Határőröket küld az EU a keleti tagállamokba

Magyarországra nem.

Az Ukrajnával szomszédos uniós tagállamok jelentős segítséget kapnak az EU határvédelmi ügynökségétől - írja a hvg.hu. Múlt héten mintegy 150 tisztet, valamint 45 járőrautót és egyéb felszerelést már küldött a Frontex Románia moldovai és ukrajnai határára és kiegészítő erőket vezényeltek Lengyelországba is.

A Fontex, az EU határvédelmi ügynöksége bő egy évvel ezelőtt kivonult Magyarországról Kivonulnak az EU-s határőrök Magyarországról 2021. January 28. 10:28 . A távozást azzal indokolták, hogy a magyar hatóságok nem tesznek eleget az Európai Bíróság ítéletének.

Az EU bírósága tavalyelőtt év végén megállapította, hogy szembe megy az uniós joggal, hogy a magyar határőrök minden vizsgálat nélkül visszafordítják Szerbiába a déli határ felől érkező menekülteket, lényegében kitoloncolják őket, anélkül, hogy helyzetüket megvizsgálnák.

Még az inváziót megelőzően a Terra 2022 Közös Művelet keretében 12 EU-tagállamban, 62 határátkelőhelyen összesen 450 tiszt bevonásával kezdte meg a nemzeti hatóságok határigazgatásának támogatását a Frontex. Az állandó hadtest tisztjei elsősorban a határőrizetre, a határellenőrzésre és a hamis okmányok felderítésében való segítségnyújtásra összpontosítanak.

Ezenkívül támogatják a fogadó országokat az embercsempész-hálózatokról és a migrációs jelenségekről szóló információgyűjtésben, valamint a kiszolgáltatott csoportok azonosításában. Az ügynökség járőrautókat és hőérzékelő járműveket is bevet majd munkájuk támogatására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek