Elektromos kandallók, pelletkazánok és napkollektorok a sztárok az építőiparban

A legújabb trend egyértelműen az energiatakarékosság, az alternatív energiatermelés. Szemléletesen és gazdag kínálattal ez volt jelen a január 21-24. között megtartott oberwarti (felsőőri) Baumessen. A 20. Építőipari Vásáron a 280 kiállító között csak mutatóba akadt külföldi, köztük magyar.

Energiatakarékosság és energiatermelés

Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű seregszemléjén ezúttal az egész oberwarti vásárközpontot elfoglalhatták a kiállítók, akik valóban felvonultatták a korszerű, környezetbarát építőipari kínálatot mind alapanyagban, mind technológiában. Ezúttal nemcsak az energiatakarékos építkezési mód volt terítéken, de az ennek megfelelő felújítás is. Több mint 30 gyártó, valamint nagyszámú regionális víz-, villany- és fűtésszerelő vállalkozás geotermikus, szolár, fotovoltaik és pellet fűtésrendszerét mutatták be.

Pelletkazán napelemmel
Pelletkazán napelemmel

A fafűtéses rendszerek különböző cserépkályhás, kandallós változata mellett meg lehetett nézni még olaj- és gázfűtési rendszereket is. A vásárlátogatók betekintést nyerhettek az alternatív energiatermelés területére, sok mindent megtudhattak a nap-, geotermikus és biomassza energiáról, azok felhasználásáról.

Passzív házak Szombathelyre?

A gazdag kínálatból szemezgetünk egy kicsit. Sokan szemlélődtek annál az osztrák standnál, ahol az úgynevezett

passzív

házak felépítését fotókon, a szigetelőrendszer anyagát a valóságban ismerhették meg az érdeklődők. Egy csaknem energiamentes házról van szó, amelyet passzív napenergia fűt. Ez a háztípus a hagyományos családi házakhoz képest 80-90 százaléknyi energia-megtakarítással működik, igen fontos tehát a hatékony szigetelése.

Találkozhattunk

aktív

házzal is, melynek lényege: kis energiafelhasználással, környezetbarát, megújuló energiaforrások aktív hasznosítása mechanikai rendszerekkel. Ezek a házak alkalmasak arra is, hogy felesleges energiájukkal más háztatások fűtésére is rásegítsenek. Információink szerint Ausztriában magyar szakembereket képeznek ki

passzív

házak építésére, s az általuk megvalósítandó első ilyen házakat Szombathelyre tervezik.

Egy kész „passzív” ház fotója
Egy kész „passzív” ház fotója

A nyílászáróknál az új fejlesztésű, csúcsminőségű, műanyagok háromrétegű hőszigetelő üvegezésével és hatkamrás, 83 mm széles profillal egyre keresettebbek az építkezőknél és a felújítóknál is. Rövid megtérülési idejű prémium kategória, amely nagy lépést jelent az energiatudatos életvitel felé. Az ablakok legszélesebb választékát felvonultató standnál megtudtuk:

Szinte folyamatosan érdeklődnek a háromrétegű üveggel ellátott ablakok iránt a vásárlátogatók, köztük szakemberek is, de azért még mennek a kétrétegű üveggel ellátottak is. Kinek milyen az igénye és milyen vastag a pénztárcája.

Ha már a nyílászáróknál tartunk, újdonságnak hatott a kétajtós bejárati modell szemléltetése. Ennek lényege, hogy a küszöb elé állítanak be egy tetszetős, nagyrészt üvegből készült ajtót, majd a küszöb mögé szerelnek be ellentétesen egy fa vagy alumínium anyagú szilárdabbat. Az ajtókba természetesen már be vannak építve a legkorszerűbb biztonsági zárak is. Ez a megoldás nemcsak az energiatakarékosság, hanem a nagyobb biztonság szempontjából is ideális.

Kazán és napkollektor együtt dolgozik

Többféle kazánt is láthattunk, ahogy napelemeket is. Érdekes volt az a megoldás, amikor a pelletkazánra segít rá a napkollektor az energianyeréshez. A kandallóknál a fő hangsúlyt a designre helyezték a tervezők. A kerámia kandallók, köztük is a hagyományos működést imitáló elektromos változat került előtérbe. Szépek, hangulatosak, de a jelenlegi áramdíjak mellett nem éppen kifizetődök. Méretben, formában, anyagban igen széles volt a választékuk. Hasonlóan vonzók voltak a mindent tudó elektromos szaunák, igaz kissé illúzióromlónak tűntek.

Hangulatos, díszes kerámiakandalló
Hangulatos, díszes kerámiakandalló

Nagy hangsúlyt helyeztek a kiállításon a biztonságtechnikára is, összefüggésben az energiatakarékossággal. Nem véletlen, hogy az osztrák rendőrség külön standot kapott riasztórendszerek bemutatására és tanácsadásra. Kertépítésnél pedig látványos és szokatlan megoldásúnak tűnt a csobogós tavacskával ellátott díszkert, amelybe már beletervezték a gyermekhomokozót is.

Magyar kiállítók

Immáron több éve kínál bemutatkozási lehetőséget Vas megyei vállalkozásoknak a megyei kereskedelmi és iparkamara. Jelen volt többek között a toronyi Csercsics Faipari Kft.

Csercsicsék választéka
Csercsicsék választéka

Különböző asztalosipari alapanyagokból állítunk ki mintákat, köztük elsősorban konyhabútorokhoz valókból, de megismerhetik a látogatók alkatrész- és szerelvénykínálatunkat is. Nem panaszkodhatunk az érdeklődésre, pedig bőven van a vásárban konkurencia. Reméljük, nemcsak érdeklődést, de konkrét megrendelést is regisztrálhatunk majd

- tájékozatott Csercsics Kitti.

A szentgotthárdi Vörös János lakatosmester már törzskiállítónak mondható Oberwartban:

Ötödször állítok ki a kamara standján, de más oberwarti vásáron részt vettem már önállóan is. 50-50 százalékos a megoszlás a standot meglátogató osztrákok és magyarok között. Hoztam magammal kovácsoltvas és alumínium kerítésmintákat is. Utóbbiakat tudomásom szerint Vas és Zala megyében csak én készítek.

Ausztriában már az alumínium kerítések a kelendők, amelyek könnyűek, rozsdamentesen, ugyanakkor tartósak. Alumíniumból is lehet kovácsoltvas formájút készíteni, de inkább a hagyományos formájú kerítéstípust igénylik ebből az anyagból. A megrendelések 80 százaléka már ilyen. A magyarok továbbra is ragaszkodnak a kovácsoltvas kapuhoz és kerítéshez. Bízom abban, hogy az érdeklődők 8-10 százaléka megrendelő is lesz.

Fehér színben Vörös mester alumínium kerítései
Fehér színben Vörös mester alumínium kerítései

Hiába kerestük, nem találtuk a tavaly önálló standdal jelen lévő magyarokat.
Január 22-én egyébként szakmai napot is rendeztek az oberwarti vásárközpontban Energiatakarékos megoldások az épületek felújításában címmel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód