Dobrev Klára: Én az Orbán-rendszer bukásáról beszélek

A DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-lista listavezetőjével a köztársasági elnök feljelentéséről, Magyar Péterről, esélyekről, tervekről is beszélgettünk.

Ön nemrég bejelentette, hogy 36 óra alatt felszántja az országot. Hány helyre akar és tud elmenni másfél nap alatt?

Nem csak kampányidőszakban, hanem amióta politikai pályára léptem, folyamatosan járom az országot, természetesen kampányban még sokkal többet. Az utolsó két napban, péntek hajnaltól szombat késő estig bejárjuk az egész országot, minden megyében ott leszünk. Törökszentmiklós, Polgár, Gyöngyös, Pásztó, Dunakeszi, Bonyhád, Zalaszentgrót, Celldömölk, hogy pár várost említsek is.

Dobrev Klára
Mészáros D. Zsolt

Nem pusztán meggyőzzük a szavazóinkat arról, hogy vasárnap menjenek el szavazni, hanem abban is megerősítjük őket, hogy ő maguk is vegyék rá minél több ismerősüket, hogy szavazzanak.

Ön a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listájának a vezetője. Az európai parlamenti, vagy az önkormányzati választások felé viszi el a kampány? Hiszen a Fidesz láthatóan az EP-választásokra helyezi a hangsúlyt.

Én alapvetően az Orbán-rendszer bukásáról beszélek. Június 9-én önkormányzati és EP-választásokat tartunk, és ez egy cseppet sem zárja ki azt, hogy véleményt mondjunk az Orbán-rendszerről is. És az is kiderül, hogy egy lépéssel közelebb kerülünk-e az Orbán-rendszer bukásához, vagy távolodunk attól.

Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy el akarják foglalni Brüsszelt. Mennyire erősödhetnek meg a szélsőjobbos pártok?

Orbán Viktor már nagyon sok mindent mondott. Nemhogy elfoglalni nem tudja Brüsszelt, hanem amikor fontos kérdésekről szavaznak, akkor kiküldik a mosdóba, ahogy láttuk is. Azt látom, hogy mind a három nagyobb jobboldali párt gyakorlatilag ugyanazt mondja, brüsszeleznek, kettősmércéznek, gyengíteni akarják az európai egységet, a szuverenitás álságosan jól hangzó jelszavával utasítják el a teljesen jogos kritikákat.

csak ordibálásra marad lehetőség, ahogy azt Orbánnál látjuk

Szinte szóról szóra ugyanazt mondja Orbán Viktor a Fidesz, Toroczkai a Mi Hazánk vagy éppen Magyar Péter a Tisza Párt nevében, ugyanazt az Európát gyengítő politikát látom visszaköszönni.

A magyaroknak tudniuk kell, hogy ezzel a politikával mind a három párt a konzervatív pártcsaládba se fér be, mindannyian az európai szélsőjobbhoz tartozik, ahol a nemzeti érdekérvényesítés lehetetlen, helyette csak ordibálásra marad lehetőség, ahogy azt Orbánnál látjuk.

Június 9-én mi vagyunk az egyetlen baloldali, szociáldemokrata szövetség, akik erős Európáért küzdenek. Teszem ezt azért, hogy Európa közvetlenül tudjon a magyar állampolgároknak is segíteni, és én arra számítok, hogy az Európa-párti erők meg fognak erősödni.

A közelmúltban azt is mondta, hogy olyan polgármesterek kellenek a települések élére, akik a helyi érdekek képviselik. Ennek elvileg így kellene történnie, de miért tartotta fontosnak kiemelni?

Mert azt látom, hogy a fideszes polgármestereket két dologról lehet megismerni. Az egyik, hogy döntéseikben Orbán Viktor és a Fidesz kegyeit keresik, ahelyett, hogy a helyben élő emberekkel foglalkoznának.

A másik, hogy amikor be kell számolniuk, hogy mire büszkék, akkor stadionokról, és az Orbán-papa bányájából származó kövekkel letérkövezett főtérről beszélnek. Úgy tűnik, mintha a fideszesek az épületek, a vas és az acél polgármesterei lennének.

Ezzel szemben az ellenzéki, különösen a baloldali polgármesterek arra büszkék, mit tettek az ott élő emberekért. Hogy miben segítettek a nyugdíjasoknak gyógyszertámogatással, a fiataloknak bérlakásprogrammal, a lakhatás megoldásával. Csupa olyan dologgal, ami az emberek hétköznapi életéről szól.

A legutóbbi mérések alapján Magyar Péter pártja a legerősebb az ellenzéki oldalon. Önnek mi a véleménye Magyar Péterről és a Tisza Pártról?

Egyik nap ezt mutatják a mérések, másik nap azt, régen volt ekkora ingadozás a mérésekben. Június 9-ig már tényleg keveset kell aludni, és akkor választ kapunk minden fontos kérdésre. Az baloldali, szociáldemokrata, zöld politika, amit mi, mint a legnagyobb ellenzéki közösség képviselünk, nagyon stabilan és magabiztosan áll a választások előtt.

 • minden adat azt mutatja, hogy június 9. után ... az Európa-párti politika erősödik meg
 • Magyar Péter egy jobboldali politikus. Sőt, ha a jogállamiságról folyó vitát, vagy az orosz-ukrán háború kapcsán elfoglalt álláspontját nézzük, akkor az európai kérdésekben megfogalmazott politikája az európai színtéren inkább szélsőjobboldali politikának tűnik. Ugyanakkor minden adat azt mutatja, hogy június 9. után is nem ez, hanem az Európa-párti politika erősödik meg.

  Önök a közelmúltban komoly kritikával illették Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Hol tart ez az ügy?

  Bűncselekmények elkövetésével vádoljuk Most csalás és hivatali visszaélés gyanúja miatt jelenti fel Sulyok Tamást a DK May 24. 14:32 Sulyok Tamást, aki ügyvédként termőföldeket játszott át az osztrákoknak. Sőt, még alkotmánybíróként is kapcsolatban maradt ezekkel a körökkel. És tette ezt úgy, hogy a Fidesz és Orbán Viktor közben azt állította, hogy megvédik a magyar termőföldet.

  Éppen a napokban szólítottam fel Polt Pétert, hogy tegyen már valamit, ugyanis a büntetőeljárásról szóló törvény alapján három napja lett volna arra, hogy nyilatkozzon az ügyről.

  És lapít, mint nyuszi a fűben, de úgy gondolom, hogy a köztársasági elnök morálisan megbukott, Schmitt Pál és Novák Katalin után Sulyok a harmadik olyan elnök, aki nemcsak a nemzet egységét nem tudja megjeleníteni, hanem a tisztességes konzervatív választópolgárok számára is szégyen.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2024