Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gulyás Gergely nem tagadta, hogy Magyarország megvette az izraeli kémszoftvert

Több médium is biztos forrásokra hivatkozva állítja, hogy a kormány megvásárolta a Pegasust, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.

Nemcsak a magyar, hanem a külföldi sajtó is a Pegasus-ügytől hangos Gyakorlatilag hallgatásba burkolódzik a kormány és médiája a megfigyelési botrány kapcsán July 19. 09:20 vasárnap óta, ugyanis a Direkt36 oknyomozó portál szerint évek óta magyar újságírók és kormánykritikus emberek ellen használják az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Az óriási lehallgatási botránnyal kapcsolatban egyelőre nem mondott sok konkrétumot a kormány. Reagált már például Pintér Sándor, Kovács Zoltán és Varga Judit is, utóbbi szerint „egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van”.

De az egész világot foglalkoztató kérdésre, hogy a magyar kormány megvette-e a kémszoftvert, egyikük sem válaszolt érdemlegesen. Most az RTL Klubnak hála Gulyás Gergely is beállhat ebbe a sorba, ugyanis neki is feltették a nagy kérdést, a miniszterelnökséget vezető miniszer pedig megpróbálta elviccelni a helyzetet.

„Én semmilyen szoftvert nem vásároltam” – válaszolta, miközben mosolyra állt a szája. Majd azzal folytatta, hogy az ilyen vásárlásoknak a nyilvánossága is kérdéses. Azt tudják csak mondani, hogy magának a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, melyek évtizedek óta rögzítve vannak, ezeket kell betartani.

A konkrét szoftverről nem beszélt, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a híreket, csak megismételte azt, amit Pintér és Varga is elmondott: minden szabályt betartottak a titkos adatgyűjtéseknél.

Majd amikor a riporter megismételte a kérdést, azt válaszolta, „az, hogy ki milyen eszközt használ a lehallgatásra, ez nem nyilvános információ, és talán nem is kormánydöntés, hanem alacsonyabb szintű döntés születik róla. Ez egy technikai kérdés. Nincs jelentősége annak, hogy mi a technikai eszköz, minden államnak van alkotmányvédelmi tevékenysége, minden államnak van hírszerző tevékenysége.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra