Az új kormány átrendezi a hulladékgazdálkodást és a víziközműveket - A Vasivizet is érintheti

A jövőben a Technológiai és Ipari Minisztérium felügyeli a két ágazatot.

"Tovább folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer megújítása és a víziközmű-ágazat fenntartható üzemeltetésének megteremtése" - írja a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményére hivatkozva az MTI.

Ezek szerint a kormányzati struktúra átalakulásával a jövőben

 • az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.,
 • az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.,
 • valamint a Nemzeti Vízművek Zrt.
 • feletti tulajdonosi jogokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja - közölte a tárca.

  A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célok és intézkedések, köztük a körforgásos gazdaságra történő átállást, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetését, a visszaváltási rendszer kialakítását és a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását szolgáló jogszabályi módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket és megtisztuljon az ország - mondta a közlemény szerint Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára.

  Azt a minisztérium is elismeri, hogy elavult a rendszer - Na de honnan lesz pénz fejlesztésre?
  Bonyhádi Zoltán

  Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány célul tűzte ki emellett a víziközművek fenntartható működésének megvalósítását a szektor több évtizedes rekonstrukciós elmaradásának felszámolásával.

  Az ágazat fenntartható üzemeltetése a Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégiában foglaltak megvalósításával és a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatával valósul meg - áll a közleményben.

  Szombathely is elveszítheti a Vasivizet

  Mindebből egyrészt az olvasható ki, hogy a kormány végre foglalkozni kíván a vízközművek fejlesztési elmaradásával, ami szép dolog, de azért az hozzá kell tenni, hogy ennek egyik legfőbb oka a rezsicsökkentés, azaz a rögzített alacsony ár, ami megakadályozta a cégeket a bevételeik növelésében, miközben a kiadásaik drámaian emelkedtek az utóbbi években.

  A nagyon nehéz helyzetbe került cégeknek viszont a kormány egy kibúvót - ha úgy tetszik, csapdát - állított fel.

  Lapunk pont egy évvel ezelőtt írt A Vasivíz Zrt-t és az ország összes vízközművét is államosítani akarják 2021. May 31. 07:20 arról az – azóta már elfogadott – törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a vízműcégeiket átadják az állnak, szigorúan ingyen.

  Mivel hatalmas vagyonról, és nem egy esetben jól fizető munkahelyekről, van szó, ezt nyilván nem szívesen teszik majd az önkormányzatok, de könnyen lehet, hogy előbb-utóbb nem lesz választásuk. És talán már ezt készíti el a mostani minisztériumi átszervezés.

  A Vas megyei vízközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt. például szinte száz szálakban önkormányzati tulajdonban van. A szombathelyi önkormányzatnak több mint 50 százalékos tulajdonrésze van a Vasivízben, de a Vas megyei városok és kisebb települések is a tulajdonosok között vannak, jellemzően 4 százalék körüli tulajdonrésszel.

  A legutóbbi közgyűlésre elkészített beszámoló szerint a cég 2021-et 141 millió forintos veszteséggel zárta. Ez önmagában még nem tekinthető drámamainak, de az elmaradt fejlesztésekkel és karbantartásokkal előbb utóbb kezdeni kell majd valamit.

  És kezd kirajzolódni, hogy mit.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság