Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ellehetetlenítették a nemváltó műtéteket, elvették a közalkalmazotti státuszokat, és titkosítottak is

Kedden délután beindult a törvénygyár a parlamentben.

Kedd délután húzós napja volt az országgyűlésnek, hiszen három olyan törvényt is elfogadtak, amelyeket már korábban heves viták öveztek. Persze, tudható volt, hogy átmennek ezek a törvények, a megszavazásuknak mégis szimbolikus jelentőségük van.

Hiába volt a nagy tiltakozás

Március végén, a járvány elleni védekezésre hivatkozva, éjszaka terjesztett be egy salátatörvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ennek egyik része volt a nemváltó műtétek ellehetetlenítése.

Senjén Zsolt szavaz az országgyűlésben
Balogh Zoltán / MTI

A törvény értelmében módosul az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, bekerül a születési anyakönyvbe a születési nem, ami a javaslat szerint "az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem" . A születési nem felváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő "nem" -et, ezt az adatot a törvény alapján nem lehet megváltoztatni.

A tervezet ellen civil szervezetek és európai parlamenti képviselők is tiltakoztak, a törvény elfogadása után az LMBTQ-szervezetek arra kérik Áder János köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett az Alkotmánybíróságra küldje el a törvényt.

Elvették a közművelődési dolgozóktól a közalkalmazotti státuszt

Az említett salátatörvény-javaslat után két héttel megint Semjén Zsolt és megint éjszaka nyújtotta be Elvenné a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát egy új javaslat 2020. April 11. 13:52 azt a törvényjavaslatot, ami a közművelődésben dolgozóktól elveszi a közalkalmazotti státuszt.

Mint akkori gyors elemzésünkben írtuk A jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el a közművelődési dolgozók 2020. April 15. 18:54 , a jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el ezzel a közművelődési szakemberek, cikkünkben A jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el a közművelődési dolgozók 2020. April 15. 18:54 szombathelyi intézményvezetők is megszólaltak. Nemrég készített interjúnkban „Talán van bennem egy kis öntörvényűség” – Beszélgetés Melega Miklós szombathelyi képviselővel 2020. May 17. 19:16 aztán Melega Miklós, fideszes városi képviselő, a levéltár igazgatója is elmondta róla a véleményét.

Tíz évre titkosították a Belgrád-Budapest vasútfejlesztés szerződéseit

A Belgrád és Budapest közti vasútvonal fejlesztését sem a személy- sem az áruforgalom nem indokolja, gyakorlatilag a kínaiak érdekét szolgálja az Adria-tengeri kikötők és Közép-Európa összekötésével.

Ez minden idők legnagyobb vasúti beruházása Magyarországon, összértéke a 700 milliárd forintot is meghaladhatja. A nagy részét kínai hitelből építjük majd, pontosabban Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja építeni. Az eredetileg gazdaságvédelemre szánt keretből a múlt héten újabb 82 milliárd forintot adtak Még 82 milliárdot kap a gazdaságvédelmi alapból Mészáros Lőrinc a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére 2020. May 16. 17:20 a projektre.

Ennek a beruházásnak a dokumentumait titkosította tíz évre tegnap az országgyűlés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra