Országos díjat nyert a Nyugat fideszes oligarchákról szóló oknyomozó cikke

A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásnak történetéről írtunk. Büszkék vagyunk a kollégáinkra.

A Transparency International Magyarország 9. mentorprogramján nyerte el az első díjat a Nyugaton megjelent, A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története című cikk A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története 2021. November 05. 07:30 . Ennyi a rövidhír, de emögött sok minden, elsősorban sok munka van. A cikket Szilágyi József (Nyugat.hu) mentor és Keszei László (Enyugat.hu) közösen jegyzik és közös munka eredménye.

A képre kattintva elolvashatja a cikket
Nyugat.hu

Amikor szeptemberben belevágtunk a nyomozásba, nem gondoltuk, hogy milyen mély a nyúl ürege. Ahogyan haladtunk előre, egyre újabb rétegeket találtunk, mint amikor hagymát hámoz az ember. Ahogy ilyenkor szokás, megfogalmaztunk egy prekoncepciót, és azt igyekeztünk igazolni vagy megcáfolni.

Nagyon sok információt dolgoztunk fel, céges adatbázisokban kutakodtunk, céghálókat bogoztunk ki. Amikor végül elmentünk Sárvárra, hogy megkérdezzük a helyieket, már tudtuk, hogy koncepciónk nemcsak beigazolódott, de hosszútávú következtetések levonására is alkalmas. Ezt végül meg is tettük.

Készül a cikk a Nyugat szerkesztőségében
nyugat.hu

A munka során kellemes meglepetésben is volt részünk. Sárváron járva kiderült, hogy az emberek többsége szívesen nyilatkozik a kamerába, tájékozottak és határozott véleményük van. A kormánypártion belüli hatalmi és érdekcsoportok közti harc kibogarászása után ez üdítő élmény volt.

Öt nagykövetség támogatta a programot

A Transparency International Magyarország idén kilencedszer szervezte meg a mentorprogramot. Ennek lényege, hogy oknyomozó cikktervekkel lehet pályázni, a munka párokban zajlik. Minden párban van egy gyakorlott, az oknyomozásban jártas újságíró, és egy kevesebb tapasztalattal rendelkező, az oknyomozás után érdeklődő fiatal.

A cél nem csak az, hogy a magyar nyilvánosságban még nem ismert történetekről készüljenek oknyomozó cikkek, hanem az is, hogy a mentoráltak megtapasztalják egy-egy tényfeltáró írás megszületésének folyamatát is.

A programot a budapesti finn, a német, svéd, norvég és francia nagykövetség támogatta.

Az idei mentorprogramban öt páros kapott lehetőséget, végül négy cikk készült el.

Az idei mentorprogram résztvevői, és az általuk közölt írások

 • Babos Attila (Szabad Pécs) és Katona Lili: A józsefvárosi piac kialakulásának is lehet szerepe abban, hogy éppen Budapesten épülhet kínai egyetem
 • Bíró Marianna (Telex.hu) és Bálint Kata: A család az család: avagy közvélemény-befolyásolás állami milliárdokból
 • Oroszi Babett (Hvg.hu) és Móra Menta: Itt a lista, hogy kik nem jutottak pénzhez a jegybank kötvényprogramjából, Tiborczék is köztük vannak
 • Szilágyi József (Nyugat.hu) és Keszei László: A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásnak története
 • A projekt záróeseménye november 25-én, csütörtökön este volt a budapesti finn nagykövetségen. A járványhelyzet miatt a mentorok és mentoráltak többsége online vett részt az eseményen.

  Éppen cikkünk szerzőit faggatják online
  nyugat.hu

  A nagykövetek és a nagykövetségek képviselőinek köszöntője után Martin József, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója méltatta az elkészült munkákat és kihirdette a győztest. Az idei mentorprogramot a Nyugat.hu munkatársának, Szilágyi Józsefnek és az Enyugat.hu újságírójának közös munkája, A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története című cikk A sárvári földek Simicskától Mészáros Lőrinchez való vándorlásának története 2021. November 05. 07:30 nyerte meg.

  Az eredményhirdetés után rövid panelbeszélgetés kezdődött, ahol a mentorok és a mentoráltak számoltak be a közös munkáról és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A záróeseményről készült angol nyelvű videót itt nézheti meg.

  A Nyugat már másodszor nyerte meg a mentorprogramot

  De nem ez volt az első eset, hogy lapunk nyerte a TI mentorprogramját. Két évvel ezelőtt a Józing Antal - Czömpöl Bianka páros hozta el az első díjat Büszkén jelentjük - Országos fődíjat nyert a Nyugat tényfeltáró cikke 2019. November 14. 14:59 Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen című cikkével, amit itt lehet elolvasni Mi épül ott a síkon távolban? – Állami pénzből magán fociakadémia Szombathelyen 2019. October 20. 18:19 .

  A két évvel ezelőtt és az idén nyertes kollégáinkra is büszkék vagyunk.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet