Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi köze a megbukott vasi MSZP elnöknek ahhoz, hogy a zuglói szocik lepaktáltak a Fidesszel a Városliget-projektben?

Tóth Csaba a roma tagbotrányos vasi balhé után lett elnök budapesti a 14. kerületben. Neki is köszönhető, hogy a zuglói önkormányzat a Fidesszel megszavazta a Városliget beépítésének tervét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az előzményekről annyit, hogy még április 22-én a zuglói szocialisták, élükön az elnökkel, Tóth Csabával, a helyi fideszesekkel karöltve megszavazták a Városliget beépítésének Így még nem hallott fideszes politikust rendőrrel ordibálni 2016. March 18. 11:18 tervét. A Fidesz előterjesztése akkor az MSZP-s képviselők támogató szavazataival ment át, és kifejezetten Karácsony Gergely PM-es polgármesterrel szemben született meg.

Amit aztán sokan, például a Hír tv-nek nyilatkozó Heltai László, az LMP szóvivő egyszerűen árulásnak tartott. Azt állította, hogy a zuglói szocialisták elárulták a kerület lakóit:

azt is tudjuk, hogy mennyiért, körülbelül 450 millió forint az a projektérték. Adtak egy listát, hogy mit kérnek cserébe, hogy beleegyezzenek a Liget-projektbe. Ebben három parkfelújítás és kamerarendszer beszerelése szerepel, ami plusz költség

Kéz a kézben a Ligetért: középen Tóth Csaba, tőle jobbra Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely
Kéz a kézben a Ligetért: középen Tóth Csaba, tőle jobbra Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely
FOTÓ: TÓTH GERGŐ / népszava.hu

Az MSZP fővárosi vezetése azonban bemutatott a zuglói szervezetének, ultimátumot adott, és felszólította a Tóth Csaba által irányított frakciót, hogy három napon belül csinálja vissza a párt eddigi irányvonalát felülíró döntést. Kunhalmi Ágnes fegyelmi eljárással is megfenyegette a zuglói szocialistákat.

Mi történt azóta?

A folytatásról már nem cikkeztek, információink szerint azonban Karácsony Gergőnek végül sikerült visszafordítani a történetet. A döntést jogsértőnek nyilvánították, így két héten belül az ügyet újra kellett tárgyalni. Időközben azonban az előterjesztésből kivették azt az 1-2 ominózus mondatot, amiben a Liget-projekttel történő egyetértés szerepel. Végül az előterjesztés olyan hangnemben született meg, hogy a kerület érdekeinek megfeleljen, és ne szerepeljen benne a Liget-beépítés elfogadása.

Más kérdés, hogy honnan is ismerős itt Vasban a zuglói szocialista elnök, Tóth Csaba neve, aki az egész hercehurcának az egyik kulcsszereplője volt?! Keretes írásunkban erre is választ találtunk...

Ki is Tóth Csaba, a zuglói szocialista elnök?

Azoknak, akik tíz-tizenöt évvel ezelőtt követték a helyi vasi politikai szappanoperákat, a zuglói szocialista elnök neve tényleg ismerősen csenghet. Igen, a zuglói elnök, Tóth Csaba 2002-től 2005-ig Lezárult a vasi szocialisták szappanoperája: nem történt semmi, felejtsük el? 2005. December 30. 17:23 alaposan átrajzolta és megbolygatta a Vas megyei szocialista párt életét.

Idézzük csak fel, miről is híresült el annak idején...

Tóth Csaba látványos vasi karrierje 2002 őszén indult, akkor bukkant fel először a megyében, és 2003 tavaszán lett vasi elnökhelyettes. Eredetileg soproni, de elnöklése alatt többnyire Budapesten tartózkodott. Első körben a kőszegi pártszervezetbe épült be. Tevékenységének köszönhetően a helyi csoportba hirtelen 250 új tag lépett be, a riválisok szerint elég speciálisan „sörért, pénzért vagy egyszerűen fiktív módon.” (A HVG szerint 36-ról 515-re emelkedett a taglétszám.) A nagy létszámú kőszegi tagsággal a háta mögött kiegyezett a megyei vezetőkkel, és megkapta az elnökhelyettesi pozíciót, cserébe a megyei vezetők maradhattak.

Tóth Csaba egy kampányrendezvényen
Tóth Csaba egy kampányrendezvényen
Az MSZP Zugló facebook oldala

Tóth jelenléte azonban erősen megosztotta a megyét, a dacosan ellenállók csoportját Ipkovich György polgármester és köre, a szombathelyiek alkották. A belháború akkor került a sajtó nyilvánossága elé, amikor Tóth Csabát és a FIBISZ-es Szabó Bálintot a vasi romák azzal vádolták meg, hogy pénzért léptettek be romákat a szocialistákhoz.

Vasi munkássága a megyei ifjúsági szervezetre is kiterjedt

Tóth az akkori FIBISZ-vezetőt, Gaál Angelikát is leváltatta, helyébe Szabó Bálintot állíttatta. A kölcsönös vádaskodásokkal, kizárásokkal és feljelentésekkel tarkított háborúskodásból egy ideig úgy tűnt, Gaál ellenében Szabó Bálint kerül ki győztesen. (Az állítólagosan szexuálisan is bántalmazott Szabó azóta Szegeden él, a DK színeiben politizál. 2013-ban azzal került be az országos sajtóba, hogy azt nyilatkozta: ott volt Rózsa-Flores Eduardo lakásán, látta Katalint, Imrét és Ferencet, akik az őszödi beszéd hangfelvételét hozták el.)

Térjünk vissza Tóthra, aki időközben pártelnök lett Vasban

Szili Katalin segítségével elfogadták a gyanús helyi pártszervezeteket, majd botrányok közepette megválasztották Tóth Csabát Vas megyei elnöknek. Akkor a megyei tisztújító ülésről a szombathelyi szervezet egy része ki is vonult, s az említett anomáliák miatt az országos etikai bizottsághoz fordult jogorvoslatért. Úgy tűnt, veszett fejsze nyele, Tóth győzött, és a történet itt lezárulni látszott.

Munka közben Tóth Csaba
Munka közben Tóth Csaba
Nyugat.hu

A kocka akkor fordult, amikor az etikai bizottság határozatát az országos pártvezetés a kezébe vette. A csatározásnak maga a pártelnök, Hiller István vetett véget, teljes körű tisztújítást kezdeményezett. Kiss Péter, akkori kancelláriaminiszter lett az új megyei elnök. Tóth Csabát még a vezetőségbe sem választották be. Tóth azonban annyira mégsem járhatott rosszul, az ellene indított nyomozást bizonyíték hiányában szüntették meg.

A felelősségre vonása elindult, de az utolsó pillanatba átjelentkezett Zuglóba

A kőszegi párszervezet etikai bizottsága közben kezdeményezte Tóth párton belüli felelősségre vonását. Ügyében vizsgálatot rendelt el, aztán javasolta a megyei etikai bizottságnak a kizárását a pártból. A megyei etikai bizottság tárgyalása előtt azonban nem sokkal (mindössze egy órával) Tóth átjelentkezett a zuglói szervezetbe. Így ellene már nem lehetett lefolytatni az eljárást. Pedig nagy valószínűséggel a kétes tagtoborzások miatt a megyei etikai bizottság megszüntette volna a párttagságát. Amit aztán hosszú ideig nem egykönnyen újíthatott volna meg.

Sokan találgatják azóta is, ki állhatott Tóth mögött, ki egyengette az útját.

Vas megyébe állítólag Hagyó Miklós ajánlásával került. Az egyik változat szerint valójában a befolyásos üzletember, Leisztinger Tamás állhatott mögötte. (Jelenleg is milliárdos, befolyásos nagyvállalkozó, aki a diósgyőri után az utóbbi években vergődő egri futballba is beszállt.)

Egy biztos, miután feloszlatták Tóth Csaba alól a vasi szervezetét, 2006-ban pillanatok alatt áttette a telephelyét Zuglóba, Most Zuglóban zúgolódnak a szocialisták – létszámstop a vasi ex-pártelnök, Tóth Csaba ténykedése miatt 2006. May 23. 11:50 és ott újra intenzív toborzásba kezdett.

Feltűnését követően – ismerős forgatókönyv szerint - rohamosan emelkedni kezdett a taglétszám, majd a helyi MSZP elnöke tagfelvételi moratóriumot rendelt el. A harc Zuglóban Tóth Csaba elnökké választásával ért véget. A megbuktatott addigi elnök és számos más tag is átlépett az MSZDP-be. Tóth a 2010-es választáson képviselőjelöltként bukott, ám még abban az évben bekerült az Országgyűlésbe, mivel Horváth Csaba a budapesti közgyűlési tagságot választva októberben lemondott a mandátumáról.
A 2014-es választáson a kormányváltó összefogás közös jelöltjeként szerzett egyéni országgyűlési mandátumot.

Zuglóban egy átadón Tóth Csaba
Zuglóban egy átadón Tóth Csaba
Az MSZP Zugló facebook oldala

Jelenleg Tóth Csaba az MSZP egyik frakcióvezető-helyettese, az MSZP Zuglói Szervezetének elnöke.

Szép és töretlen karrier!

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Zuschlagék valóban fiktív szoci tagokat léptettek be Vasban

Zuschlag János személyi titkára, Lados István beismerte: főnöke utasítására hamis tagbeléptetési jegyzőkönyveket írt alá. Tehát igaz mindaz, amiről éveken át cikkeztünk.

Lezárult a vasi szocialisták szappanoperája: nem történt semmi, felejtsük el?

A megerőszakolásról, kétes tagtoborzási akciókról elhíresült vasi szocialista...

Most Zuglóban zúgolódnak a szocialisták – létszámstop a vasi ex-pártelnök, Tóth Csaba ténykedése miatt

A volt megyei pártelnök,  a kétes roma tagfelvételi akciókkal elhíresült Tóth továbbra sem lankad, ezúttal Zuglóban borzolja a régi pártmotorosok kedélyét.  Miután feloszlatták alóla vasi szervezetét, Zuglóba tette át telephelyét, és újra intenzív toborzásba kezdett.  

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés