Jordán Tamás örökös tag, Major Erik az évad színésze, Jámbor Nándor közönségdíjas lett

Két év kihagyás után ismét átadták a Holdbeli Csónakos-díjakat a szombathelyi színházban.

Könnyekkel és nevetéssel teli díjátadó gáláról távoztunk vasárnap este, és bár Szabó Tibor színházigazgató nagy szomorúságára nem volt teltház, de abban biztos lehet, hogy aki ott volt, csordultig telt szívvel ment haza. Köszönhetően többek között olyan pillanatoknak, mint Jámbor Nándor szinte búcsúzó szavai.

Horváth Nóra, az est házigazdája elmondta, a közönségszavazáson 1848 szavazat érkezett, ennek negyedét kapta Nándi, így ő vehette át az első díját. Ebben a színházban már nem először, de úgy tűnik, utoljára. Távozik a színháztól, jövőre a fővárosban próbál szerencsét, de néhány előadásban természetesen még a következő évadban is találkozhatunk vele. Bár a díj átvételekor nem kell beszédet mondani a színészeknek, Nándi úgy döntött, hogy a könnyei leküzdése után itt hagyna valamit mégis. Egy verset József Attilától. Talán eltűnök hirtelen...

Holdbeli csónakos díjátadó gála
Még több képért kattints!
lutorkatalin

A vers lezárás. Számvetés. És bár egy egész élet munkájáról, a fiatal színész sok szépet köszönhet a Weöres Sándor Színháznak. Emlékszem, kezdő újságíróként voltam ott a vizsgaelőadásukon a kaposvári egyetemistáknak. Reméltem már akkor is, hogy sokszor láthatom őket színpadon, és bár sokuk elhagyta a várost az elmúlt években, a katartikus színházi élmények listázása közben mindig elő fog bukkanni a nevük.

A legjobb háttérdolgozó díját Horváth Viktória kellékes kapta, aki az elmúlt évadban a Candide és a Pornó előadások közös estjein mutatta meg, hogy egy ember igenis lehet egyszerre két helyen. A munkatársaktól kapott büszke, elnyújtott taps is azt jelezte: hálásak a precíz munkáért.

Holdbeli csónakos díjátadó gála
lutorkatalin

A meghatódástól kicsorduló könnyeket szerencsére ügyesen navigálta az est programja: a díjátadások között rövid jeleneteket, valamint az Isis Big Band kíséretében ikonikus dalokat hallhattunk. A társulat néhány tagja a Pál utcai fiúk sok ezredik előadásának képét vetítette előre: milyen az, ha egy előadás egyszerűen levehetetlen a műsorról. Sorra jelent meg tolószékben, meg kampósbottal Balogh János, Orosz Róbert, Szabó Róbert Endre, de nem voltak restek bevonni a háttérdolgozókat sem, így többek közt Vaspöri Ottó gondnokot is a színpadon láthattuk.

Holdbeli csónakos díjátadó gála
lutorkatalin

Az évad legjobb színésze, a Candide-ban és a Szólít a szörny című előadásban is kiemelkedőt alakító Major Erik lett. Ez utóbbi különlegessége, hogy a történet egy igazán törékenynek tűnő báb köré épül – egy beteg édesanya metaforája. A sokszor szürreálisnak és valóságtól távolinak tűnő történet igazából kapaszkodót nyújthat, csak el kell jönni hozzá az Akacs Mihály utcába, hogy meg tudjuk fogni. És mint tudjuk, nincs élet színház nélkül, és reméljük, a színház sem lesz soha Erik nélkül – ahogy a méltatásban is hangzott.

Holdbeli csónakos díjátadó gála
lutorkatalin

A színház a mostani alkalomra egy új díjat is létrehozott. És nemcsak, hogy soha nem kapta még meg senki ezt a címet, de ki is kaphatná meg még. Hiszen színházalapításért, színházigazgatásért, színészi munkáért, csak egy szombathelyi van, akit ismerünk, hogy mindháromban kiemelkedőt alkotott, így megérdemli: Jordán Tamás. A Weöres Sándor Színház társulatának első örökös tagja. A volt színházigazgató szintén szavalattal köszönte meg, Kosztolányi Dezső Hajnali részegségével. És bár ő mondta ki, de mi éreztük: hogy valami „nagy” vendégei voltunk.

Holdbeli csónakos díjátadó gála
Még több képért kattints!
lutorkatalin
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra