Egyik legismertebb néptánc-koreográfusát és tanárát gyászolja Vas megye, meghalt Antal László

Többek között ő volt a Vas megyei táncházmozgalom elindítója. Nyugodjék békében!

A Gencsapáti Művelődési Ház Facebookon tette közzé a hírt, miszerint április 15-én hosszan tartó betegség után elhunyt Antal László, koreográfus, néptáncpedagógus, táncmódszertani szakember, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ nyugalmazott docense.

A Vas megyei táncházmozgalom elindítója volt

Pályája a szombathelyi tanítóképzőről indult. Hallgatóként került Pesovár Ernő művészeti műhelyébe, a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttesbe. 1968-ban az Ungaresca táncosaként alapította meg, és lett első vezetője a körmendi néptánccsoportnak, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesnek. Ő álmodta meg a Májusfakitáncolás és a Lajtha László Koreográfiai Versenyt. A Vas megyei táncházmozgalom elindítója. Vas megyében ő szervezte meg a néptáncoktatók, együttesvezetők képzését, ő hozta létre a Táncművészeti Főiskola szombathelyi tagozatát. Néptáncpedagógia című módszertani, tanári kézikönyvet írt. A Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség alapítója és első vezetője lett. 2014-ben ő szerkesztette az In memoriam Pesovár Ernő – Egy élet néptánckutatásban és a néptáncművészetben című vándorkiállítást.

Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár

Isten veled Tóni! Nyugodjál békében!Őszinte részvétünk a családnak! Gencsapáti táncos közösségei

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet