Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koncz Zsuzsa hetven éves

Mennyi?!

Hördült fel egyszerre a szerkesztőség női és férfi szekciója.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koncz Zsuzsa több mint öt évtizede, hogy a Magyar Televízió Ki Mit Tud vetélkedőjén egy duó tagjaként tűnt fel, de országos ismertséget első kislemeze a Rohan az idő hozta neki. 1967-ben az Ezek a fiatalok című filmben elhangzott, Szőke Anni balladája , Mr. Alkohol , és Ez az a ház című dalai generációja életérzését közvetítették.

Minden kezdetén, a Ki mit tud? idején
konczzsuzsa.hu
Beszállsz, hogy duplázhassunk? Még 20 évet a független tájékoztatásnak!
Támogatom

Az 1968-as Táncdalfesztivál, majd a Volt egyszer egy lány és a Szerelem című nagylemezei azután közönség igazi kedvencévé tették, de az 1973-ban készült „áthallásos” szövegeket tartalmazó Jelbeszéd című lemezét a szocialista kultúrpolitika kitiltotta Magyar Rádióból, Koncz Zsuzsa verslemezeivel tért vissza és lépésről lépésre alakította ki a hazához kötődő, sajátosan magyar gondolkodásmódot és temperamentumot felmutató pályaképét.

Ha Koncz Zsuzsával jártatnék - énekelte Cseh Tamás, s gondolta vele sok magyar férfi...
konczzsuzsa.hu

Énekelt a Metróval az Illéssel és az Omegával. Dalainak szövegét főleg Bródy János írta, de a Fonográf együttes megszűnése után Bornai Tiborral (KFT) Bódi Lászlóval (Cipő) és Závodi Gáborral is dolgozott.

konczzsuzsa.hu

A még mindig aktív előadóművész számára saját bevallása szerint, a koncertek jelentik az igazi örömöt és a teljes kibontakozás lehetőségét. Koncz Zsuzsa kivételes előadói képessége révén az intim hangulatú esteken és a sportcsarnokok sokezres nézőserege előtt is otthonosan mozog.

Koncz Zsuzsa szinte minden évben koncertkörútra indul ma is. Itt épp Szombathelyen énekel
Garai Antal Atom

A Liszt-, és Kossuth-díjas díjas, énekesnő teljesítményeit világszerte ismerik Többször megjárta Amerikát. Németországban öt lemeze jelent meg. 2001-ben pedig megkapta a Francia Becsületrendet.

Hihetetlenül hangzik de március 7-én betölti a hetedik X-et. Isten éltesse! Ünnepeljük egy régi felvétellel, és az egyik legszebb róla készült fotóval, a Szerelem című lemezének borítóképével.

Egy kis szubjektív imádat

Aki eddig sohasem 70-kedett

Koncz Zsuzsa, a 20. század magyar könnyűzenei életének Kovács Katival és Zalatnay Saroltával (Cinivel) együtt meghatározó női énekese idén március 7-től elkezdett 70-kedni, bár ez sohasem állt közel hozzá.

Cinivel és néhány mai „csinált” sztárral ellentétben, Kovács Katihoz hasonlóan pályafutása során nem a kisebb-nagyobb botrányok, bulvárlapok címoldalán szereplés tette még ismertebbé. Ő „csak” csodálatos hangjával, megnyerő, szerény modorával, kiváló fellépésével lopta be magát a közönség, a zenehallgatók szívébe, úgy, hogy rendre megtöltötte a nagytermeket, arénákat, szabadtéri színpadokat, bármerre is lépett fel.

Mi az, hogy megtöltötte? Megtölti ma is! Ahhoz az 1960-as, 1970-es évek ma már retróként emlegetett beat-pop-rock generációjához tartozott, amelyik produkciójára a mai fiatalság is vevő (lásd például az Omega, az Illés, vagy éppen Demjén Ferenc (Rózsi) fellépéseit). Hosszú lenne felsorolni, kikkel lépett fel együtt a magyar könnyűzenei élet palettáján, hány és hány szerzőnek énekelte szerzeményét – még leírni is borzasztó – több mint 50 éves pályafutása során.

De neve leginkább az Illés együtteshez, Szörényihez, Bródyhoz kötődik, az ő politikai töltetű, virágnyelven megírt, a múlt rendszeren rést vágni kívánó dalaikat énekelte. Konkrétan is, hiszen egyik ilyen sikerdalának éppen az a címe, hogy: „Ha én rózsa volnék”. Persze ő sem tudta kivonni magát az „új világ” sárdobálásából, s róla is jelentek meg lejárató, elítélő nyilatkozatok, éppen azoktól, akiktől a legkevésbé várhatta volna, akikkel a legtöbbet szerepelt együtt, szép sikereit aratta.

Sok időben, sok Koncz Zsuzsa koncert látogatója voltam, mondhatni a Művelődési és Sportházban nem volt részvételem nélkül fellépése, s azok nélkül sem, akik azt akár két egymás utáni előadáson is színültig megtöltötték, amikor Koncz Zsuzsa jött. Egy-egy népszerű dala után bizony még sajnálni is lehetett, annyiszor kellett ismételnie. S persze alkalomadtán nemcsak hosszan tartó tapsra késztette, de meg is énekeltette a nagyérdeműt. Rá hízelgés nélkül lehet mondani, hogy nem fog rajta az idő, sem kinézetében, sem pedig a teljesítményében.

A 70 éves Koncz Zsuzsa igazi sztáréletet élt, él, és reméljük még sokáig élni is fog, híveinek örömére és szórakoztatására.

Lendvai Emil

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés