Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lehet, hogy három dunántúli városban többen vannak karanténban, mint amennyit az egész országra hivatalosan közöltek?

Hiába próbáltuk feloldani az ellentmondást, az Operatív Törzs nem válaszolt kérdéseinkre.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfő délután tartott online fogadóórát Nemény András: A szombathelyi házi- és fogorosok egyelőre maradnak rendelőikben és a rendelési idő sem változik March 30. 18:47 Nemény András, Szombathely polgármestere, ahol többek között azt is elmondta, hogy Szombathelyen 52 fő van házi karanténban. Ezt kedden kérdésünkre meg is erősítette, és hozzátette, a kormányhivataltól kapta az információt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A házi karantén egyébként a hatóság rendeli el, ilyenkor ragasztják az ajtóra Ezek a házi karantén szabályai March 19. 19:17 azt a bizonyos matricát, ami felhívja a figyelmet az esetleges fertőzésveszélyre. Tehát nem azokról van szó, akik önként vállalják, hogy otthon maradnak, őket nem tartják nyilván.

Ezt a matricát ragasztják a házi karanténban lévők ajtajára
ORFK

A szombathelyi polgármester kijelentése után szemünkbe ötlött az Operatív Törzs hivatalos tájékoztatási oldalán lévő adat. Ami szerint március 31-én 61 fő volt karanténban az országban.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Nem tűnt valószínűnek, hogy Szombathelyen van a karanténban lévő 90 százaléka, így körülnéztünk a szomszédos városokban.

Március 31-én, kedden reggel jelent meg egy interjú a vehir.hu oldalon Porga Gyulával, Veszprém fideszes polgármesterével. Porga az interjúban azt mondta: "Hatósági karantént félszáz háztartásban rendeltek el..."

Március 30-án, azaz hétfőn jelent meg a zaol.hu-n Balaicz Zoltánnak, Zalaegerszeg polgármesterének közleménye, amiben többek között ezt írta: "A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 23 fő."

Felmerül a kérdés, hogy

ha Szombathelyen (61 fő), Veszprémben (mintegy 50 fő) és Zalaegerszegen (23 fő), azaz összesen mintegy 134 fő van hatóságilag elrendelt karanténban, akkor mit jelent az Operatív Törzs által közölt adat, miszerint 61-en vannak karanténban az országban?

Ráadásul március 31-én, azaz kedden ötszáz magyar érkezett haza Ötszáz magyar érkezett haza a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből March 31. 07:38 a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből, akiket két hétre házi karanténba helyeztek. Viszont ők sem jelentek meg az Operatív Törzs hivatalos adatai között. Az alábbi adatokat április 1-jén közölték:

Forrás: koronavirus.gov.hu

Jól látható, hogy szerdán, egy nappal az ötszáz hazaérkezett magyar karanténba helyezése után is csak 61 főt mutat a hivatalos adat.

Kedden reggel el is küldtük kérdéseinket az Operatív Törzsnek. Ezeket kérdeztük (akkor még nem találtuk meg a zalaegerszegi polgármester nyilatkozatát):

 • Az Önök által a karanténban lévőkről közölt adat milyen karanténra vonatkozik? Az Önök tájékoztató oldala szerint Magyarországon nincs elrendelt karantén , vagyis csak a hatósági házi karanténok léteznek, és csak két dunántúli városban jóval többen vannak házi karanténban, mint az Önök által közölt 61 fő.
 • Mi a véleményük erről az ellentmondásról?
 • Választ azóta sem kaptunk, így marad a kérdés:

  Hogyan lehet, hogy három dunántúli városban többen vannak karanténban, mint amennyit az egész országra hivatalosan közöltek?

  Frissítés

  Több olvasónk jelezte, hogy a koronavírus.gov.hu oldalon a kórházi karanténok számát közlik. Ezt viszont nem egyértelműsítik, csak karantént írnak.

  De a kórházi karanténok adatai is kérdéseket vetnek fel, például Szombathelyen már a múlt hét elején 16-an voltak elkülönítve a kórházban.

  Cikkünkben az a mondat, hogy Magyarországon nincs elrendelt karantén, szintén erről az oldalról származik . Ez azt jelenti, hogy nincs elkerített terület, épület, település, mint több más országban, nálunk csak hatósági házi karantén van és a kórházak elkülönítője.

  Állításokat nem, kérdéseket tettünk fel, ezekre szerda estig sem kaptunk választ.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés