Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Fekete-Győr András: Október 13. óta hiszek abban, hogy 2022-ben rendszert tudunk váltani

A Momentum elnöke a szombathelyi helyzetről is beszélt interjúnkban.

Amikor legutóbb, idén februárban beszélgettünk itt Fekete-Győr András: Látom, hogy Szombathelyen legyőzik a Fideszt ősszel 2019. February 20. 07:32 , Szombathelyen, azt mondta, nagyon úgy érzi, hogy Nemény András lesz a polgármester a választások után. Ez bejött, de hogyan értékeli a szombathelyi választási eredményeket és a helyi momentumosok teljesítményét?

Nem volt nehéz megjósolni Nemény András győzelmét, annyira neki állt a zászló Szombathelyen. Egyik szemem sírt, másik nevetett. Sírt, mert a momentumosoknak nem sikerült idén bejutni a közgyűlésbe, és nevetett, mert egy hozzám emberileg is közel álló politikus lett Szombathely polgármestere.

Tavaly ősszel készítettünk egy közös interjút „Hogy ne azt kelljen majd válaszolnom, hogy otthon ültem” - Kávéházi beszélgetés a szombathelyi Momentummal 2018. November 15. 18:12 a szombathelyi momentumos vezetőkkel, majd a választások után ezt megismételtük "Tudtuk, hogy mocsárban fogunk majd taposni" - Mi történt egy év alatt a szombathelyi Momentummal? 2019. November 20. 19:41 . Ott is szóba került, hogy az európai parlamenti választásokon az ellenzéki pártok közül Szombathelyen a második helyen végzett a Momentum, tíz százalék feletti eredménnyel. Ennek fényében azért csak bent kellene lennie egy-két momentumosnak a városi közgyűlésben.

A támogatottságunk is ezt indokolná, de a szombathelyi momentumos fiúk és lányok olyan emberek, akiknek fontosabb volt az ellenzék győzelme, mint a saját helyeik bebiztosítása. Amikor leültek tárgyalni az ellenzéki szereplőkkel, akkor nem erősködtek a befutó körzetekért. Alárendelték magukat a közös célért, csapatban gondolkodtak.

Fekete-Győr András
Kovács Dávid

Mi hosszú távra tervezünk, nem sietünk sehová. Abban sietünk csak, hogy rendszerváltás lehessen Magyarországon 2022-ben. Igaz, hogy most Szombathelyen nincs képviselője a Momentumnak, de Budapesten van három polgármestere s számtalan képviselője, az egyik legerősebb párt vagyunk a fővárosban.

A legtöbb megyei jogú városban és sok nagyobb városban is képviseltetjük magunkat, valamint az összes megyei közgyűlésben.

Mi a véleménye arról, hogy a Momentum szombathelyi elnöke egy LMP-s országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartozó lapnál dolgozik, mint újságíró?

Hogy az egy inkább LMP-s vagy inkább ellenzéki újság-e, azt nem tudom megmondani, én örülök neki, ha egy társam a tájékoztató szektorban dolgozik, és tapasztalatokat szerez az újságírásban. Ha nem propagandáról van szó, akkor azt gondolom, jó helyen van.

Az ellenzéknek szép eredményeket hozó önkormányzati választás után mi a Momentum következő feladata?

2020 egy választás nélküli év lesz, az építkezés éve. Minden eddiginél több időnk lesz a helyi közösségeink tovább építésére. Az eddigi közösségépítő munkánknak meglett az eredménye: az EP-választáson minden megyében öt százalék felett teljesített a Momentum, az önkormányzati választásokon pedig a megyei listákon átlagban tíz százalékot kaptunk.

Nagyon gyorsan növekszik a Momentum vidéken, a nagyvárosokon kívüli világban. A jövő évben az lesz a feladat, hogy a kistelepülések világa köré épített narancssárga falon áttörjünk. Ez már néhány helyen sikerült, vannak például olyan Hajdú-Bihar megyei települések, mint Vámospércs vagy Furta, ahol indultak momentumos polgármester-jelöltek, és ezeken a helyeken a megyei listán 20-25 százalékot kaptunk.

Kovács Dávid

Ez azt jelenti, hogy a puszta jelenlétünk eredményeként is, munkával is minden negyedik választó be tud állni a Momentum mögé. Most több évünk lesz arra, hogy még több helyen megjelenjünk, és elvigyük a változás hírét.

A közösségszervezés a legfontosabb, amivel ellensúlyozni tudjuk a propagandát. Nekünk soha nem lesz saját tévénk, ha kormányon is leszünk, az állami tévé nem minket fog szolgálni. Ellenben van nekünk a lábunk, a kezünk, a szívünk és a szánk, ezekkel dolgozunk, és működik. Minden héten több tucat ember lép be a Momentumba, folyamatosan növekszik a szervezet.

A másik prioritásunk pedig a kormányzóképesség kialakítása lesz. Ennek egyik lába a holdudvarépítés. Nagyon sok ember keres meg minket, szakemberek szakmai tapasztalatokkal, őket közösségbe kell szervezni.

Most mire számítanak reálisan, ha 2022-re gondolnak?

Én október 13-a óta tudok abban hinni, hogy rendszert fogunk tudni váltani. Azt, hogy milyen formációval, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, azt még nem tudom, és egyelőre nem is kell tudnom. Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Ha ez megtörténik, az Orbán-rendszernek vége.

Nem szabad elrontani az önkormányzást. Ez egy egy próbaüzem, egy tesztidőszak lesz, hogyan tudunk együttműködni. Vannak anti-Orbán szavazók, akiknek minden jó, csak ne Orbán legyen, és vannak olyan szavazók, akik viszont azt várják, hogy legyen kormányzóképes alternatíva. Azt is lássák, hogy mi lesz utána.

A feladatunk az, hogy megteremtsük azt a világképet, azt a politikai kultúrát, amiben láthatják azt az országot, amiben húsz-harminc év múlva élni fognak. Ez a mi feladatunk a következő két évben, és akárhogyan is nézem, egy új századba lépett Magyarország. Rengeteg változáson megy át a világ és benne Magyarország, sok munkahely fog megszűnni, újak fognak létrejönni, változik a klíma, és hozzá kapcsolódóan fokozódhat a népvándorlás. Egyszerre kell választ adni globális, európai és nemzeti kérdésekre.

Kovács Dávid

Ez sokkal komplexebb politikát követel meg. A Momentum célja az, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen. Ehhez olyan politikusokra van elsősorban szükség, akik ennek az új korszaknak a bennszülöttei, akik szabadságszeretőek, nyitottak a világra, és környezettudatosak.

Ez viszont nem csak rendszerváltás, hanem az egész világkép változása.

Így van. Bezárkózó, keleti típusú ország, vagy a világra nyitott, Európával együttműködő, polgári demokrácia leszünk. Ez a kérdés, ez lesz 2022 tétje. Kell egy nagy ugrás. Amit a dualizmus korában meg tudott csinálni a magyar társadalom, amikor az európai elit, a nyugat-európai országok közelébe sikerült kerülni.

Hol vagyunk most ettől? Még régiós szinten is lemaradunk annak ellenére, hogy növekszik a gazdaságunk.

A külföldre vándorolt magyarok korszerű tudásában és vállalkozószellemében látok hatalmas lehetőséget, és ezért is hozzuk létre a szervezeteinket Londontól Amszterdamon át Berlinig. Szeretnénk, ha minél többen hazajönnének majd egy új Magyarországra, és együtt kezdenénk bele egy új építkezésbe.

Ehhez azért szövetségesek is kellenek, éppúgy, mint az önkormányzati választásokon. De ha új világképről beszélünk, várható, hogy lesznek repedések az ellenzékben.

Már most is vannak konfliktusok, de nekem nincsenek ellenemre, mert vitákon keresztül csiszolódik össze egy közösség, egy szövetség. Anélkül nem megy. Ha nem tudjuk megoldani a konfliktusainkat, akkor nem leszünk képesek és érdemesek arra, hogy vezessük Magyarországot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra