műtét során feltártuk a gerincoszlopot, az egyes, kettes ágyékcsigolya síkjában jobb oldalt, megtaláltuk a lövedéket és eltávolítottuk. Illetve az általa beroppantott és eltört csigolyafalra is készítettünk egy kis ablakot. Porckorongsérveknél is használjuk ezt az eljárást, mivel ennek hála a gerincvelő ki tud térni a nyomás elől, illetve nem kerül komolyabb nyomás alá

– mondta Peresztegi.

Nem tudott ráállni a hátsó lábaira, egyáltalán nem használta. De voltunk varratszedésen és azóta használja a bal hátsót. A jobb hátsóval is próbálkozott, de azt még nem használta akkor tökéletesen. Most viszont jobb állapotban van, már használja mindkettőt, de a jobbat még kevésbé tudja. Azóta nem voltunk a kórházban, de azt mondták a varratszedésnél, hogy 3-4 hét múlva menjünk vissza, viszont ha baj van, ha észreveszünk valami furcsát, menjünk azonnal

– mondta a gazdi, aki hozzátette azt is, hogy Pici sokszor a farkával próbál egyensúlyozni, ezért pedig elég érdekesen megy, de nagyon úgy néz ki, hogy fel fog épülni.

Olvasó
Olvasó

A gazdi egyébként azt is elárulta, a környékükön biztosan tudja, hogy van valaki, aki gyakran használ légpuskát, sokszor hallja a hangját. Azóta teljesen érthetően rettentően féltik a cicát. Ráadásul még régebben egy másik cicájukat elütötték a ház előtt és ugyanúgy húzta a lábát, ezért is gondolták, hogy ugyanez történhetett Picivel is. Amikor viszont elvitték a másik macskát a klinikára és megröntgenezték, kiderült, hogy őt is meglőtték már korábban, de ő szerencsésebben járt és nem lett nagyobb baja a lövéstől.

Aztán nem sokkal később egy újabb ilyen eset történt. A másik gazdinak több macskája is van, mindegyik ki szokott járni, az egyik viszont egyik napról a másikra úgy ment haza, hogy nem tudott ráállni a jobb első lábára, csak háromlábon ugrált. Azt hitték, hogy rosszul ugrott és csak meghúzta a lábát, ezért másnap elvitték az állatambulanciára, ahol kiderült, hogy eltört a lába és azonnal továbbküldték őket az állatkórházba.

Megröntgenezték a cicát, a felvételen pedig jól látható volt, hogy szilánkosra tört a csontja, méghozzá azért, mert meglőtték. Dr. Peresztegi Attila közölte a gazdival, hogy meg kell műteni, de sajnos a leghamarabbi időpont néhány nappal későbbre volt. Így a gazdának volt ideje átgondolni, hogy bevállalják-e az operációt, hiszen ahogy Picinél, úgy ennél a macseknál sem tudták garantálni, hogy felépül majd.

Hétfőn akkor megműtötte, altatás satöbbi. Most ugye itthon van a cica, de hát lemezekkel meg csavarokkal van összerakva a lába. Elég nagy műtét volt. Van egy olyan 15-20 centis vágás a jobb lábán. Lábadozik, fájdalomcsillapítókat kap, lábra állni még nem tud, fekszik csak. Reméljük, hogy fel fog épülni

– mondta a gazdi alig pár héttel a műtét után.

Olvasó

A varratszedés után egy hónappal kell majd visszamenniük az állatkórházba, hogy megnézzék, hogyan tudja használni a lábát. Újra megröntgenezik majd, hogy megnézzék, nem mozdultak-e el a lemezek.

Talán azért is érdekes ez az eset, mert sajnos nem egyedi. Egyre többször találkozunk ilyennel, hogy kijáró kutyák, macskák néha rossz emberek céltáblájává válnak. Nem tartom egy elfogadható viselkedésnek, magatartásformának, hogy egy ártatlan, védtelen állaton gyakorlatozunk. Egy sima légpuska is nagyon komoly életveszélyes sérüléseket tud okozni

– zárta mondandóját Dr. Peresztegi Attila.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra