Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezekre figyeljünk, ha mosógépet választunk

Néhány évtizeddel ezelőtt a mosógépek még olyan háztartási nagygépnek számítottak, amelyek hosszú-hosszú időn keresztül megbízható szolgálatot tettek számunkra, illetve a szüleink számára. Ma már ez nincs így. Mi az oka annak, hogy az űrtechnológia korában a mosógépek egyre korábban halnak?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyik budapesti szerviz munkatársa szerint nem a gyártási technológiával van gond, csupán arról van szó, hogy a gyártók alkalmazkodnak a megváltozott felhasználói igényekhez. Ma már sokkal nagyobb súllyal esik latba az energiatakarékosság kérdése, illetve a funkciók és programok listája. Régen csupán annyi elvárást támasztottunk a mosógépekkel szemben, hogy mossák tisztára a ruháinkat, ma már sokkal több szempontnak kell megfelelniük.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A felhasználói igények szédületes sebességgel változnak, ma már a 8-10 éves gépek kifejezetten elavultak lehetnek. Így valójában senkinek sem érdeke olyan gépeket gyártani és vásárolni, amelyek 20-30 évig működnek, hiszen ezeket is lecserélnénk 8-10 év múlva, a kimagasló anyagminőség pedig egyszerűen kárba veszne. Ezért a gyártók jellemzően tízéves időtartalma optimalizálják a gépeket.

A szakember szerint a neves gyártók termékei kivétel nélkül képesek kiszolgálni ezt az időszakot, kisebb-nagyobb meghibásodások azonban előfordulhatnak. Érdemes keresni a jó ár-érték aránnyal rendelkező gépeket, illetve érdemes szem előtt tartani a gyártói garancia és a szervizellátottság kérdését is. Némi szerencsével és odafigyeléssel bármely ismert gyártó készüléke képes hosszútávon meghibásodás nélkül működni.

Gyakran felvetődik a kérdés, milyen gépet válasszunk, illetve milyen szempontokat vegyünk figyelembe annak érdekében, hogy maradéktalanul elégedettek lehessünk a készülékkel. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a típus kérdése mellett. Alapvetően három típust különböztetünk meg; a hagyományos elöltöltős gépek mellett felültöltős és keskeny készülékek is rendelkezésünkre állnak. A szakember szerint minden típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így inkább arra kell figyelni, hogy az igényeinknek megfelelőt válasszuk.

edigital

A hagyományos kialakítással rendelkező elöltöltős gépek nagyobb helyet foglalnak és a használatuk során le kell hajolni, viszont takarékosan bánnak a villamos energiával és a mosószerrel is. A felültöltős gépek kevésbé hatékonyak, viszont kiváló szolgálatot tesznek, ha kifejezetten kis hellyel rendelkezünk. A keskeny elöltöltős változatok pedig egyesítik a két típus előnyeit, tulajdonképpen kompromisszumos megoldást kínálnak kis alapterület esetén.

Arra is érdemes figyelnünk, mekkora töltet mosására alkalmas gépet választunk. Természetesen erre vonatkozóan sincs egyértelmű szabály, hiszen a töltetet a család igényeihez érdemes igazítani. Amennyiben egyedül élünk, akár egy 4 kg töltettel rendelkező gép is kielégítheti az igényeinket, persze csak abban az esetben, ha nem kényszerülünk napi rendszerességgel vastag munkaruhákat mosni. Két fős háztartások számára egy 5-6 kilogrammos kapacitás lehet ideális, népesebb családok esetén viszont érdemes legalább 7 kilogrammos készüléket választani.

Az energiatakarékosság is fontos szempont. Ma már az „energiatakarékos mosógép” kifejezés kissé értelmét vesztette, hiszen a rosszabb hatásfokkal rendelkező készülékek is gazdaságosabbak, mint a korábbi változatok. Mindenesetre érdemes előnyben részesítenünk az A++ és A+++ energiaosztályba tartozó gépeket, amelyek az energiamegtakarítás hatékony módját képviselik.

Emellett figyeljünk a mosási és centrifugálási zajszintre, a rendelkezésre álló programokra és mosási funkciókra, a centrifuga maximális sebességére és a kijelző milyenségére is! Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, nem érhet bennünket meglepetés!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés