Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Logiscool - 5 éves a programozásoktatás Szombathelyen

5 évvel ezelőtt nyitott Szombathelyen a Logiscool élményalapú programozó iskola, ennek apropóján Fonyó Szabolccsal és Németh Zsolttal az iskola tulajdonosaival beszélgettünk az elmúlt évekről, az újdonságokról és terveikről.

Visszatekintve az elmúlt fél évtizedre hogyan értékelitek, mennyire lett az iskola elfogadott Szombathelyen, Vas megyében?

Németh Zsolt: Úgy látjuk, hogy a Logiscool szerves része lett városunknak. 5 év alatt többszáz gyermeket oktattunk, táboroztattunk, ezer fölött van azon diákok száma, akinek – akár egy rendhagyó matematika óra keretében – megmutattuk, a programozás nem ördögtől való, bárki könnyen elsajátíthatja. Évek óta tanítunk gimnáziumi osztályokat, évekig szerveztük a népszerű Nagy Digitális Kaland országos versenyt, diákjainkkal részt veszünk a Szombathelyi Robotversenyeken, aktív szereplői vagyunk a Kódolás órája és a Programozás hete nemzetközi akcióknak és számos gyümölcsöző együttműködésünk van nagyvállalatokkal.

Logiscool
Logiscool.com

Ti is tapasztaltátok, hogy egyre nagyobb az igény a programozás, informatika oktatására?

Fonyó Szabolcs: Abszolút! Ma már egyre több ember számára válik világossá: ha valaki a 21. században el akar érni bármit, akkor értenie kell az informatikához, a programozáshoz! Gyakorlatilag ma már nincs olyan szakma, ahol problémamegoldásra, tervezésre, szimulációra ne kellene magasabb IT-tudás, vagy a kódolás ismerete. Míg néhány éve versenyelőnyt jelentett ezen készségek ismerete a munkaerőpiacon, ma már ugyanolyan elvárt dolog, mint 20 éve a nyelvismeret vagy 30-40 éve a jogosítvány volt. Talán az is sokat elárul a képzésről és a piaci igényekről, hogy az Aptiv Services Hungary Kft. több éve támogat egy tehetséges diákokból álló robotika csoportot.

Hogyan vészelte át az iskola a pandémiás válságot?

N.Zs. Üzleti vállalkozásként rendkívül gyorsan tudunk reagálni a kihívásokra, 2020. márciusában gyakorlatilag 1 hét alatt átálltunk az online oktatásra. Aztán ez egy lendületet is adott számunka, ma már hirdetünk online kurzusokat, így azok a gyermekek is elérhetik tudásbázisunkat, akik távolabb laknak iskolánktól. Természetesen diákjainkkal együtt boldogok vagyunk, hogy ismét visszatérhettünk a tantermi oktatáshoz, hiszen a programozás mégiscsak az együttműködésen alapszik; a Logiscool pedig élményszerűen oktatja a diákokat, ami legjobban a személyes oktatás keretein belül adható át.
Logiscool
Logiscool.com

Nyár? Táborok?

N.Zs. Hatodik szezonunkat kezdjük az idei táborokkal, és ahogy eddig minden évben, idén is vannak új tematikáink: ROBLOX Game Design tábor, ahol a táborozók kedvenc játékuk alkotóivá válnak, valamint a Kreatív mobil fotó/videó tábor, ahol egyedi, izgalmas tartalmakat készíthetnek a diákok mobil eszközeikkel és megtanulják azokat kreatív módon megosztani. Összesen 11 féle tábortípust kínálunk a robotikától az app fejlesztésen, a kreatív táborokon át a 4 különböző Minecraft képzésig. A „hagyományos” táboroztatás mellett arra is van igény, hogy egy-egy vidéki nagyvállalatnak kihelyezett táboroztatást végezzünk, így rendkívül sűrű nyárnak nézünk elébe.

Kiemelném, hogy fontos számunkra a gyermekek egészséges fejlődése, így a fél nap szakmai program mellett jut idő a szabadban, a testmozgással járó aktivitásokra is: falmászás, termálfürdő, stb. Kollégáinkkal éppen most állítjuk össze a szabadidős programokat.

Ősszel is hasonló lendülettel folytatódik az oktatás?

F.Sz. Természetesen. Felmenő rendszerben várjuk vissza régi diákjainkat, valamint az érdeklődő gyermekek és szüleik egy ingyenes bemutató órán ismerkedhetnek meg céljainkkal, módszerünkkel, ahol a srácok elkészíthetik életük első számítógépes programját, egy játékot.

Lesznek újdonságok ősszel is: indítunk workshopokat azoknak, akik egy bizonyos témában (például: app készítés, Minecraft Modding) szeretnének betekintést nyerni. Ezeket az 5-10 alkalmas tréningeket nagyobbaknak, akár középiskolásoknak is kínáljuk.

Bővül a képzési kínálatunk is. A „klasszikus” programozás és a robotika mellett itt is lesznek új tematikák. Talán egyet emelnék ki, ez pedig a Python programozás oktatása. Talán kevesen tudják, ma a világon ez a legnépszerűbb kódolási nyelv, sőt, az érettségiző diákok is ezt választják legnagyobb arányban. Szintén újdonság, hogy diákjaink +1 gyakorló félév után akár a Microsoft Python nemzetközileg elismert vizsgáját is letehetik.

Logiscool.com

Ha valakit érdekel a kódolás, gyermekét szeretné taníttatni, mit ajánlanátok neki?

N.Zs.: Kövesse a Logiscool Szombathely Facebook oldalát, valamint nézegesse az iskola honlapját ( www.logiscool.com ), ahol minden fontos információt megtalál. Nézze meg tábori kínálatunkat, ősszel pedig – ahogy korábban is említettük – jöjjön el egy bemutató óránkra a gyermekével!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra