Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jár, nem jár? – Menjen biztosra az otthonfelújítási támogatás igénylésénél!

A bonyolult jogi megfogalmazások miatt nem is olyan egyszerű kiigazodni ebben a fontos kérdésben. Pedig érdemes, hiszen több millió forinthoz juthatunk. Ebben segítünk.

Jelenleg többféle lakhatási támogatás is segíti a családokat. Ezek közül a legfrissebb a vissza nem térítendő állami otthonfelújítási támogatás, amely rendkívül nagy segítséget jelenthet a felújításra szoruló lakásban élő gyermekes családoknak, hiszen maximum 3 millió forintig önmagában vagy egyéb támogatásokkal, kölcsönökkel együtt is igénybe vehető. Több helyen és többféle formában olvashatunk róla, azonban a rengeteg információ és a bonyolult jogi megfogalmazások rendkívül megnehezíthetik a laikus érdeklődő dolgát.

A Vállalkozásközpont felméri az ügyfél igényeit, segít a szerződések megkötésében, a számlák ellenőrzésében és összesítésében, a dokumentumok kitöltésében és az igénylés benyújtásában is. Sőt nem csupán leveszi az adminisztráció terhét az igénylő válláról, hanem a családi házak felújításának szakértőivel, a Vaskos Kft. dolgozóival együttműködve a gyakorlatban is segít megvalósítani az álomotthont.

Cikkünkben leírjuk az állami támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az igénylés folyamatát és azt is, hogy miért érdemes mindezért a profikhoz fordulni.

A kérdések megválaszolásában Tóth Eszter, a Vállalkozásközpont jogi asszisztense volt segítségünkre.

Tóth Eszter, a Vállalkozásközpont jogi asszisztense
Németh Zoltán

Mi ez a támogatás pontosan?

Először is érdemes leszögezni, hogy ez a támogatási forma csupán a legalább egy gyermeket nevelő szülők számára elérhető, viszont az jó hír, hogy az is igényelheti, aki valamilyen oknál fogva egyedüli szülő, tehát sem házasság, sem élettársi kapcsolat nem féltétele az igénylésnek és a mozaikcsaládok sincsenek kizárva a támogatottak köréből.

Nagyon lényeges az is, hogy egy olyan vissza nem térítendő támogatásról beszélünk, ami csak utólag igényelhető. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy előbb az igénylőnek ki kell fizetnie a felújítás költségeit, csak azután igényelheti vissza az adott összeget. Viszont ez nem kölcsön, tehát nem kell visszafizetni. Ha nincs elég önerő, az sem probléma, hiszen az önerőhöz jutást segíti például a maximum 6 millió forint összegű kamattámogatott hitel is.

Említetted, hogy a legalább egy gyermeket nevelő szülők igényelhetik ezt a támogatást. Milyen egyéb feltételnek kell még megfelelni?

Az igénylőnek mindenképpen magyar állampolgárnak (vagy külföldi esetén a rendeletben meghatározott státuszúnak) és nagykorúnak, tehát minimum 18. életévét betöltött, cselekvőképes személynek kell lennie. Lényeges elem, hogy a gyermek* nem lehet több 25 évesnél. Fontos még megjegyezni, hogy a 12 hétnél idősebb magzat és az örökbefogadott gyermek után is jár a támogatás. Ha szülők külön élnek, az a szülő a jogosult, akinél a gyermeket/gyermekeket elhelyezték. Az is előfordulhat, hogy mindkét szülő jogosult, ez esetben a támogatást 50-50 százalékban vehetik igénybe, de egyikük le is mondhat a másik fél javára. Egy ügyfelünk kapcsán merült fel a kérdés, hogy mi a helyzet olyan speciális esetben, ha a családban „gyermekként” 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy él. Jó hír, hogy ez esetben is igényelhető a támogatás, ilyenkor nem számít a 25 éves korhatár.

Ezen felül az igénylőnek legalább egy év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az igényléskor (legfeljebb 30 nap megszakítás belefér), és külföldi munkaviszony (ha az igénylés napján már ő maga, vagy a házastársa rendelkezik magyar tb-vel), sőt az álláskeresési járadék is számít, viszont a közmunka sajnos nem. Az igénylőnek köztartozása nem lehet.

Az egyik legfontosabb kérdés: milyen összegre vehető igénybe?

Kezdem a pénzösszeggel: maximum 3 millió forint kerül elutalásra utólag az igénylő bankszámlájára. A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított és kifizetett számlák értékének 50%-át téríti meg. Szeretném hangsúlyozni, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet. A támogatás tehát nem vehető igénybe például kizárólag anyagköltségre. A támogatás ugyanarra az ingatlanra ugyanazon személy által csak egyszer vehető igénybe.

Milyen felújítási munkálatokat végezhetünk ebből az összegből?

Először is érdemes az ingatlanról ejteni pár szót. Az igénylőknek együtt, vagy kiskorú gyermekeikkel a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékban tulajdonosnak kell lenniük, és ezt a megfelelő dokumentumokkal bizonyítani kell. Az sem jó, ha a nagyszülők a tulajdonosok, albérlet, önkormányzati bérlakás sem megfelelő. Ha már hosszú ideje az igénylő tulajdonában áll az ingatlan, akkor lakcímkártyával kell bizonyítania, hogy minimum egy éve a felújítandó épületet használják bejelentett lakóhelyként. Kivételt képez ez alól, ha a magzat vagy gyermek még nincs egy éves, illetve az ingatlant egy éven belül vásárolták. Arra figyelni kell, hogy csak lakáscélú épületekre igényelhető, tehát hiába van az igénylőnek egy nyaralóban a bejelentett lakcíme, arra nem kap támogatást.

És akkor most térjünk rá az eredeti kérdésre. A rendelet részletesen leírja, hogy milyen munkálatokat lehet végezni. Ezeket most nem sorolnám fel tételesen, mert nagyon hosszú a lista, a lényeg, hogy külső és belső felújításra is igénybe vehető: ilyen például a közműbekötés, a fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje, tetőcsere, tetőfelújítás, napelemes rendszer kiépítése, garázs vagy nyári konyha felújítása, festés-mázolás, külső–belső szigetelés. Amennyiben az ügyfél előre elmondja, hogy milyen felújításokat tervez, mi azt is megnézzük, hogy ezek beletartoznak-e a rendelet által feltüntetett munkálatokba.

Forrás: pexels.com

Mi a támogatás menete? Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Ahogy már említettem, ez egy utólagosan igényelhető támogatás, ami a 2021. január elsején vagy azt követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, már elkészült és számlával is bizonyítható munkálatok elvégzése után igényelhető. Tehát rendkívül fontos, hogy még a felújítás megkezdése előtt tájékozódjunk a lehetőségekről. Kifejezetten kellemetlen, ha a leadás után derül ki, hogy nem is vagyunk jogosultak a támogatásra.

Épp ezért a Vállalkozásközpont már a legelső lépéstől segíti az igénylőt. Az ügyfél telefonon, e-mailben vagy a kapcsolati űrlapot beküldve jelezheti felénk, ha igénybe kívánja venni a szolgáltatásunkat, ezután a lehető leghamarabb felvesszük vele a kapcsolatot. Először áttekintjük, hogy az ügyfél igénybe veheti-e a támogatást, és amennyiben megfelel a feltételeknek, elmondjuk, hogy milyen dokumentumokat és honnan kell beszereznie. Ezen felül összekötjük a Vaskos Kft. szakembereivel, akiknek már nagy tapasztalatuk van a lakások, családi házak felújítása, festés, burkolás, kisebb-nagyobb javítási munkák elvégzése terén, hogy pontosan meg tudják beszélni a felújítási munkálatokat és az ahhoz szükséges anyagokat.

Feltétele az igénylésnek, hogy érvényes és a jogszabályi feltételeknek megfelelő megbízási szerződést kössenek a vállalkozóval. A Vállalkozásközpont ebben is segítséget tud nyújtani, elkészítjük az igénylés szükséges szerződést. A későbbiekben ellenőrizzük a kapott számlákat és összeállítjuk a számlaösszesítőt. A számlákat gyűjteni kell, legalábbis addig az összegig mindenképpen, ameddig a támogatás még igényelhető.

Az igénylésre a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig van lehetőség a Kincstár által rendszeresített formanyomtatványon. Tisztában vagyunk vele, hogy ezeknek a formanyomtatványoknak a kitöltése nem a legegyszerűbb, és nagy figyelmet igényel, hiszen egy apró hiba miatt is időt veszíthetünk, ha hiánypótlásra kerülne a sor. A Vállalkozásközpont segít kitölteni az igénylőlapot, a mellékleteket, összeállítjuk az anyagot, és igény esetén még a hivatalhoz is beadjuk, ezzel időt és felesleges fejtörést megspórolva az ügyfélnek. Ha minden rendben ment, a Kincstár a kérelmeket 30 napon belül elbírálja, és amennyiben megállapítja a jogosultságot, a támogatói okirat kiállítását követő öt napon belül folyósításra kerül a támogatás az igénylő bankszámlájára. Az ügyfél elégedett, és mi is örülünk, hogy segíthettünk.

Az itt felsorolt feltételek csupán az alapokról adnak tájékoztatást, az, hogy valaki megfelel-e az igénylés feltételeinek, még rengeteg egyéb dologtól is függhet, és ahogy láthatjuk, a későbbiekben is több buktató felmerülhet az igénylés során. Amennyiben úgy érzi, elveszett a feltételek útvesztőjében, vagy csupán tájékozódni szeretne, keressen minket bizalommal a következő elérhetőségek valamelyikén:

* Az „eltartott” szó a „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása” szerint nem lépett hatályba.

 • Telefonszám: +3620 667 6677, +3694 900-940

 • E-mail cím: vaskos.ep@gmail.com

 • Honlap: https://vaskos.hu

 • Facebook: https://www.facebook.com/vaskoskft

 • ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Egyéb

  Tovább az oldalra