Hogyan változtatják meg az agresszív kommentek a gondolkodásunkat? Nagyon

Megdöbbentő és zavarba ejtő eredményekkel álltak elő kutatók a minap. Az online felületeken megjelenő cikkekhez írt, nyilvános olvasói hozzászólások esetében nem azok tartalma befolyásolta elsősorban az olvasók véleményét az általuk vélelmezett valóságról és igazságról, hanem azok hangvétele.

A tanulmány múlt hónapban a The Journal of Computer-Mediated Communicationban jelent meg. A kutatók 1183 alanyt vettek górcső alá. Vizsgálataik eredménye az volt, hogy a durva hozzászólások képesek megváltoztatni egy cikk olvasóinak értelmezését az adott cikkről. A sértegető kommentek nem egyszerűen egy határozottabb vélemény irányába tolták az olvasókat, hanem mélyebb változásokat okoztak a történet interpretációjával kapcsolatban.

A tudósok két csoportot alakítottak ki. Mindkettőnek egy új technológiáról szóló cikket kellett elolvasni a kommentekkel együtt. Az egyik csoport tagjai a cikk alatt csak udvarias hangvételű hozzászólásokat olvashattak. Attól függetlenül, hogy egyetértettek vagy nem az új technológiával, a kommentek elolvasása után is változatlan maradt a véleményük.

Ezzel szemben azok, akiknek durva hozzászólásokat kellett végigolvasni – melyek tartalma egyébként ugyanaz volt, egyszerűen csak megtűzdelték némi agresszivitással, olyan szavakkal, mint hülye, idióta, stb. -, sokkal negatívabbá vált a véleménye a tudományos eredményről. Elmondhatjuk ez alapján, hogy a hozzászólóknak az a lehetősége, hogy anonim módon, felelőtlenül és persze durva, becsmérlő szavakkal megtámadjanak egy cikket, megváltoztatja, torzítja azt, hogy mit gondolnak a cikkolvasók tényszerűnek, valóságosnak és igazságosnak a témával kapcsolatban.

A tudósok azt a következtetést vonták le az eredmények alapján, hogy az online média teremtett egy új, nyilvános fórumot, ahol hiányoznak a hagyományos szociális normák és nem működik az önszabályozás, miközben ez a média egyre nagyobb mértékben formálja ismereteinket, valamint azt is, hogy mit gondolunk a tudásunkról. A kutatók ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy legyenek óvatosak a durva megfogalmazású hozzászólások olvasásakor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód