Fidesz 10, DK-MSZP-Párbeszéd 5, Magyar Péter 3, LMP nulla

A Závecz Intézet legújabb mérésével meg lehet jósolni, hány helyet kapnak a magyar pártok az Európai Parlamentben.

A Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, a biztosan részt vevők és pártot is választók harmada. A DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18 százalék szavazna, míg a biztos listaválasztók körében ez a hármas szövetség 26 százalékot kapna - írja tegnap közzétett elemzésében a Závecz Research. Az intézet az európai parlamenti választásokra készített előrejelzést.

Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá. A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében 8, 7 és 5 százalékra számíthatnak ezek a pártok.

Forrás: Závecz Research

Ha ezeket az adatokat átszámítjuk mandátumra, a következő eredményt kapjuk:

 • Fidesz-KDNP 10 mandátum
 • DK-MSZP-Párbeszéd 5 mandátum
 • TISZA Párt (Magyar Péter) 3 mandátum
 • Mi Hazánk 1 mandátum
 • Momentum 1 mandátum
 • Kétfarkú Kutyapárt 1 mandátum
 • Az adatok alapján a Jobbik, az LMP, és egyéb lista nem szerez mandátumot.

  Persze, mindez egy közvélemény-kutatáson és számításokon alapul, de valószínű, hogy nem áll túl messze a júniusi eredménytől.

  Ez az eredmény Magyar Péter csapatán kívül mindenkinek visszaesés lenne. A mostani magyar EP-képviselők pártállása:

  Fidesz 13, DK 4, Momentum 2, MSZP 1, Jobbik 1.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet