Öt kisgyerekkel maradt egyedül Zsolt, felesége hirtelen halála után

Megnéztük, miként telnek a Fazekas család mindennapjai.

Zsolt és felesége, Anita Szombathelyen élő fiatal házaspárként négy egészséges kisgyermeket neveltek. Számtalan közös tervük volt. Két hónappal ezelőtt azonban Anita egyszer csak leesett az otthoni székről, azonnal agyvérzést kapott, rögtön kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. Szerveivel azonban három másik ember életén segített. Február óta Zsoltnak kell gondoskodnia négy otthon nevelt gyermekükről és egy zalaegerszegi otthonban élő autista fiukról.

Fazekas család
A Fazekas család
Mészáros D. Zsolt

A tragédia után két hónappal most felkerestük a családot. Játszottunk a legkisebbekkel, beszélgettünk a nagyobbakkal és megkérdeztük Zsoltot arról, hogy hogyan élték túl az elmúlt két hónapot, lettek-e tabutémák vagy új szokásaik. Az özvegy édesapa megosztotta velünk azt is, hogy miként látja a jövőt,valamint, hogy hihetetlenül hálás azért a figyelemért, amit az elmúlt hónapokban kapott.

A Waldorf miatt költözött a család Szombathelyre

Zsolt és elhunyt felesége Anita csaknem húsz éve ismerkedett meg. A Veszprém mellől származó fiatal közgazdász 2005-ben vette feleségül a balatonfüredi Anitát. Első gyermekük, Roland a házasságuk első évében érkezett. Hamar kiderült, hogy elsőszülöttüknek speciális igényei lesznek, így innentől kezdve a családnak fontos volt, hogy közel éljenek egy készségfejlesztő központhoz.

Fazekas család
Kristóf szeret bolondozni.
Mészáros D. Zsolt

Azt is eldöntötték, hogy a többi gyereküket a Waldorf-iskolarendszer keretei között szeretnék taníttatni. Második gyerekük beiskolázása előtt, hét évvel ezelőtt költöztek Szombathelyre.

Fazekas család
A ház mögötti kertben együtt játszik az összes gyerek.
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen megtalálták a helyüket

Otthonra és összetartó közösségre lelt a család Szombathelyen. Mind a négy gyermek a Waldorf-intézményekben tanul. A legkisebb, az 5 éves Zsolt óvodába, a 7 éves Kristóf, a 10 éves Noémi és a 13 éves Renáta pedig már általános iskolába jár.

Fazekas család
Noémi is könnyen feloldódott a kamera előtt.
Mészáros D. Zsolt

A gyerekek arról meséltek nekünk, hogy sok barátjuk van, szeretnek suliba járni, sokat rajzolnak, zenélnek és játszanak. A legidősebb, 15 éves fiú mára azonban nem él velük. Három évvel ezelőtt Rolandot beadták egy Zalaegerszegen működő otthonba. A koronavírus előtti időkben innen havonta egy hétvégére hozták haza a gyermeket.

Fazekas család
Noémi most kezdett el hegedülni.
Mészáros D. Zsolt

A legidősebb lány álma, hogy lovardája legyen

Megérkezésünkkor együtt játszanak a gyerekek, bár azt mondják, ritka az ilyen pillanat, ugyanis mindenki inkább a saját hobbiját űzi. A legidősebb lány, Reni tudja már, hogy a bábolnai lovasiskolában szeretne továbbtanulni. Kisebb testvérével együtt sokszor rajzol lovakat, és minden gondolata a lovaglás körül forog.

Noémi testvéréhez hasonlóan imádja az állatokat, de ő legújabban a hegedülésnek is hódol. A zeneszeretete belengi a házat. Hol egy afrikai dobba, hol egy kottafüzetbe botlunk. Zsolttól megtudjuk, hogy a hangszerek iránti vonzalmat az anyjuktól örökölték gyermekei.

Fazekas család
Renáta imádja a lovakat.
Mészáros D. Zsolt

Az édesanya elvesztése nem tabutéma a családban

Zsolt ugyan nem templomba járó, de istenhívő ember. Hiszi, hogy felesége jó helyre került. A gyermekeinek is azt szokta mondani, hogy anyjuk, „ott van a fény országában, az angyalok között, továbbra is figyel bennünket, szeret bennünket”. Az özvegyen maradt apuka beszámolt arról is, hogy gyakran emlegetik Anitát:

„Mindennap megemlegetjük, hogy anya nem így szokta csinálni, ezt is anyától tanultuk. Na, ha anya itt lett volna, akkor ez nem így történik. Vagy jönnek, hogy megint anyával álmodtam, és elmondják, hogy mit.”

Fazekas család
Renáta, amiben tud segít a testvéreinek. Kattints a képre a galériáért!
Mészáros D. Zsolt

A gyerekek egymás között is gyakran beszélnek édesanyjukról, néha csak pár percet, de az édesapa tudja, hogy ezek is nagyon fontosak. Örül annak, hogy nincsenek magukba fordulva, és bízik benne, hogy nem emészti fel őket a sok negatív érzelem.

„A biztonság különösen fontos most nekik”

A két legkisebb fiú Anita halála óta édesapjukkal együtt alszik. A lányok továbbra is önállóak. Zsolt igyekszik továbbra is gyerekéletet biztosítani nekik, édesanyjuk által végezett feladatokat nem a gyerekekre, hanem a családot támogató szülőkre bízza.

A waldorfos szülők beosztották, hogy mikor, ki takarít, rak rendet, és segít a ház körüli teendőkben. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig a mindennapi meleg ételt biztosítja, ami óriási segítség, ugyanis Zsolt főzőtudása - saját bevallása szerint - csupán a tojásrántottáig terjed.

Fazekas család
Az örökmozgó Kristóf hamar összebarátkozott velünk. Kattints a képre a galériáért!
Mészáros D. Zsolt

Minden reggel gyertyagyújtással kezdődik

Kialakítottak egy kis emlékhelyet a konyhában. Az Anita halála óta eltelt csaknem két hónapban minden reggel gyertyát gyújtottak indulás előtt, amióta azonban most két hetet a Balatonon élő nagymamánál töltöttek, ez a szokás elmaradt. Zsolt számára a kibeszélés most a legjobb terápia. A gyerekek pedig elkezdtek pszichológushoz is járni.

„Az a szörnyű, amikor megrohannak maguktól az emlékek”

Zsolt számára az a legszörnyűbb, amikor este elcsendesedik a ház, és egy kicsit magára marad. Ugyan néha napközben is előtörnek belőle az emlékek. „Egy apró dolog is beindíthatja. Egy rádióban elhangzó dalfoszlány, egy illat” is elég, ahhoz hogy eszébe jussanak a boldogságban eltöltött évek.

Fazekas család
Zsolt próbál a jövőre koncentrálni. Kattints a képre a galériáért!
Mészáros D. Zsolt

Zsolt a múltba mélyedés helyett igyekszik a jövőbe tekinteni. A legnagyobb kihívás most egy új otthon keresése, ugyanis albérletükből hamarosan menniük kell, és még nem tudják, hogy merre. Az özvegyen maradt apuka azonban bízik benne, hogy heteken belül ez is eldől és egy új, talán saját házban tudja felnevelni gyerekeit.

Az árván maradt család megsegítésére adománygyűjtő online koncertet szervez a L.É.T. Szombathelyért Egyesület április 10-én (szombat). Az esemény a YouTube-on élő stream-en lesz követhető. De csatlakozhattok hozzá itt a Nyugaton, vagy a Facebook-oldalunkon, esetleg a YouTube-csatornánkon.

A koncert előtt és alatt az adományokat az alábbi számlaszámra várják:

L.É.T. Szombathelyért Egyesület

UniCredit Bank 10918001-00000077-39860002

Utalás közleménye: Fazekas család - adomány

A koncert után a Fazekas családot közvetlenül is támogathatják:

Fazekas Renáta

11773487-01775691 (OTP)

A koncert programja

18:30 – Peltzer Géza (harmonika)

19:30 – Bujtás Ervin és Skultéty Rita duó formáció (gitár, dob)

20:30 – Kellene Kis Kert

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet