Bolyais diákok Leccóban - sikeresek a csereprogramok

Olaszul tanuló bolyais diákok töltöttek hat napos látogatást Szombathely festői szépségű testvérvárosában, Leccóban. A Bolyai gimnázium az elmúlt évben testvérkapcsolatot alakított ki a Giuseppe Parini Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolával. 2014 tavaszán jártak először az olasz fiatalok Szombathelyen, a bolyais diákok tavaly ősszel viszonozták a látogatást.

A mostani, második látogatás során a 23 bolyais gimnazista és kísérőtanáraik ismét kedves fogadtatásban részesültek az olasz testvérvárosban. A magyar és az olasz diákok már az elutazás előtt egy külön erre a célra létrehozott közösségi oldalon ismerkedtek egymással. Maguk szervezték meg, hogy ki melyik olasz család vendége lesz a látogatás során. A vendéglátó leccói és városkörnyéki családok nem csak szívélyes fogadtatást, szállást és étkezést biztosítottak a magyar diákoknak, hanem autóikkal naponta segítették a fiatalok szállítását is a programok helyszínére, illetve a buszos találkozási pontokra.

Bergamoban
Bergamoban
WFL

A jól szervezett programok során a magyar csapat megismerkedett az iskola munkájával, az olasz középiskolások életével, és számos közös kiránduláson vettek részt. A magyar és az olasz diákok felkeresték a romantikus és számos művészt is megihlető tó partján fekvő Varenna és Bellagio festői városát, és hajókirándulást is tettek a tavon. Leccóban vetélkedő várta őket, amely során közösen élték meg az eltérő kultúra ellenére felismerhető közös európai értékek jelentőségét, az összetartozás érzésének és az együttműködés erősítésének fontosságát.

A középiskolások - távolabbi kirándulásaik során - ellátogattak a milánói világkiállításra, ahol a magyar pavilonban ajándék kürtős kaláccsal lepték meg őket. Külön napot szántak Milánó városának megismerésére. Tartalmas séta során keresték fel Bergamo középkori emlékeit.

Az egész olaszországi út során olasz diákok kiselőadásai ismertették meg a vendégeket a nevezetességek történetével, vagy - a milánói képtárban - az egyes híres olasz festmények elemzésével.

Olasz és magyar diákok a Como-i tó partján
Olasz és magyar diákok a Como-i tó partján
WFL

A két középiskola között kialakult jó együttműködést hivatalosan is formába öntötték, partneriskolai szerződés aláírásával. A program fontos részét képezte az a találkozó, amelyen - a csereprogramban részt vevő magyar és olasz diákok mellett - részt vett Carlo Cazzaniga, az olasz iskola igazgatója, a tanári kar számos tagja, valamint a város polgármesterének képviselője.

Salvatore Rizzolino köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ezen kapcsolat kialakulása és fejlesztése kiváló bizonyítéka annak, hogy bár e két ország az első világháborúban a lövészárkok ellentétes oldaláról harcolt egymással, a múlt kegyetlenségén és a történelem borzalmain felülemelkedve ma már barátságban élhetünk, együtt erősíthetjük és ápolhatjuk közös európai értékeinket. Ezen összefogás és közös gondolkodás fontosságára talán soha nem volt annyira szükség Európában, mint napjainkban. E feladatra pedig nem is lehetne jobb önkénteseket találni, mint a fiatalokat, hiszen elsősorban rajtuk múlik majd kontinensünk jövőjének alakulása.

Ezután a bolyais diákok olasz nyelvű, vetített képes előadásban mutatták be iskolájukat az olasz házigazdáknak, majd a rendezvény moderátora, Maria Patrizia Negri, tanárnő vezetésével az olasz fiatalok ajándékcsomagot adtak át választott magyar diáktársuknak. Végül Roznárné Dr. Kun Csilla, a Bolyai gimnázium olasztanára, a partnerkapcsolat kezdeményezője és a magyar csoport vezetője adott át ajándékokat a vendéglátó iskola képviselőinek, köztük Nicoletta Spagnoli, osztályfőnöknőnek, a látogatás főszervezőjének.

Bolyais prezentáció, olaszul
Bolyais prezentáció, olaszul
WFL

A rendezvény fontos és szimbolikus része volt az, hogy a szervezők meghívták a magyar származású Beatrice Tasnádi Caruzzo asszonyt, Lecco város testvérvárosi bizottságának volt tagját, aki örömmel ismerte fel a bolyais diákok másik kísérőtanárában Dr. W. Farkas Lászlót, aki 1995-ben, a Szombathelyi Testvárvárosi Egyesület akkori elnökeként elkísérte Wagner András polgármestert Leccóba, a testvérvárosi együttműködési szerződés aláírására. Caruzzo asszony magyar és olasz nyelven köszöntötte a diákokat, amely során elmesélte, hogy 20 évvel ezelőtt ő javasolta, hogy Lecco az általa nagyon kedvelt és megbecsült Szombathelyt válassza testvérvárosul.

A szombathelyi gimnázium tanulóinak látogatása az utolsó este fergeteges hangulatú közös táncos-énekes estével ért véget az iskolában. A leccói fiatalok jövő év áprilisában látogatnak Szombathelyre.

A leccói iskola lépcsőjén
A leccói iskola lépcsőjén
WFL

A Bolyai gimnázium már évek óta jól működő testvérkapcsolatot ápol a felvidéki Alsóbodok középiskolájával, és előkészítés alatt áll partneriskolai együttműködés kialakítása egy osztrák középiskolával is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek