Mi jön a Jordán-korszak után? – Szabó Tibor a Weöres Sándor Színház új irányairól

Mi jön a Jordán-korszak után? - Szabó Tibor a Weöres Sándor Színház új irányairól

/

letöltés 98.58MB
„Én nem játszom cinkelt kártyákkal” – A szombathelyi színház megválasztott új igazgatója volt konyhastúdiónk vendége. Cikkünk a podcast hangfelvétele alatt olvasható.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Most már hivatalos: Szabó Tibor lesz a Weöres Sándor Színház új igazgatója 2020. October 29. 13:00 , a szombathelyi közgyűlés egyhangú szavazással megválasztotta Szabó Tibort a Weöres Sándor Színház új igazgatójának. Korábban már a szakmai bizottság A szakmai bizottság is Szabó Tibort szeretné a szombathelyi színház élére 2020. October 08. 17:31 , sőt a színház dolgozói A szombathelyi színház dolgozóinak többsége Szabó Tibort látná szívesen igazgatónak 2020. September 26. 13:21 is mellette tették le a garast Harsányi Sulyom László ellenében.

Az új igazgató Jordán Tamást váltja, aki jövő év január 31-től nyugdíjba megy, és már korábban közölte: nem kívánja megpályázni a pozíciót.

Szabó Tibor hétfőn volt élő podcastunk vendége, és a „konyhasúdiónkban” részletesen beszélt megválasztásáról és a várható változásokról.

Az alábbiakban beszélgetésünk fontosabb csomópontjait foglaljuk össze.

Szakmai múlt

Szabó Tibor a Weöres Sándor Színház egyik alapító tagja. 1957-ben született az erdélyi Kárászteleken. Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színházban kezdett színészkedni, ahol később színházvezetőként is dolgozott. Közben 1994-től a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban játszott, amely többek között arról ismert, hogy kreatívan és sikeresen ötvözi a hagyományos és a kísérletező színházat. A marosvásárhelyi művészeti egyetemen szerezte színész diplomáját. Társulatával sokszor szerepelt Magyarországon. A szombathelyi színház indulásakor Anger Zsolt biztatására ő maga hívta fel Jordán Tamást – akivel korábban már több munkakapcsolata is volt – azzal, hogy „szeretnék idejönni, mert közeledek az ötvenhez, és még belefér életembe egy kaland.”

Szabó Tibor
Kiss Tamás

Minek köszönhető megválasztása és a konszenzus?

„Ebben benne van az elismerése annak, ahogy én 12 éve Szombathelyen létezem, művészként és magánemberként egyaránt” – értékelte a közgyűlés döntését Szabó Tibor.

Mindkét gyermeke – a 10 éves Bálint és a 8 éves Dorka - már itt született. Felesége Bálint Éva, aki szintén a Weöres Sándor Színház színművésze.

„Mikor ide kerültem, többen felhívták a figyelmemet: a szombathelyiek zárt közösséget alkotnak, gyanakodva nézik a messziről jötteket, és ne csodálkozzak, ha ridegek lesznek. De az első pillanattól mást tapasztaltam, hihetetlenül nyitottak voltak” – mesélte a helyi lakosokkal kapcsolatos élményeit a leendő igazgató.

Abban egyetért, hogy megválasztásában jelen volt a lokálpatriotizmus, az, hogy a színházat minden politikai szereplő és városlakó magáénak érzi.

„Én nem játszom cinkelt kártyákkal, ami a szívemen, az a számon. És ha őszinte vagyok az emberekkel, azt remélem, ráveszem őket is arra, hogy őszinték legyenek velem” – lebben fel a fátyol a népszerűség egyik magyarázatáról.

Azt mondja, nem politizál, az, hogy ki hova teszi őt a palettán, mindenkinek szíve joga. Ő azt szereti, ha az emberek egyetértenek, különösen azokban a kérdésekben, amelyek a közösség javát szolgálják.

A munkakapcsolatokról

Pályázatát Alföldi Róbert is támogatta. Ezzel kapcsolatban elmondta: amikor valakit felkér a közös munkára, nem foglalkozik azzal, ki milyen ideológiát képvisel, milyen pártállású, milyen társadalmi csoportból érkezett. Egyedül maga a színház számít, ami „szent” dolog.

Újdonság lesz a Művészeti Tanács, amely különböző területeken működő, elismert szakemberekből áll, akik majd az igazgató és a színház munkáját segítik.

Milyen lesz a Szabó Tibor-féle színház?

Pályázatában hangsúlyos volt „népszínház” kifejezés, amely nem egyenlő a „népies” színházzal, a „zsinóros mentével és ragasztott bajusszal” .

A népi színházat olyan értelemben használja, hogy vidéken nem lehet rétegszínházat csinálni, hiszen sokféle igényt kell kiszolgálni.

Szombathelyen is vannak olyan igények, amelyeket az elmúlt 12 évben nem szolgált ki a színház, és ezeket is figyelembe kell venni – hangzott el.

Az új igazgató - többek között a világjárvány miatt - több vidámságot, szórakozást ígér, de ez nem azt jelenti, hogy lejjebb kell adni a művészi színvonalat.

Nagy hangsúlyt kap majd az úgynevezett testtudatos játék, amely az erdélyi színházban igen fontos eszköz, ellentétben a magyar színházakkal, melyekben „túl sok a szó.

„Egy gesztus, egy mozdulatsor többet mond el, mintha lyukat beszélek a másik fejébe” – magyarázta Szabó Tibor.

Többek között ennek a színjátszási technikának a lehetőségeivel indokolta azt, hogy megpályázta az igazgatói posztot.

Szabó Tibor
Kiss Tamás

Mi lesz a társulattal?

Az igazgatóválasztás megviselte a társulatot, amely megosztottá vált az utóbbi hónapokban. A feszültség talán csökken, ha elkezdődnek a személyes beszélgetések a jövőről.

Hogy pontosan ki megy és a marad, az a későbbiekben derül ki. Értelemszerűen különösen azok körül vannak kérdőjelek, akik nem szavaztak bizalmat az új igazgatónak, aki a beszélgetésünk során bevallotta, hogy nem olyan könnyű túllépni ezen.

Az biztosnak látszik, hogy visszatér az egyik alapítótag. Kiss Mari még korábban megígérte, hogy visszajön Szombathelyre, ha Szabó Tibort választják igazgatónak.

Jordán Tamás pedig még korábban közölte: szívesen segít tanácsaival a jövőben is.

A budapesti SZFE-ügyről

Szabó Tibor szerint a fővárosi színművészeti egyetemen zajló események szólhatnának ugyan a szakmáról, de most inkább ideológia harc folyik. Mindkét oldal merevnek tűnik, nincs meg bennük a konszenzuskészség, ami valójában előre vinné az ügyet.

Mennyit szerepel majd a színházban Szabó Tibor?

Miközben a város nyert egy új színházigazgatót, elveszített egy népszerű színészt. Illetve részben elveszített. Szabó Tibor ugyanis jóval kevesebbet kíván játszani, mint elődje, Jordán Tamás. Amikor Erdélyben színházi vezető volt, a szűk egy évtized alatt mindössze 3-4 főszerepet játszott. Merthogy nem ez lesz a fő dolga, hanem az egész társulat szolgálata. Ha ez megkíván egy szerepet, „áll elébe” , de távol áll tőle, hogy a pozícióját személyes karrierépítésre szolgálja.

Nemcsak színház

A Weöres Sándor Színház továbbra is helyt ad egyéb (irodalmi, képzőművészeti) programoknak, mindezt összehangolják a város többi kulturális intézményével, a város kulturális koncepciójával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast