40 évvel ezelőtt indult a Másfélmillió lépés Magyarországon

16 ezer méter színes filmet használtak fel.

Pontosan négy évtized telt el azóta, hogy a tízfős természetjáró csapat Rockenbauer Pál vezetésével 1979-ben nekivágott az országos Kék túra útvonalának. A cél az volt, hogy a 14 részes Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozattal bemutassák ősi mesterségekben és néprajzi értékekben gazdag falvak hétköznapjait és ezen útvonalon fekvő Magyarország természeti és kulturális kincseit.

Forrás: turistamagazin.hu

Az alapötlet Peták Istvántól származik, azonban a sorozat engedélyezése előtti években (1977-ben) az MTV vezetősége megtagadta a vetítését a hatalmas költségre és nyersanyagszükségletre hivatkozva. Ez a 16 ezer méternyi színes film ugyanis akkoriban az egész éves keretet jelentette. Ámde szerencsére elkezdődhetett a nagy kirándulás, és a több éves felbecsülhetetlen munka zöld utat kapott, szigorú spórolást szabva feltételként.

Forrás: http://mtsz.org

Tiszteletre méltó áhítattal már-már vallomással felérően ábrázolták a magyar erdők, mezők és tájak szépségeit. Alázattal fordulván a méltóságteljesen magasodó bölcs tölgyfa, az ágak közti átszűrődő napfény, a réti virágok és az erdei ösvények felé. Legfőképpen az a sorozat zsenialitása, hogy nincs benne semmi megjátszás vagy giccses jelenet egyszerűen a néző is úgy érezhette, mintha a csapattal közösen róná a poros szekérutakat a falvak felé a szebbnél szebb magyar tájakon keresztül.

Forrás: comment.blog.hu

Szabados Tamás és Stenszky Gyula így emlékeznek vissza a kezdetekre:

Rockenbauer Pálnak volt egy elmélete. Ragaszkodott ahhoz, hogy a film úgy készüljön, mintha egy átlagos turista menne végig az úton, és semmiben se könnyítsük meg a saját dolgunkat. Előzetesen például javasoltam neki, hogy csináljunk egy kétkerekű kis kocsit, arra tegyük rá a teljes felszerelést, és húzzuk magunk után. Ő rögtön és határozottan elzárkózott az ötlettől, és visszanézve belátom, nagyon jó elgondolás volt, hogy legyen nálunk, a kezünk ügyében a kamera. Még akkor is, ha gyaloglás után fájdalmaink voltak, lihegtünk, és ez a lihegés a kamera mozgásával a filmben is sok helyen látszódik.

Rockenbauer Pál és Sáfrány József a forgatás előtt már végigjárták a teljes útvonalat és összehangolták a helytörténeti és geológiai anyagokkal szakértők bevonásával. Ezek után már csak a csapatmunka és a forgatás következhetett.

Egészen pontosan 1 499 032 lépés volt összesen a túra, egy éven keresztül. Hivatalosan a keréktoló 1124 kilométert, 274 métert és 2 centimétert dokumentált, ami 75 centiméteres lépéshosszt jelentett.

Napjainkban már tisztában vagyunk azzal, hogy ez a sorozat vált a Haza egyik kincsévé, ami megtanította az embereket az áhítatra, hogy meghallgassuk a falusi idős embereket, az apró részletekre is emelvén a fókuszt, amit a természetben találunk, legyen az egy apró virág vagy egy régmúltat időző kőzet. Minden generációnak megnézendő, kötelező sorozat kell, hogy legyen újra és újra, tisztelettel adózván eme nemes feladatot teljesítendő stáb előtt.

Forrás: comment.blog.hu

(Forrás: Wikipédia, csupasport.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra