Marad a belépő és a templomkert sem lesz mindig nyitva, de cikkünk nyomán az egyházmegye teljesíti a jákiak néhány kérését

A jáki templom felújításáról szóló cikkünk után sok olvasói levelet kaptunk, így újabb kérdések merültek fel, melyekre válaszolt a Szombathelyi Egyházmegye.

Nagy visszhangja volt napokban megjelent A jákiak egy része úgy érzi, elvették tőlük a templomukat A jákiak egy része úgy érzi, elvették tőlük a templomukat April 15. 16:31 című cikkünknek. Mint írtuk, az ünnepélyes átadóra nem minden eleme készült el a beruházásnak, amelyet kétmilliárd forinttal támogatott a kormány. A projekt csúszása, a templomkert lezárása miatt is keresték meg lapunkat a helyiek. Zavarja őket, hogy nem mehetnek be szabadon a templomkertbe. A miértekről akkor Sarkadi Márton projektvezető és a helyi plébános beszélt.

Ahogy az elején írtuk, akkori cikkünkhöz sok hozzászólás érkezett és olvasói leveleket is kaptunk.

Miért kell egyáltalán belépőjegyet venni?

Volt olyan olvasónk, aki előző írásunk után felvetette, tudja, hogy korábban is így volt, de nem érti, miért kell belépőjegyet venni Isten házába, ami nem magáncélra készült, és állami forrásból, az adófizetők pénzéből újult meg. Azt írta, a szombathelyi székesegyház is ingyenesen látogatható szinte egész nap. Ha féltik az épületet a rongálóktól, ez kamerarendszerrel, riasztóval Jákon is megoldható lenne.

„Jákon élünk, a templom szomszédságában. Még a felújítás előtt, esténként jókat sétáltunk a templomkertben...

Egy helyi hölgy azt írta, az előző plébánosnak szívügye volt a templom, bárkinek szívesen megmutatta, sokkal közvetlenebb volt a viszonya a falubeliekkel, mint a mostani plébánosnak. „Jákon élünk, a templom szomszédságában. Még a felújítás előtt, esténként jókat sétáltunk a templomkertben, mindig csodálva néztem a híres műemlékünket, az oroszlánokat, melyek gyerekkoromat juttatják eszembe, amikor édesapám a nyakába ültetett.” Ez a lehetőség most megszűnt, ami neki fáj, bár valóban szép lett a templom és a környezete, szép munkát végeztek a szakemberek.

A jáki templom egyik oroszlánja. 2017-es fotó
kozterkep.hu/Hőgye Lajos Tibor

Ám szerinte a kerítésen kívüli részeknél akadnak problémák. A járda, amin fel lehet gyalogolni a dombon, - jelenleg ez az egy lehetőség van erre - nagyon rossz állapotban van, nem takarítják.

A templomdombra vezető járdával nagyon elégedetlenek. Veszélyesnek tartják

Erről írt egy másik helyi lakos is: „ez a járda, ha jól tudom, az egyházközség kezelésében van, össze-vissza álló beton lapokból, lánccal kialakított korláttal, ami semmire sem jó, egy-két csőtartó kitörve. Itt közlekednek a falu főterétől az iskolához, templomhoz, ezen a részen lévő házakhoz a gyalogosok. Köztük sok az idős, nehezen gyalogló. Ha az egyik irányból megy egy iskolás csoport és a másik irányból is érkezik valaki, el sem férnek egymás mellett. Ezt is rendezni kellett volna, ha már a két másik utat lezárták.”

A múzeumokba is van belépő...

Van persze, aki más véleményen van. Sándor például azt írta nekünk, a múzeumok is állami forrásból, az adófizetők pénzéből újulnak meg, mégsem háborog senki a belépőjegy miatt. A szombathelyi Savaria Múzeum kertjét is lezárják esténként. Szerinte sokan nem értik meg, mekkora jelentőségű kincsről, történelmi örökségről van szó, amit óvni, védeni kell.

Nyugat.hu

Így látja a Szombathelyi Egyházmegye

Az olvasói levelek alapján felmerült kérdéseinket elküldtük a Szombathelyi Egyházmegyének. Válaszukban az következőket írták:

 • A templomkert és a templom látogatási idején egyelőre nem változtatnak. Ez azt is jelenti, hogy csak a kialakított nyitva tartási időben lehet bemenni a kertbe és a templomba. A jákiak számára ebben az időszakban is díjtalan a belépés a kertbe, a templomba is.
 • A turistáknak marad a belépőjegy, hiszen az épület fenntartásához a belépőjegyből származó bevételek is hozzájárulnak.
 • A járdát rendbe teszik. Azt írták, az egyházmegye a tervezést már elindította, a kivitelezési munkák ennek lezárása után, hamarosan indulhatnak. Az egyházmegye ezt saját anyagi forrásaiból fedezi, a beruházás értéke több tízmillió forint.
 • Hozzátették, a jáki templommal kapcsolatos aktuális információkról Ják község honlapján és a kapcsolódó Facebook-oldalon kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.
 • Válaszukban kiemelték, a mostani időszak a jáki templom és környezetének felújítását követő újranyitási időszak. "Kialakítottunk egy rendszert, amelyben működtetjük a létesítményt. Mi is igyekszünk az információkat, véleményeket, tapasztalatokat begyűjteni, amelyeket felhasználva a jövőben tudunk változtatni dolgokon. A nyitva tartási idő elsősorban annak a kérdése, hogyan tudjuk megoldani a felügyeletet a kertben, a templomban, ki zárja a létesítményeket a késő esti órákban. A kamerás rendszert mi is több templomunknál alkalmazzuk, itt most ez még nem került kiépítésre."

  A nyitást mutatja az is, hogy míg a korábbi információk arról szóltak, hogy az április 21-i ünnepi szentmisén, amelyen megáldják a templomot és újratemetik Jáki Nagy Márton földi maradványait, csak meghívóval lehet megjelenni, kedden A jáki templom felújítása nevű Facebook-oldalon azt írták: az ünnepen meghívó nélkül is részt lehet venni, és a szentmise a templomkertben kihangosítva is követhető lesz. Az is kiderült, hogy a misét élőben közvetítik a Szombathelyi Egyházmegye Youtube-csatornáján.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet