Zöld, közösségi, és nagyon erős a digitális megoldásokban – Megérkezett Szombathelyre a MagNet Bank

Bizonyára sok olvasónknak feltűnt, hogy nevet váltott a szombathelyi Király utca végén lévő Sopron Bank. Megkérdeztük, hogy mi is történt.

Aki rendszeresen jár a szombathelyi belvárosban, az már hetekkel ezelőtt észrevehette, hogy valami történt a Sopron Bank környékén.

A Király utcai, jellegzetes sárga színű épület homlokzata megváltozott, és egy új név is került rá: MagNet Bank.

Mivel nem minden nap érkezik új bank Szombathelyre, érthető kíváncsisággal ültünk le a bankfiók tárgyalójában egy beszélgetésre a Takács Gáborral, a Magnet Bank vállalati központ vezetőjével.

Meglehetősen gyorsan történt a váltás.

Az MNB engedélyének kézhezvételét követő pillanatban megkezdődött a tervezés, melynek megvalósítására 5 hónappal az állományátruházási kérelem beadása után került sor. A Sopron Bank június 30-ig, egy csütörtöki napig működött a Király utca 37.-ben, majd négy nap átállás után, július 4-én hétfőn mint MagNet Bank nyitott ki. A váltást óriásplakátokkal, utcai poszterekkel, buszreklámokkal és az interneten hirdettük, és a Sopron Bank ügyfelei természetesen külön is részletes értesítést kaptak mindenről.

Az Andrássy úti MagNet-fiók nemcsak szép, egyben jelkép is
Magnet bank/Mónus Marci

Jól tudom, hogy a MegNet Bank eddig főleg a főleg a fővárosban volt aktív? Én annak idején többször jártam az Andrássy úti központban. A földszinten egy nagyon kellemes kávézóban voltak találkozóim, és egyszer egy civil továbbképzésen is voltam az emeleten.

Az Andrássy úti fiók az egyik jelképünk. Az épület stílusosan felújítottuk, növényekkel, étteremmel, kávézóval, közösségi helyiségekkel és közösségi programokkal. Az itt működő fiók és Közösségi Ház, az abban helyet kapó programok és kezdeményezések, a fair trade kávézó és fenntartható étterem, gyerekszoba és könyvtár is sokat elmondanak arról, hogyan gondolkodunk a világról és az értékalapú bankolásról.

Szombathelyen azonban egyelőre kevésbé ismerik ezt a pénzintézetet. Mit kell tudni róla?

A MagNet elődje 1995-ben indult takarékszövetkezetként, majd egy spanyol bank szemléletével és segítségével átalakultunk bankká. Később a tulajdonosok kivásárolták a spanyolokat, és így létrejött az első magyar tulajdonban lévő közösségi bank, amely azóta folyamatosan növekszik.

Takács Gábor
Mészáros D. Zsolt

Mit kell érteni azon, hogy közösségi?

Azt, hogy a klasszikus banki tevékenység mellett arra is figyelünk, hogy tegyünk a közösségért és a környezetünkért, és ebbe bevonjuk az ügyfeleket is. A MagNet Bank a sikerét a profit helyett a társadalmi és környezeti hasznosságban méri.

Hallhatnánk néhány példát erre?

A felelős bankolást különleges ügyféljogok biztosítják: a MagNet ügyfelei minden évben - idén éppen a napokban, a szeptember 13-val induló Közösségi Adományozási Program rendelkezési időszakában - maguk rendelkeznek arról, a bank éves nyereségének 10%-val melyik civil szervezetet kívánják támogatni. Hasonló a „segítő bankkártya” is, amivel a vásárlásokon keresztül lehet fontos társadalmi ügyeket az ügyfelek által választott szervezeteken keresztül, automatikusan támogatni. De vannak olyan betéti formáink is (Mentor-Szféra Program), amelyekkel szintén jó célokat, oktatást, egészségügyet, zöld kezdeményezéseket stb. lehet segíteni.

Ezek szerint a környezetvédelem is fontos tényező Önöknél.

Így van. A 2019-ben indult MagNet Tölgyes programunkban azt vállaltuk, hogy minden ügyfelünk nevében ültetünk egy fát, összesen 40 ezret. És most majd ültetünk a korábbi Sopron Bank ügyfelei nevében is.

Ők mit vettek észre a váltásból?

Ha valaki július 4. után benyitott hozzánk, akkor első pillantásra bizonyára az arculatváltás, a zöld szín dominanciája tűnt fel. De közben hatalmas, Magyarországon példa nélküli munka folyt a háttérben, így a négy napos átállás után Sopron Bank ügyfelei számára már rendelkezésére állt a Magnet Bank összes online felülete, szolgáltatásai és termékei. Aki nem jelezte, hogy nem kíván átjönni hozzánk, azt automatikusan átvettük, és az volt az alapelv, hogy senki nem járhat rosszabbul a számlavezetési, hitel, betét stb. tekintetében.

Nemcsak a neve lett más a Király utcai épületnek
Mészáros D. Zsolt

Akkor valószínűleg a többség maradt. Az üzleti titok, hogy mennyien nem jöttek a Magnet Bankhoz?

Annyit elárulhatok, hogy a változás mértékéhez képest meglepően kevesen.

Azt már hallottuk, hogy a MagNet számára fontos a fenntarthatóság, a közösségi szemlélet és a társadalmi felelősségvállalás. Ezen kívül mi az, ami még különlegesnek számít a banki piacon?

A fejlett digitális megoldásaink. Ilyen például a telefonos applikációnk, amit most már a korábbi Sopron Bank ügyfelei is tudnak használni, illetve a videobankolás is, amely lehetővé teszi, hogy valaki mondjuk otthonról, egy laptop előtt ülve számlát nyisson nálunk.

Szombathelyen kívül hol vette még át a Sopron Bank fiókokat a MagNet?

Sopronban, Győrben, Veszprémben, Keszthelyen és Balatonfüreden. Székesfehérváron is volt egy Sopron Bank, de mivel ott már jelen voltunk, összevontuk a két fiókot. Így a fővároson kívül most már hét vidéki városban működünk.

A Nyugat-Magyarország felé terjeszkedés egy tudatos döntés eredménye, vagy csak így alakult?

Nagyon tudatos. A főváros után ez a legfejlettebb régió, a Sopron Bank pedig nemcsak egy hálózattal, hanem szakmailag nagyon felkészült kollégákkal is rendelkezett.

Belülről is nagyon megváltozott a szombathelyi fiók
Magnet bank

Ezek szerint a munkatársak is maradtak.

Mint minden ilyen esetben, itt is volt fluktuáció, de a legtöbb fiókban ugyanazok a dolgozók fogadják az ügyfeleket, mint korábban, csak éppen megújult szemlélettel és szolgáltatásokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)