Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lecsapott a Nébih egy Vas megyei tejüzemre

Több jogsértésre derült fény a Kemenes-Food Kft. tejtermékeket előállító Vas megyei üzemében, ahol december elején vizsgálódtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei – tájékoztatta a hivatal kedden az MTI-t.

A szakemberek jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint többféle lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagot is találtak az üzemben, és egy tétel késztermék fogyaszthatósági ideje is lejárt.

Az érintett tételek mennyisége több mint 700 kilogramm volt, amelyeket a Nébih azonnali hatállyal kivont a forgalomból, illetve forgalomba hozatalukat megtiltotta és elrendelte zár alá vételüket. Az állati eredetű élelmiszerek esetében a hatóság a megsemmisítést is előírta.

A szakemberek öt termékből (tej, tejföl, vajkrém, kétféle ömlesztett sajt) mintát is vettek, melyek mindegyikénél jogsértést állapítottak meg. A tejnél idegen víz, a tejfölnél és kétféle ömlesztett sajtnál pálmaolaj jelenlétét mutatták ki a mérések, melyek így – tekintve, hogy nem megengedett összetevők – hamisított terméknek is minősülnek a jogszabályok alapján. A vajkrémnél és a tejfölnél az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom, továbbá a kétféle ömlesztett sajt szárazanyagra vetített zsírtartalma sem volt megfelelő.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján az üzemben újabb helyszíni ellenőrzést tartottak a Nébih ellenőrei. A vizsgálat során nem megfelelőnek bizonyult termékeket a szakemberek azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltották, továbbá elrendelték azok forgalomból történő visszahívását.

A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszerek hatósági zár alá kerültek. Ezek közül a lejárt, valamint a nem nyomon követhető tételek esetében a vállalkozás a megsemmisítési kötelezettségének – hatósági felügyelet mellett – már eleget tett.

Az ügyben az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Íme a terméklista:

Forgalomból visszahívott termékek:

1. Kemenesi tej 1L és 0,5L Fogyaszthatósági idő: 11.12.2021. Tételazonosító: L01P07,
2. Kemenesi tejföl 20% 300g Fogyaszthatósági idő: 03.01.2021. Tételazonosító: L24P01,
3. Kemenesi vajkrém magyaros 190g Fogyaszthatósági idő: 28.02.2021 Tételazonosító: VN 2011.30.1/1,
4. Kemenesi krémsajt natúr 1 kg Fogyaszthatósági idő: 20.01.2021. Tételazonosító: KSN201120/1/3,
5. Hőstabil vágható félzsíros ömlesztett sajt zsírtart. a szárazanyagban min. 25%m/m tömlős Fogyaszthatósági idő:16.12.2020 Tételazonosító: 000057

Forgalomból kivont, forgalomba hozataltól eltiltott, hatósági zár alá helyezett termékek:

1. Béta-Carotin (jelöletlen),
2. Csomagolt csípős paprika Minőségmegőrzési idő: 19.11.2019.,
3. Liga laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin zsírtart: 60%, 3x10kg Minőségmegőrzési idő: 22.11.20.,
4. Béta Carotin 1% Minőségmegőrzési idő: 05.11.2019.

Forgalomból kivont, forgalomba hozataltól eltiltott, hatósági zár alá helyezett termékek, továbbá az állati eredetű termékek megsemmisítésre utalása:

1.Ammerlander Márkázott vaj 250g-os 30x40db Minőségmegőrzési idő: 22.05.20.,
2. Hőstabil vágható félzsíros ömlesztett sajt Fogyaszthatósági idő: 28-11-2020.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra