Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megcsócsálta és lenyelte a kutya a játékát? Nem kell pánikba esni!

A legtöbb esetben ugyanis szerencsére műtét nélkül el tudják távolítani a lenyelt játékokat, csontokat és még jó néhány furcsaságot is a Szombathelyi Állatkórházban.

Az utóbbi időben elég gyakran érkeznek a Szombathelyi Állatkórházba aggódó gazdik, akik csintalan kedvenceiket hozzák, miután azok jól megcsócsálták és véletlenül lenyelték játékuk egy darabját. Az ilyen esetek egyébként egyáltalán nem mennek ritkaságszámba, így összeesküvés-elméleteket sem kell szőni. A nagy játék hevében bizony történnek ilyen egyszerű, véletlen balesetek.

De nem feltétlenül kell ilyenkor a legrosszabbra forgatókönyvre gondolni, hiszen gyakran műtét nélkül is megoldhatók ezek a problémák. Ha nem akadnak el, hanem a gyomorban ülnek meg a játékdarabok, könnyen el lehet őket távolítani endoszkóppal.

Legutóbb Sopronból hoztak Szombathelyre egy kutyust, aki a labdáját rágcsálta meg és lenyelt belőle egy darabot. A gazdiknak pedig egyszer csak az tűnt fel, hogy nem evett, bágyadt volt és hányt is a kutya. Egy helyi rendelőben megröntgenezték és a felvételen látszott, hogy van valami a gyomrában, így küldték őket Szombathelyre, ahol hamar ki is szedték endoszkóppal a labdadarabot.

Zénó, Mayához hasonlóan szereti játékait megrágcsálni. Sopronban már a hét elején kapott kezelést, de nem lett jobban....

Közzétette: Állatkórház – 2021. január 30., szombat

„Az a jó az endoszkópban, hogy nagyon szépen át lehet vele nézni a nyelőcsövet és a gyomrot, ha pedig bármilyen idegen testet találunk, akkor azt el is tudjuk távolítani a segítségével. Szintén pozitívum, hogy nem egy műtéti eljárás és nem igényel altatást sem, bódítás mellett el lehet végezni” – magyarázza Dr. Varga Bálint.

Mint mondja, többségében hamar megvannak ezek az endoszkópos beavatkozások és nagyrészt játékdarabokat kell eltávolítaniuk, köztük plüssállatkák lábát vagy farkát, illetve labdadarabokat. Olykor viszont találkoznak más, akár egészen furcsa dolgokkal is. Baj akkor van, ha ezek a lenyelt idegen tárgyak továbbmennek a belek felé, mert akkor már nem lehet endoszkóppal megvizsgálni az állatokat. Ezekben az esetekben tehát már műtét szükséges, de ez ritkábban fordul elő.

„Két megoldás van az eltávolításra. Az egyik az, hogy egy kis fogóval vagy egy hurokszerű idegentest-eltávolítóval rányúlunk és kiszedjük a gyomorból ezt a darabot. A másik pedig a már említett műtét, ha nagyon nagy méretű a tárgy és nem tudunk ráfogni, ráhurkolni, vagy ha esetleg egy éles tárgyat nyel le az állat. Ilyenkor ugyanis végigsértenénk szegény nyelőcsövét” – mondja Varga doktor.

Utóbbira fel is hozott példának egy cicát, aki tűt nyelt le, viszont már a nyelőcsövében elakadt, ahonnan könnyen ki tudták operálni. Volt már dolguk például notórius kőnyelővel is. A kutyus ugyanis folyamatosan köveket evett, otthon is, sétálás közben is, a gazdái nem tudtak vele mit kezdeni, többször is műteni kellett.

Csitri vasárnap este érkezett hozzánk, hogy 2 napja kedvetlen, nem akar enni. A röntgenvizsgálat során kiderült, hogy...

Közzétette: Állatkórház – 2020. december 29., kedd

Aztán eszébe jutott egy osztrák úr körülbelül 15 éves cicája is, aki a szőnyeget csócsálta és az abban lévő fémdarabkákat nyelte le. Nemrég pedig volt egy Westie kutyus is, aki csontot evett és megakadt a nyelőcsövén. Az ő esetében endoszkóppal tovább tudták lökni a gyomorba a csontot, ahonnan aztán műtéti úton el tudták azt távolítani.

„Ha végighúzzuk a nyelőcsövön a csontot, akkor az elég komoly sérülést okozott volna. Amikor tudjuk, hogy elkerülhetetlen a műtét, inkább az a cél, hogy ne a nyelőcsövet kelljen operálni, mert az sokkal komplikáltabb, mint egy gyomorműtét” – meséli, majd zárásként hozzáteszi: „A gazdik mindig nagyon hálásak, ha nem kell műteni a kutyájukat vagy a cicájukat.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra