Pulzáló emberhad, Budapest artériája: az Erzsébet tér

Ha meg kéne jelölni egyetlen fővárosi koordinátát, ahol összefutnak a szálak, meg a három metróvonal, meg szvetteres újhippi, galléros art director, és egyáltalán mindenki, akkor ez lenne az. Fotóriport.

Amikor főszerkesztői óhajként futott be hozzám, hogy legyek már szíves valamilyen formában megénekelni a máig csak Gödörként ( pedig hát! ) emlegetett Erzsébet teret, nem lelkesültem annyira. Miért? Értelme mennyi? Hiszen az, hogy Budapest legalapvetőbb meeting point járól beszélünk, körülbelül annyira evidencia, mint hogy a lónak négy lába van, a póknak nyolc, a Fidesznek meg Simicska Lajosa. Minek kéne erről külön közölni bármit is? Majd ha nem is azonnal, de a gravitációnak hála leesett: valami, ami természetes, nem nagyon mutatja meg rendkívüliségét, mígnem saját határain kívülről is beletekintünk. Úgyhogy bemutatjuk a főváros origóját, képeken, kommentárokkal, mintha csak messziről jött emberek volnánk.

Kezdjük azzal, hogy a Deák tér eleve a centrum, az egyetlen pont, ahol a három fővárosi metróvonal találkozik, továbbá itt halad el az Andrássy, ér véget a Király utca, kezdődik a kiskörút, közel a Duna, egy eurocent-hajításra a Váci utca. Ha tehát a jobbik végén akarja valaki megragadni az üzleti lehetőségeket, ide igyekszik befurakodni, mert a folyamatosan recikláló tömegtódulat garantált. Az állatos riksások ott a fa mellett például nagyon meg akarják ragadni.

Unger András

Aztán persze sok egyéb mellett itt van a Coca-Cola, ami nyárimunkás hostessek közbeiktatásával decis kiszerelésben nyomja a kezekbe a frissítőt nem sokkal a zebra után, hogy aztán az halmokban gyűljön fel méterekkel odébb, pontosan az Akvárium Klub lépcsőinek tövénél.

Unger András

Léphetünk a jó ügy érdekében is, erre a talpalatnyi fára, ami aztán arra buzdít, hogy adjunk egy százalékot a Bátor Tábornak.

Unger András

Kolbászos, grilles, Fütyülős, csocsóasztalok, színpadocska. Ilyen, vonzásra szánt tereptárgyak mind kitelepültek. A kapitalizmus iridium állkapcsa vadul csócsálja már a zöld gyepet, azt a gyepet, ami ritka érték a belváros benzinbűzös betonszavannáján.

Unger András

Szerencsére azért a reklámok kellően antihatékonyak itt is, fiúk és lányok mindenekelőtt nem a konzumiparnak betérdelni érkeznek ide, hanem mert szívesen összejönnek, hanyagok és jól öltözöttek. Igaz, utóbbi kategóriából többet találunk, ha lenézünk az - egykor itt elkezdett Nemzeti Színház-projekt végül örökre befejezetlenül maradt alapjain felrántott - "Gödör" lépcsőire.

Unger András

Hadd ne áruljunk zsákbamacskát: mindenféle ember van ám odalent!

Unger András

...és persze még érzékletesebben tarkítja az összképet, hogy ott, ahol olykor dj-k zenélnek, énekesek énekelnek vagy performanszerek mutatnak be érthetetlen dolgokat, most egy nem elaprózott LED fal ontja magából az európa-bajnokság történéseit.

Unger András

És ha van lent, van fent is: karámszerű vaskerítésre aggatott biciklihegyek, és lefelé, oldalra, meg a szélrózsa valamennyi irányába vizslató tulajdonosaik, illetve nem csak tulajdonosaik.

Unger András

A magyarok leggyakrabban ülnek, a külföldiek pedig átsétálóban vannak errefelé.

Unger András

A legnagyobb sláger természetesen a füves terület, ahol nem kell kötelezően fogyasztani és jattot adni egy műanyagtálca-pörgetőnek, csak eldőlni. Ettől függetlenül mindenki fogyaszt valamit - sört, bort, parázva tekert vicces cigit -, és olykor aprót is ad a menetrendszerűen kéregetők hajléktalanoknak, akik errefelé gyakran egykori, de az anarchián csúnyán rajtamaradt punkok közül kerülnek ki. Egyébként a mindenfelé lazuló emberek látványa már egyfajta európaiságot is tükröz - kár, hogy Budapesten tényleg egyedül itt van ilyen.

Unger András

Mindenesetre a helyszín ideális államvizsgát kiheverőknek...

Unger András

...víztükör melletti henyélést kedvelőknek, akik most éppen nem tudnak elhúzni vad tájakra...

Unger András

...sörözős, teázós, cigizős kártyásoknak...

Unger András

...akkordok gyakorlására...

Unger András

...és új kapcsolatok kidolgozására is.

Unger András

A Coca-Cola újfent próbálkozik, ezúttal a Bajcsy-Zsilinszky út szemközti házai felől. A pázsit birtoklóit nem igazán hatja meg.

Unger András

Szóval mindenki itt van, nemtől, nemi jellegtől, zenei irányultságtól, öltözködési trendektől, karrierlétra-foktól függetlenül, tényleg, a perfekcionista nyakkendős menedzsertől a carpediemező vízipiás rasztáig. Van itt azonban rajtuk kívül még valami, ami mellett nem lehet elégszer nem elmenni: a rohadás. Látszik, hogy a terület úgy mindenkié, hogy közben senkié sem, nincs gondozva, renoválva, szétesőben az egész.

Unger András

Ezeket a furcsa, kitüremkedő geometriai formákat gyakran hajtják uralmuk alá a gördeszkás tinik, de azt az alsó repedezést valószínűleg nem ők okozták - elég volt hozzá néhány kemény tél, meg az, hogy senki le se szarja.

Unger András

A dizájnüveg még tartja magát, de a karcok, a kosz, a felragasztott majd lekopott matricák már elkezdték a működésüket.

Unger András

És néha ilyet is találni.

Unger András

Egy járdányival arrébb (de még mindig az Erzsébet téren) pedig a deszkások kisebb paradicsomában zajlik az élet. Ha hihetünk a kerületi polgármesternek, Rogán Antalnak , akkor ez az egyetlen közpark Budapesten, ahol pálya épült a skate-nemzedéknek.

Unger András

Használják is jó egészséggel reggeltől estig.

Unger András

Visszakanyarodunk a Gödörhöz, ami persze már nem az, hivatalos nevében legalábbis, de ahogy a Moszkvából sem lesz hamar Széll Kálmán tér, úgy itt se számítsunk hamar arra, hogy Akváriumként kezdik emlegetni az idejárók. Persze azért a tábla kirakva, amire pillantva végeláthatatlan lelki békével konstatáljuk: legalább már nem csak a Korai Öröm vagy a Másfél, de olyanok is fellépnek, mint Big Daddy Kane vagy a Xiu Xiu. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a Gödörhöz járni még mindig ultrakúl, és egy ideig ez így is marad.

Unger András
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Megszűnik a budapesti Gödör, de mégsem szűnik meg

Sokan azt hiszik, ezzel megint fojtogatják a fővárosi kultúrát, pedig most nem ez a helyzet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód