Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Biztonságban az utakon: tudta, hogy mi a minimum féktárcsavastagság?

A biztonságos közlekedés nem pusztán a közlekedési szabályok betartásán múlik, hanem azon is, milyen állapotban van a gépjármű. Vannak bizonyos feladatok, melyeket időnként mindenképpen érdemes elvégeztetni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A karbantartás tehát olyan kiadás, amit garantáltan nem spórolhatunk meg akkor, ha biztonságosan szeretnénk az utakra gurulni, és az autót is sokáig használnánk még. Tipikusan ilyen karbantartási munkálat a féktárcsa cseréje. De mégis mikor válik ez szükségessé? Honnan tudhatjuk, hogy megérett az alkatrész a cserére? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Fókuszban a féktárcsa és a fékbetét

Autótípustól és fajtától függetlenül minden gépjármű esetében négy féktárcsával kell számolni, áruk pedig nem feltétlen a legolcsóbb. Sokan tehát igyekeznek a csere idejét kihúzni, amíg csak lehet. A szakemberek azt javasolják, hogy valahol 25 ezer és 115 ezer kilométer között kell elgondolkodni a cseréről. Ez a vezetési stílus és a használt fékbetét függvényeként változhat. Érdemes tudni, hogy néhány fékbetét agresszívebben üzemel, mint a többi. Erre a sok fékpor termelődése hívhatja fel a figyelmet. Kiderült ugyanis, hogy a fékpor körülbelül 90 százaléka vasból áll, ami egyértelműen a féktárcsából származik. A kevésbé agresszív fékbetétek kevésbé koptatják a féktárcsát.

A világhálón számos hasznos információ elérhető a témában, és még a kevésbé hozzáértők is találhatnak megfelelő magyarázatokat a rendszeresen aktuálissá váló, fékrendszerrel összefüggésben előforduló feladatokról. Bővebben itt olvashat erről.

Tehát, kezdjük az alapoktól! A fékrendszer alapvetően a féktárcsa és a fékbetét segítségével működik. A fékek a folyamatos használat során kopnak, hiszen súrlódás során fejtik ki hatásukat. Ma már a fékbetétek úgynevezett kopásjelzővel vannak felszerelve, így ha ezeket cserélni érdemes, akkor arról a műszerfalon üzenetet kaphatunk. A kopás mértéke egyébként szabad szemmel is jól látható, ha a keréktárcsa nem túlságosan zárt.

Pixabay

Cseréld le időben!

Érdemes tudni, hogy az új fékbetét 10 mm vastagsággal bír. Ha már csak körülbelül 3 mm látható ebből, akkor nincs más hátra, mint a csere. Természetesen a féktárcsáról sem feledkezhetünk meg, hiszen az a kerékkel együtt mozgásban van. Öntött vasból vagy acélból készül, és keménysége ellenére ez is kopásnak indulhat. A hozzáértők erre csak azt a kifejezést használják, hogy „kivállasodik”. A féktárcsa egyenetlen felülete szintén problémás lehet, ennek biztos jele, ha a fékezés során az autó rángat. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a biztonságos közlekedésre alapvetően nyomhatja rá bélyegét, így a féktárcsa állapotának ellenőrzése és szükség szerinti cseréje nélkülözhetetlen felelős autósként.

Online vásárolható alkatrészek

Persze felmerül a kérdés, hogy honnan érdemes a cserealkatrészt beszerezni. A megfelelő autós webshop segítségével hány kattintással elérhetőek az autó márkájához és típusához ideális tárcsát. Az autoalkatreszonline24.hu információi szerint minden korábbinál többen keresik a féktárcsához hasonló, létfontosságú alkatrészeket az online vásárlás kényelmét kihasználva.

Ne feledkezz meg a gumicseréről!

A közlekedés biztonságát szem előtt tartva ne feledkezzen meg a gumicseréről sem, mely jelenleg különösen aktuális. A hőmérséklet már bőven hét fok felett van, így érdemes a gumicserét is mihamarabb elintézni. A szakemberek nem véletlen javasolják a meleg aszfaltra a nyári gumit, hiszen az mind anyagösszetételében, mind felületi kialakításában annak megfelelő. A téli abroncs nem csak többet fogyaszt a meleg időszakban, hanem gyorsan el is kopik. Saját és szeretteinek biztonsága érdekében kiemelt jelentőséggel bírnak a részletek, így az évszaknak megfelelő gumi használata is. Rendszeres szervizeléssel és a fékrendszer ellenőrzésével már sokat tehet annak érdekében, hogy biztonságosan célhoz érjen nap mint nap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra