Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Életmentő segítség a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Tudjuk, hogy nagyon sokan nagyon nehéz helyzetben vannak. Nekik szeretnénk segíteni a pályázatokhoz kapcsolódó gyakorlati tudnivalókkal.

Előző írásunkban a családoknak nyújtott legújabb támogatási forma volt a középpontban, ebben a cikkünkben pedig a kis- és középvállalatok által igénybe vehető állami támogatásokról szeretnénk bővebb tájékoztatást adni. Helyzetük jelenleg nagyon nehéz, hiszen folyamatosan meg kell felelniük a kihívásoknak és alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, számukra különösen fontos, hogy ki tudják használni a megnyíló új lehetőségeket.

A Vállalkozásközpont munkatársai folyamatosan figyelik a megjelenő pályázatokat, jól ismerik partnereik tevékenységeit, pénzügyeit, így könnyedén ki tudják választani az elérhető pályázatok közül azokat, amelyek megfelelőek lehetnek az adott partner számára. A további teendőkben is természetesen mindenben segítik az ügyfelet, az elkészítéstől a beadásig.

Kérdéseinkre Ágoston Mónika , a Vállalkozásközpont vezető könyvelője válaszolt.

Ágoston Mónika
Németh Zoltán

Mit jelent az pontosan, hogy „figyelitek a pályázatokat”? Hogyan zajlik nálatok a munka?

Mi szeretünk előre gondolkodni, a napi rutin része, hogy megnézzük, megjelent-e új pályázat, elolvassuk, áttekintjük kik vehetik igénybe az ügyfeleink közül. A Covid-19 járvány alatt ez kifejezetten fontos, mivel elég gyakran jönnek ki olyan új pályázatok, rendeletek, amelyek könnyíthetnek a vállalkozások terhein, ilyenek például a munkahelyteremtő, megőrző támogatások, az ágazati bértámogatások.

Kiemelten oda kell figyelni ilyenkor a partnerek sajátosságaira, hiszen nem minden cég vehet igénybe minden támogatást. Amelyik cég megfelel a pályázati kritériumoknak, kiértesítjük, és amennyiben érdekli a lehetőség, el tudjuk indítani a folyamatot, innentől már csak az adminisztrációs rész van hátra, előkészítjük az összes szükséges dokumentumot és kitöltjük a nyomtatványokat. Természetesen „külsős” vállalatoknak is szívesen segítünk, csak velük előbb személyesen kell találkoznunk, hogy pontosan megbeszélhessük, mivel foglalkoznak, milyen pénzügyi konstrukcióban gondolkodnak, és ez alapján mit tudunk a számukra ajánlani.

Kiemelted a munkahelymegőrző, teremtő támogatásokat. Ezekről mit érdemes tudni?

A járvány első hulláma alatt rengeteget foglalkoztunk az aktuális munkahelymegőrző támogatásokkal, akkor nekünk is bele kellett tanulnunk, mert hirtelen hozták meg a szabályokat, és nagyon gyorsan kellett átlátnunk az egészet, alkalmazkodnunk. Most már sokkal egyszerűbb a dolgunk, hiszen ismerjük a metódust, és sok helyen már össze van készítve az anyag is, így gyorsabban tudunk reagálni, ezáltal a cégek is hamarabb hozzájutnak a támogatáshoz. Több pályázat határidejét a veszélyhelyzet meghosszabbításával szintén kitolták, az ágazati bértámogatásra például március 10-ig lehet pályázni.

Ha jól tudom, ez a támogatás segít a korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

Igen, ezt a pályázatot a legutolsó adatok szerint százezer munkavállaló után igényelték eddig országos szinten, mi is többeknek segítettünk. Ez jó lehetőség a vendéglátó, szabadidős tevékenység szolgáltatást nyújtó munkaadók számára, mivel a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Bővült a jogosultak köre is, kiterjesztették a bértámogatást különféle szálláshely- és üdülési szolgáltatókra. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti. Az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást vállalniuk kell.

Milyen pályázatok érhetők el a kkv-szektor számára?

Két támogatást tudunk jelenleg ajánlani az ügyfeleinknek. Az egyiknek célja a kkv-k a termelékenységének, szervezeti működésének, emberi erőforrásainak, digitális felkészültségének a javítása. A másik a KFI, azaz a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységet végző vállalkozásokat kívánja támogatni.

Ezekre olyan gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéni cégek vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel, Magyarországon fiókteleppel rendelkező vállalatok fióktelepei pályázhatnak, amelyek kettős könyvvitelt vezetnek, rendelkeznek legalább 1 lezárt (beszámoló), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel és az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben 3 fő volt. Az üzleti évbe az előtársaságként való működés időszaka nem számít bele.

A második esetében ezen felül pályázhatnak költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, és egyéb, jogi személyiségű nonprofit szervezetek és olyan kizárólagos állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságok, amelyek a kapcsolódó jogszabály szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek.

Forrás: pixabay.com

Milyen tevékenységek támogathatók?

A termelékenység javítását segítő pályázat igényelhető technológiafejlesztésre - beleértve termelési és szolgáltatási, valamint infokommunikációs technológia fejlesztését-, technológiai kapacitások bővítésére, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, üzleti felhőszolgáltatás igénybevételére, projekt-előkészítésre. Ezen felül előre rögzített szolgáltatói listán szereplő szolgáltatóktól igénybe vett tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, a vállalat fejlődéséhez szükséges, illetve a munkavállalók magasabb szintű munkavégzését elősegítő képzésre, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is.

Az innovációs pályázat esetén többek között már meglévő vagy új kísérleti fejlesztésekre, alapkutatásra, ipari kutatásra, eszközbeszerzésre, előkészítési és projektmenedzsment tevékenységre, rezsiköltségre és ingatlan beruházásra lehet igénybe venni a támogatást. Persze ez esetben is több, bonyolultabb feltétel nehezíti a pályázó dolgát, a Vállalkozásközpontnál minden eshetőségre odafigyelünk, és minden nehézséget okozó tényezőre felhívjuk az ügyfél figyelmét.

Milyen összegű támogatásra számíthat a vállalkozás, ha nyer a pályázaton?

Az alkalmazkodást segítő pályázat esetében egy olyan visszatérítendő támogatáshoz jutnak a vállalatok, amely bizonyos eredményességi kritériumok teljesítése esetén részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatássá alakítható, az innovációs pályázat esetén pedig egy vissza nem térítendő támogatásról beszélünk. Önerőre mindkét esetben szükség van, az első esetben ez 30%, a másodikban pedig 100%.

A támogatás összege az innovációs pályázatnál magasabb, ott 50-1000 millió forint összegre lehet benyújtani a kérelmet, a másik esetben 10 és 629,3 millió forint közötti támogatás igényelhető.

Ez az összefoglaló csupán töredéke annak, amit ezekről a pályázatokról tudni kell, ha megnézünk egy hivatalos tájékoztatót, láthatjuk, hogy a pályázat fajtájától függően 60-80 oldalban taglalják a különféle feltételeket és tudnivalókat, legtöbbször bonyolult és a laikus számára nehezen értelmezhető formában. Szakembereink tökéletesen eligazodnak ebben a komplex rendszerben és megpróbálják a cégek számára megtalálni a legoptimálisabb megoldást.

Ha felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal az info@vk.hu emailcímen vagy a +36 70 640 2306 telefonszámon. További szolgáltatásainkról információt a http://vk.hu/konyveles oldalon talál.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra