Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak nagyon félve merjük leírni: több ország is javuló adatokat tett közzé vasárnap

Tudjuk, hogy még nagyon messze a vége, de jó érzés volt ezt most így összegyűjteni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban is voltak olyan napok, amikor jobb hírek is érkeztek koronavírus-járvány ügyben, de ma olyan sok helyről futottak be reményteljes adatok, hogy az minden korábbinál nagyobb bizakodásra ad okot.

Ausztria

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ahogy azt egy hosszabb írásban Reménykeltők a vasárnapi osztrák számok: több a gyógyult, mint az új koronavírus-fertőzött April 05. 19:48 kifejtettük, a szomszédos államban bejelentették: most először több beteget nyilvánítottak gyógyulttá, mint amennyi új fertőzöttet regisztráltak. A járvány terjedési görbéje is kezd ellaposodni. Ugyanakkor egyelőre maradnak a nagyon szigorú szabályok, majd holnap gondolják át, hogy esetleg húsvét után lehetnek-e lazítani rajtuk.

Németország

Tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról vasárnap megjelent adatok alapján. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem vasárnap délelőtti adatai szerint Németországban 96 092 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4933 esettel több az egy nappal korábbi 91 159-nél. Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről.

Sajnos a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma továbbra is lendületesen, 15 százalékot megközelítő mértékben emelkedik, szombatról vasárnapra 1275-ről 1444-re ugrott.

Olaszország

A járvány európai kiinduló- és gócpontjának számító Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest, ami nem túl jó hír, viszont a halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 681-hez és az ezt megelőző 766-hoz képest. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban.

Spanyolország

Spanyolországban eddig több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adataiból.

A Covid-19 megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában az országban: ez a szám tíz nap óta először van hétszáz alatt. A járvány kezdete óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en hunytak el.

Franciaország

A Bloomberg jelentése szerint Franciaországban 518-en hunytak el a betegségben vasárnap, ez kedd óta a legalacsonyabb szám. Az országban csökkenés mutatkozik az újonnan megfertőződtek számában is.

Nagy-Britannia

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

A szakértői várakozások szerint a következő egy hétben a lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.

USA

Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt - közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a vasárnap tartott sajtókonferenciáján.

A kormányzó ugyanakkor hozzátette: vasárnap először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - helyi idő szerint vasárnap délelőtt több mint 321 ezer diagnosztizált fertőzöttet és több mint 9100,a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon.

Messze még a vége

Mindez még távolról sem jelenti azt, hogy eldőlt volna mindent. Egyrészt mert ezek az adatok még túl frissek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehetne levonni belőlük, másrészt számos más ország – így Magyarország is Budapesten „berobbanhat” a járvány April 05. 11:34 – még előtte van a betegség tömeges szakaszának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés