Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak nagyon félve merjük leírni: több ország is javuló adatokat tett közzé vasárnap

Tudjuk, hogy még nagyon messze a vége, de jó érzés volt ezt most így összegyűjteni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban is voltak olyan napok, amikor jobb hírek is érkeztek koronavírus-járvány ügyben, de ma olyan sok helyről futottak be reményteljes adatok, hogy az minden korábbinál nagyobb bizakodásra ad okot.

Ausztria

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ahogy azt egy hosszabb írásban Reménykeltők a vasárnapi osztrák számok: több a gyógyult, mint az új koronavírus-fertőzött April 05. 19:48 kifejtettük, a szomszédos államban bejelentették: most először több beteget nyilvánítottak gyógyulttá, mint amennyi új fertőzöttet regisztráltak. A járvány terjedési görbéje is kezd ellaposodni. Ugyanakkor egyelőre maradnak a nagyon szigorú szabályok, majd holnap gondolják át, hogy esetleg húsvét után lehetnek-e lazítani rajtuk.

Németország

Tartósnak tűnik a koronavírus-járvány lassulása Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról vasárnap megjelent adatok alapján. A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem vasárnap délelőtti adatai szerint Németországban 96 092 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4933 esettel több az egy nappal korábbi 91 159-nél. Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről.

Sajnos a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma továbbra is lendületesen, 15 százalékot megközelítő mértékben emelkedik, szombatról vasárnapra 1275-ről 1444-re ugrott.

Olaszország

A járvány európai kiinduló- és gócpontjának számító Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy óra alatt 2972-re emelkedett a szombati 2886-hoz és a pénteki 2339-hez képest, ami nem túl jó hír, viszont a halottak száma tovább csökkent az egy nappal ezelőtti 681-hez és az ezt megelőző 766-hoz képest. Március 19. óta most haltak meg legkevesebben egy nap alatt.

Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban.

Spanyolország

Spanyolországban eddig több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adataiból.

A Covid-19 megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában az országban: ez a szám tíz nap óta először van hétszáz alatt. A járvány kezdete óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en hunytak el.

Franciaország

A Bloomberg jelentése szerint Franciaországban 518-en hunytak el a betegségben vasárnap, ez kedd óta a legalacsonyabb szám. Az országban csökkenés mutatkozik az újonnan megfertőződtek számában is.

Nagy-Britannia

A vasárnap ismertetett legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hatszázzal emelkedett ugyan az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma, de ez jelentős csökkenés az egy nappal korábbi 703-hoz képest. Egy tekintélyes londoni járványtani professzor szerint már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.

A szakértői várakozások szerint a következő egy hétben a lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.

USA

Az amerikai halálesetek csaknem fele New Yorkban történt - közölte Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a vasárnap tartott sajtókonferenciáján.

A kormányzó ugyanakkor hozzátette: vasárnap először fordult elő, hogy kevesebb halálesetet jelentettek, és reményei szerint ez azt jelentheti, hogy a vírus terjedése lassulhat. Bár azt is hozzátette: ezt még korai lenne kimondani.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - helyi idő szerint vasárnap délelőtt több mint 321 ezer diagnosztizált fertőzöttet és több mint 9100,a vírus okozta Covid-19 betegségben elhunytat tartottak számon.

Messze még a vége

Mindez még távolról sem jelenti azt, hogy eldőlt volna mindent. Egyrészt mert ezek az adatok még túl frissek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehetne levonni belőlük, másrészt számos más ország – így Magyarország is Budapesten „berobbanhat” a járvány April 05. 11:34 – még előtte van a betegség tömeges szakaszának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés